論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

點做好?

我個工人差不多用

侯爵府

Re: 點做好?

你個女都4歲, 其實都係搵個人看實佢, 係我就會忍下佢, 起碼佢不會黑面, 駁咀.

佢其他行為好不好? 有無偷野? 對個女好不好呀?

如果ok的, 我會忍佢law, 依家請個十全十美的工人好難架啦.

但係不抹地呢家野? 我最低的要求係每日抹地, 因為小朋友係地下玩, 好污槽.

大宅

hinhinmummy :
佢早上有抹地,不過我叫佢下午用清水抹多次,可能我較要乾淨,我係咪要將自己要求降低,我都用過3個工人,對佢d人好失望囉!

民房

我覺得比個機會佢好 D !但妳要同佢坐低,大家心平氣和咁•開會講下家庭中的大小事務點做 。

妳可以立明一些規距同要求。譬如:早上要6:30am起身,起身之後要做 D 嘜野?一行一行咁列明,叫佢做完功夫,就 tick 左佢。每晚放在張檯度,等妳去睇。佢會唔會唔明或是容易忘記?

考慮下!

大宅

曦媽媽:
佢一

侯爵府

Fayme

如果你想佢抹兩次地的, 不如甘, 你叫佢一早起身抹一次, 跟住食完晚飯時, 抹廚房個地時順手抹晒成間屋一次law, 甘你看到佢抹, 實知佢有無抹.

如果你甘樣叫佢, 佢多數會選擇下午抹多一次, 因為食完飯再抹, 會阻住佢收工.

大宅

hinhinmummy:
做到咁!你話係咪好無(引)!我對佢都無哂信任及信心,抹地只係其中一件事!

侯爵府

Fayme

係好無引架啦, 不過無辦法啦,佢又不係大錯, 無啦啦抄佢不見一大筆, 不如忍多佢一年算啦.

既然佢不識得做, 要人成日點佢的, 咪點佢law.

我以前隻衰bun都係架, 不做呀麻, 我係屋企或者放假(我返五日工), 就會係屋企點到佢陀陀令, 又或者等佢洗晒碗先叫佢做, 係無引, 但無辦法, 不過果次我忍不到佢兩年, 因為我有左小b, 佢不知係不係feel到我有左, 同佢出去supermarket, 成日有意無意甘拿架手推車撞我(果時已經有啡色野流出, 陀得不係甘好), 所以卒之都係抄左佢.

大宅

hinhinmummy:
咁你後來請什

侯爵府

Fayme

我卒之再請的係印印, 因為對bun bun已經心死, 同埋我有兩個, 一個還要係new born, 如果請bun bun, 佢地實在太多假期, 而我老公係放假又不多願幫手, 所以搵印印, 佢地肯要錢代替星期日的假期.

之後果個印印好醒架, 初初黎無mug野, 跟住生左個仔, 到佢家姐又黎埋係我奶奶度做時就作反啦, 因為我奶奶驚對佢家姐不好而影響我個工人對我個仔, 所以兩個夾埋作反, 但我都忍到佢兩年, 係在佢臨走果個月同佢反面兼嗌大交收場.

跟住依家呢個都係印印, 做左差不多8個月, 剛剛過左蜜月期, 暫時看不到佢d衰野住, 但就不會黑面, 如果我話佢, 我係不岩的佢都不出聲, 最多轉頭問返我.

希望佢可以乖足兩年啦.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Fayme,
你個case同我的好相似, 如果我係你, 我會容忍佢幾次, 當同一件事講完又講佢又識得答你明, 但最後又係做錯的話, 我是不能忍受的, 因為佢即係死性不改, 永遠不能做到我要求的話, 炒左佢囉 (但要事先念定炒左佢後的煩腦), 咁當佢走後你都會知道點做; 所以不要忍到佢完約, 佢只會越來越做得差, 如果請另一個新工人起碼會有希望佢會係好呢, 不要因為d咁既工人令到自己唔開心, 咁係唔值得的!!

大宅

Fayme,

你個菲菲係典型回塘工人,如果你忍得嘅就忍吓啦,如果對住佢你真係好唔開心嘅,炒左佢都唔會好可惜,因為佢照顧你個女馬虎.

大宅

各位:
究竟各位請工人有什

首頁

尾頁

跳至