論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個印印死性不過.....!!

我個印印初次來港在我家做了半年了(之前在星加玻做過), 對bb好有耐性, 但每2個月左右就會發神經一次 :
1. 巳告訴她有任何題可問我, 好幾次自己做決定及做後才通知我.
2. 有些清潔家務的工作要提才會去做.
3. 永遠換完片後要在廚房洗手, 不會在廁所洗的.
4. 當我好明確地教她做一件事後, 2-3個星期後的她會按自己的喜好去做.
就以上幾點我巳在這半年內和她傾過有4次了, 但她永遠不會認錯的, 靜係唔出聲, 好似好委屈咁, 這些問題巳經重覆了4 次了; 就係她對bb幾好的才想繼續用佢, 但又唔想佢令到自己唔開心, 各位媽咪如果你們係我會點做? 今次我總於第一次有找agent幫手, 希望個工人有改進啦!!

大宅

Re: 我個印印死性不過.....!!

聽講話啲印印如果喺新加坡做過,會比較自我,唔聽人點,因為佢哋個個都以為自己好醒,以為自己識好多嘢,唉!其實佢哋真係唔知自己仲係豬頭丙.

複式洋房

係呀, 係呀, 識少少英文, 就以為自己好醒, 唔鍾意接受人意見, 喂, 我出糧俾你, 連我D指示都唔聽, 重要睇你面色, 真的很勞氣.....

大宅

mymelody2003 :
我咪同你一樣命運! :-( 你有冇

大宅

2019新春慶豚圓

死啦! 唔通個個在新加坡做過d 印印都係咁, 我個件又係, 來了我家3個月完全無心學廣東話, agent已同佢講了2次, 佢同agent 講話佢識英文喎, 嘿....agent 未話, 如僱主要用英文講, 就唔洗請你請菲妹啦, 佢先無聲出咋

大宅

我O個個都係甘, 不過再加埋鐘意駁咀, 做錯野一定吾認, 你O個個換完片係廚房洗手係少事啦! 我O個個係係廚房sink到洗地布ah! 比我再搵過我一定吾會搵星加坡做過!

大宅

2019新春慶豚圓

係呀!! 好個件鐘意駁咀, 做錯野又係一定吾認, 我個次忍唔住好大聲同佢講, 我同你講野你唔好駁咀得唔得呀 :-x :-x

大宅

snoopy, 你O個件炒左未ah? 忍吾忍到兩年ah?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

VC:
我之前講的只不過係一小部份, 你講的我印印都有做過, 重比我炳到9彩; 所以如再搵過工人我都不會請星加坡做過的!!

大宅

2019新春慶豚圓

vc :

我現在就係想緊炒唔炒佢, 不過我都已叫agent 幫我找定一d 未出過國做的, 雖會蠢d, 但起碼唔好自以為是唔聽教 :-x

大宅

snoopy 寫道:
死啦! 唔通個個在新加坡做過d 印印都係咁, 我個件又係, 來了我家3個月完全無心學廣東話, agent已同佢講了2次, 佢同agent 講話佢識英文喎, 嘿....agent 未話, 如僱主要用英文講, 就唔洗請你請菲妹啦, 佢先無聲出咋

我o岩o岩都請o左一個係新加坡做過o既印印,睇來佢o既英文都算ok,但廣東話就真係好少好少,我同佢會先用廣東話同佢講,如果佢唔明我先至用英文,因唔想佢完全無心學廣東話,因為有時始終會同屋企o既老人家接觸,唔想雞同鴨講。我有個friend果工人都係新加坡打過工,來o左一段好長的時間,都完全唔識廣東話,而我上一個印印來一兩 個月內廣東話已經講得唔錯,相信印印學廣東話應快過菲姐,睇下佢o地有無心機學o者
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

男爵府

我都請

複式洋房

係呀, 佢

大宅

我之前抄的印印都係來自新加玻的,簡直不知所謂.
佢係新加坡只服侍一個二人家庭,來到香港要服侍一家五口,成日話自己好多野做,做唔切.但準時10時就沖涼

首頁

尾頁

跳至