論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

係咪揍仔就咩家務都做唔到?

侯爵府

Re: 係咪揍仔就咩家務都做唔到?

Miffy

我個工人湊兩個, 一個五歲, 一個兩歲幾.

佢可以洗衫, 拖地, 抹屋, 抹窗, 煮比小朋友食.

如果我要佢做深入d的清潔, 通常星期六, 日(因為有時星期日無得放), 我會帶d小朋友出街食早餐, 去公園玩, 一黎可以親子, 二黎叫佢係屋企大清潔, 到lunch我們返屋企, 佢都有半晝做野.

其實佢要看住小朋友係岩的, 但係小朋友都會訓覺的? 訓覺時, 佢不可以做咩?

洋房

我同miffy一樣仔仔歲半,我估佢成日講電話,
家務都做得唔乾淨,
仔仔又成日撞親,佢又唔好好睇住仔仔,
好煩,又唔想成日話佢..

大宅

KitKitPig 寫道:
我同miffy一樣仔仔歲半,我估佢成日講電話,
家務都做得唔乾淨,
仔仔又成日撞親,佢又唔好好睇住仔仔,
好煩,又唔想成日話佢..

搞錯!big problem....一定要成日話啦!咁case..... 若唔係,會越來越多problem. 一定要睇實d呀! :-x :-x

禁止訪問

別墅

妳比個時間表佢, 什麼時間做的什麼. 抹窗又唔使日日抹, 早上bb未睡醒可以做,洗窗簾又唔使日日洗, 隔幾個月搵日洗開衫可以洗, 至於掛上去可以等妳返家後睇住bb, 佢先至做. 唔使成日望住個小朋友. 因為妳屋企己經做足安全功夫. 而且有很多家務可以一早起身做, 洗廁所可以等bb午睡就可以做, 洗抽煙機可以等星期六妳放工返屋企先做. 每星期做一次, 抹kitchen就每次cook完都要清潔. 唔好比佢有藉口偷懶. :-P

水晶宮

2019新春慶豚圓

我個阿菲又係咁.
佢而家就每日只需要煮一餐晚飯比我同老公,清潔, 衫就唔洗日日洗. 我比親衫個工人熨,都冇話第二日就有得著. 有一次, 佢話唔知bb幾時訓晏覺同訓幾耐 (我個仔得5個月大), 日頭開唔到熨斗一次過熨晒D衫.佢就夜晚熨. 我以為一次半次係咁, 點知早兩日我比衫佢熨, 佢又係到而家都未熨, 我睇佢又係唔係要夜晚我睇住個仔先熨..

侯爵府

birdbird

你試下搵次, 食完飯, 等佢洗埋豌, 臨沖涼前, 先拿你明天要著的衫比佢燙, 你話要即刻燙因為聽日要著, 試多幾次, 我擔保佢日頭收衫時幫你燙埋, 因為阻住佢的訓覺時間.

我以前個bun bun又係甘架, 儲埋一堆, 還要放係佢房個衣櫃, 博我看不到, 卒之有日忍無可忍, 拿幾件出黎, 等佢臨訓前先叫佢濕, 佢幾大反應呀"what? iron? now?"

我話"yes, iron, now"

卒之下次佢收衫時燙埋. 果次還係夏天, 無開冷氣, 我入房時連風扇都熄埋, 入到房, 我涼浸浸, 連心都涼埋.

水晶宮

2019新春慶豚圓

hinhinmummy,
好好笑呀, 亦都好好橋, 我會試下呢個方法.

別墅

我工人一個星期燙一次衫, 買一次送, 平日要揍我16個月大的囡囡, 我都係要佢係bb午睡時預備當晚的Dinner, 早上係我返工前做曬一般清衫抹地洗廁所, 其餘時間我要佢睇住BB, 至於抹窗/kitchen工作就等星期六/日做啦! 這安排亦不錯呀.

大宅

I agree too!

洋房

Miffy,
至慘我個印印要2005年 7月先至完約呢..

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

hinhinmummy

我個工人同你個差不多,
湊兩個, 一個七歲, 一個二歲
佢可以洗衫, 拖地, 抹屋, 煮比小朋友食.
這些基本嘢.但係洗厠所就一個星期做一次.

2j

別墅

我個賓要湊2個小孩, 家務全部她做晒, 我放工返屋企同女玩, 她會襯女兒返學時或腄覺時做晒D家務 !

民房

我個仔都係17個月,每日我返工前工人一定要拖好地吸塵同清潔現具,我個仔就係網床玩,下午當個仔睡覺就做清潔傢俱同準備晚飯, 我每星期有個7天工作時間表比佢,每做完一樣就要寫上工作時間比我看, 有些要係星期星期六做, 同我一定要個工人完成我要佢做的工作,如果唔係我就定問佢點解,千萬唔可以比佢地覺得你都唔多記得佢地未做的工作,

所以根本無可能只照顧bb就做唔到其他野,

joshua1118
!

大宅

我屋企有我+老公+ 一個10 個月大BB,我要求菲傭每日只係
當BB瞓覺(日間共約兩小時)時先做家務, 等佢多d 時間陪我個女玩.
夜晚我放工食完飯後我會洗碗洗廚房 、爐頭, 因為我想分擔一d 佢嘅工作, 等佢冇咁攰, 多d 精力陪我個女玩!

不過佢做家務都好好, 又快手!

民房

ELAINEYUEN

我想問點解你唔倒轉晚上由你多些倍bb, 由應該做清潔,洗碗的工人去做呢, 這樣你可以同bb多建立親密關係.

joshua1118

複式洋房

Elaine Yuen,
我覺得你唔需要做埋佢的家務呀,會縱壞佢架!
你可以自己湊BB,佢咪洗碗囉,其實佢只湊一個BB唔會太辛苦的,全日咁長佢只做兩小時家務,其餘時間佢可能會做自己私人嘢,甚至偷吓懶,而且唔肯定佢會全日都在同BB玩呢?

我之前試過在"針孔機"見我印印成日放底我個女在學行車,自己睇報紙,寫信,或在房唔知做乜,成日唔喺廳出現.

大宅

My baby sleep very early at 8:30pm, so I only wash the dishes during she is sleeping.

The another reason I also share her 家務, it's because my house is quite big (2700 sq.feet) so in fact she is really busy during everyday's 2 hrs my bb's sleeping time!
And my husband is Western, so my maid needs to prepare both Western and Chinese food (for herself and my lunch box) for dinner.

I don't think I will 縱壞佢 because I believe she won't do her own things during day time, she knows that I'm quite a strict person, if she has anything not follow my instruction, I will quickly fry her without any warning letter.
And, she is 48yrs old already, she(I too) believe I'm her last employer, so she must be good employee for the long service $$.

洋房

I agree with Wiwi, it's a mother's privilege to spend time with the kid, and this is the reason to hire a helper to help with the housework. I trust that esp. with the working moms, play with the kid is more important that sharing housework with the helper.
10/03/05 - 16.7Kg - 107.5cm 15/11/05 - 17.5Kg - 112.2cm 25/01/06 - 17.3Kg - 113.0cm 30/10/04 - 3.49Kg - 49cm 01/12/04 - 4.73Kg - 54.5cm 05/01/05 - 6Kg - 55.5cm 08/03/05 - 7.47Kg - 60.5cm 04/05/05 - 8.3Kg - 65cm 27/06/05 - 8.9Kg - 66cm 16/07/05 - 9.09Kg 10/09/05 - 9.38Kg - 67cm 20/10/05 - 9.4Kg - 70cm 09/11/05 - 9.5Kg - 72cm 25/01/06 - 9.8Kg - 73cm

首頁

尾頁

跳至