論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

照顧3個月大bb女

朝9:30-晚9:30

大約每月20工作天

必需:有經驗,愛心,儀容整潔

薪金$4000

住北角優先

p.s屋內有小狗

以上係我朋友既要求.如有興趣請留言

大宅

你出呢個post前,有無問過你朋友知唔知出面個價??
一天12hrs x 20天,即240hrs,人工$4000.....即$200一日...時薪即係......
不如你勸下你朋友請外傭啦!

p.s.我保證無香港人會做的.
原文章由 嵐媽咪 於 08-4-25 17:57 發表
照顧3個月大bb女

朝9:30-晚9:30

大約每月20工作天

必需:有經驗,愛心,儀容整潔

薪金$4000

住北角優先

p.s屋內有小狗

以上係我朋友既要求.如有興趣請留言 ...
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

複式洋房

原文章由 sunflower 於 08-4-25 18:38 發表
一天12hrs x 20天,即240hrs,人工$4000.....即$200一日...時薪即係......

p.s.我保證無香港人會做的. ...

想請問,你憑什麼保證無香港人會做呢
請問你而家個個鐘點工人幾錢呢

大宅

因為你朋友出的價錢比市價低.
我明白有供必有求呢個道理,你朋友可能會覺得一定會有人做,但如果個媬姆係有經驗/証書的,都唔會把自己的價錢壓到咁低啦,仲要上門喎,係咪?做得呢d工,通常都係c9,有自己屋企要照顧,日頭就話返工返學唔使理,咁放工放學後,點都要照顧下頭家ga,係咪?

我未請過鍾點工人,但都知道大約要$50/hrs.

以上都係我的個人理解,無意產生爭拗.
原文章由 嵐媽咪 於 08-4-25 23:04 發表

想請問,你憑什麼保證無香港人會做呢
請問你而家個個鐘點工人幾錢呢

[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

男爵府

同意#4:;pppp:

男爵府

不過#1,,都有可能有 好得閑的c奶,想搵下日神的,撞下啦!

男爵府

我想都好難了, 12小時工作, c9得閒都去快餐店做清潔, 人工都有五千多包食都係工作9小時~~ 而且你要佢服侍多隻狗, 唔係個個得閒的c9喜歡狗的~~~

鐘點清潔女工, 我個妹和同事都請開, 都要$50/hour; 可能新移民肯做, 但佢就未必懂上網咁潮, 亦未必符合你的要求吧~~~

原文章由 kk9129helen 於 08-4-26 15:16 發表
不過#1,,都有可能有 好得閑的c奶,想搵下日神的,撞下啦!

[ 本文章最後由 mable1124 於 08-4-26 22:29 編輯 ]

複式洋房

原文章由 sunflower 於 08-4-26 13:45 發表
因為你朋友出的價錢比市價低.
我明白有供必有求呢個道理,你朋友可能會覺得一定會有人做,但如果個媬姆係有經驗/証書的,都唔會把自己的價錢壓到咁低啦,仲要上門喎,係咪?做得呢d工,通常都係c9,有自己屋企要照顧,日頭就 ...

好多謝你的寶貴意見,你覺得我是同你爭拗?真奇怪,只係我都好想知出面係咩價,同埋出面係咪真係搵工咁易~
我而家就係幫佢揍緊,我都是有家庭,即係唔係冇香港人肯做,只係我地相距太遠,大家都好辛苦,所以先幫佢出post,唔係地點唔岩的話,我仲十分樂意做添,只係照顧食,訓,沖涼,有幾辛苦~可能各人求既野唔同啦,我唔中意等運到,有經驗又有証書既一個月又可以開到幾多日工呢?就算有開足一個月既,又係咪代表全部呢?就算有証書係手,當真係冇飯開時,張証書係咪可以填飽個肚??
而且全部野都要等人有興趣想做先再傾,只係估唔到反應咁大,現在我只希望唔好因為一句"保証冇香港人會做"而令到有興趣既香港人卻步mouth:

[ 本文章最後由 嵐媽咪 於 08-4-27 03:47 編輯 ]

複式洋房

原文章由 mable1124 於 08-4-26 22:28 發表
我想都好難了, 12小時工作, c9得閒都去快餐店做清潔, 人工都有五千多包食都係工作9小時~~ 而且你要佢服侍多隻狗, 唔係個個得閒的c9喜歡狗的~~~

鐘點清潔女工, 我個妹和同事都請開, ...

快餐店都係20工作天咋?點解我早一年去搵工時,間間都要由早上做到差不多關門??唔通我俾人呃??<---不是同你爭拗,只係想知道~
其實係唔使理隻9,post出來只係怕有d人驚9,所以先講埋啫

大宅

如果係咁我覺得都未必無人做的,大約$20個鐘做20日1個月有$4000蚊,如果而家出面你20歲就大把工等你做tim,但係如果好像我地lee d c9就......講真
1.出面d工就會話(下你洗唔洗要早d收工0架通常我地要ot你可以嗎),lee個已經係問題啦
2.如果你屋企有事,我諗出面d工都未必可以即時話走就走得
3.一天12hrs 話姐有時可能唔洗呢?(我唔知道只係我覺得),如果顧主係屋企都未必想你係到啦!!
4.2幾歲就唔洗搵lee d工,但係如果有d3+幾歲d小朋友又大個就有可能,因為時間多可以搵part time打發時間
5.lee位朋友都話係唔使理隻9,post出來只係怕有人驚9,所以先講埋啫,(咁我又覺得人地都有要求你可能要你理隻9(如果只係放d野食係到畏隻9食野,咁唔通唔幫咩!!)

ps:1.又唔可以保證無香港人會做既
2.可能真係有d c9真係得閑或等錢想搵呢!
3.以上都係我的個人理解,無意產生爭拗

水晶宮

原文章由 sunflower 於 08-4-25 18:38 發表

p.s.我保證無香港人會做的. ...

呢位會員真係有心,又唔係叫你做,你都提出咁多意見...香港地多幾個你呢種好人真係天下太平
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 kcpak 於 08-4-27 13:21 發表

呢位會員真係有心,又唔係叫你做,你都提出咁多意見...香港地多幾個你呢種好人真係天下太平

如果有人做,我都想請,多人回覆你要唔晒既話,彈d比我丫...唔係講笑架,thanks

大宅

咁BK都唔少得你呢位不可多得ga會員出黎五十步笑百步啫!

別墅

我初初睇到樓主既資料, 都覺得宜家咁既社會,已經好少有經驗既褓姆肯湊new born, 仲要4k做12小時~~係90年代就多,而且都係2~3千,仲包過夜,星期五,六,日先帶番屋企....
但現今已經好少褓姆肯做咁長時間,可能因為有外傭,請一個24小時on call都只不過是$3480.....就算有,都係上佐咁上下年紀又有負擔既...but anyway...你出得起,有人又做得起...欠在你請既人好唔好,識唔識姐~~我都請人湊new born, 阿仔4個月大...剛出世時試過請過兩個本地, 9:00 至 6:00....$6k,包3餐...做足30天..但佢有事可放假..

男爵府

少少經驗分享:

我現在有一個褓母照顧了我10個月的仔4個月,但當初找褓姆時比我想像中困難。因為原來而家d褓母叫價很高,她們最少要求hk$8000-9000一個月(朝9晚6,包一餐,不用做家務因我有印傭,只揍仔)。經過很多波折後,後來請了一個(要hk$9000)。但到差不多上工(等了她個多月,因她有個陪月job),她說只會來做3個月(但我請她時說明希望揍我個仔最少到一歲)。因我不想個仔咁細成日轉褓姆,故最後沒有請了好她。

後來找了很多間agent,問過價錢,都說要約hk$8000一個月。現請了一個hk$7500(是最平)。如果有hk$4000一個月亦請介紹給我,因維持一個家實在困難。可慳就慳。

複式洋房

講得好
睇完又唔係要見工但又意見多多,我出post係想請人而唔係討論人工,唔知點解會攪到好似答問大會

複式洋房

原文章由 JOESPHINE 於 08-4-28 11:39 發表
我初初睇到樓主既資料, 都覺得宜家咁既社會,已經好少有經驗既褓姆肯湊new born, 仲要4k做12小時~~係90年代就多,而且都係2~3千,仲包過夜,星期五,六,日先帶番屋企....
但現今已經好少褓姆肯做咁長時間,可能因為有外傭, ...

如果做足30天既俾貴d係可以理解喎

禁止訪問

複式洋房

原文章由 mamimaggie 於 08-4-27 12:25 發表

如果係咁我覺得都未必無人做的,大約$20個鐘做20日1個月有$4000蚊,如果而家出面你20歲就大把工等你做tim,但係如果好像我地lee d c9就......講真
1.出面d工就會話(下你洗唔洗要早d收工0架通常我地要ot你可以嗎),lee個已經係問題啦
2.如果你屋企有事,我諗出面d工都未必可以即時話走就走得
3.一天12hrs 話姐有時可能唔洗呢?(我唔知道只係我覺得),如果顧主係屋企都未必想你係到啦!!
4.2幾歲就唔洗搵lee d工,但係如果有d3+幾歲d小朋友又大個就有可能,因為時間多可以搵part time打發時間
5.lee位朋友都話係唔使理隻9,post出來只係怕有人驚9,所以先講埋啫,(咁我又覺得人地都有要求你可能要你理隻9(如果只係放d野食係到畏隻9食野,咁唔通唔幫咩!!)

ps:1.又唔可以保證無香港人會做既
2.可能真係有d c9真係得閑或等錢想搵呢!
3.以上都係我的個人理解,無意產生爭拗

其實唔係做足12個中,係得10個中啫,寫呢個時間只係想見工既人知道個大約時間(最早同最遲)如果佢老公係度的話,都未必開足20工作天~~

首頁

尾頁

跳至