親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

跟團去日本終於返來啦!

我跟左東X遊一個平團去日本東京5天,下午機去,早機返,原本諗住實際得3日玩唔多夠,但原來比早機去晚機返舒服好多(因為我帶住個未2歲B),真正玩的3日係早出晚返,玩得好開心,食住都比想像中好得多,如果真係帶住個小B,我覺得都可考慮此團種,又平又唔係太辛苦。

行程:
15/4
下午3:10起機,12:50集合,唔需要太早出機場,去到東京都8:00,不過唔係太多人坐下午機去,變左可以比多個位我囝囝,我地坐ANA,原來比BB的餐都好多野食,有B同行的媽咪記得要幫阿B order一份餐(有三文治/朱古力/飲品/香蕉),比起澳航只得2樽baby food好得多。晚餐係機場酒店食自助餐。
16/4
6:45morning call,8:15出發去彩虹橋 -->八景島,原來八景島的水族館買團體票會平d,當然係要導遊先買得啦,不過只係大人平d小人&中人無得平(大人22000-->20000,中人14000-,小人700),我無入去,不過親戚入去都話好。我就去左買100yen店好多野買,跟住同阿囝去影相,好多入$的車坐,當然係淨影相唔入$,玩一次要200yen架,真係好公仔Thomas/面包超人/叮噹等等。午餐係園內自助餐,餐後去玩機動遊戲,個團包Big one,即可以現一樣野。跟住去箱根平和公園,櫻花都開完,只得幾棵。之後去御殿場買野,不過都幾貴,之後返酒店山中湖,當晚食火鍋自助餐,我加魚生船11000yen,普通啦。
17/4
6:30morning call,8:00出發去hello kitty land,細小朋友玩就ok,一定要玩坐船仔,囝囝玩得好開心,d精品同香港買差不多($&種類),個團包餐(1000yen自己食)。之後去銀座行街,行完返池袋酒店,住太陽城太子,晚餐去食鐵板燒,不過食完都夜,d百貨公司又收8點,唔係行得幾夠。
18/4
6:30morning call,8:00出發去Disney Land,導遊話要善用預訂時間玩遊戲,最終我地都玩左好多個囝囝都可以玩的,連2個大遊行&煙花都有睇,如果跟團就要留意,個團唔包晚餐就可以連晚上大遊行&煙花都睇到,如囝包餐就會6:00左右走,睇少好多野。住近機場Hilton。
19/4
6:15morning call,7:35出發去機場,10:00機,如果無導遊一齊都幾煩,因為d日本人唔識英文,機場又細又混亂,我地一行7人一齊check in,d地勤將我地d機票分開2份,問物事又唔識答,結果原來係唔可以太多人一齊check in,要分開check。我返到屋企都4點,如果坐夜機返到香港,我諗要12點先返到屋企啦!

各位,記住帶車仔,check in時要講明闡口交車,闡口還車,自己又有車用,架車仔又會乾淨好多。如果要買草餅,去機場先好買,唔需要比稅,而且草餅容易到期,早買可能未返到香港已經到期啦!出發前先check日本氣象局當地天氣http://www.jma.go.jp,好有用架。細b洗白白可用去玩具反x城買一個吹氣的水池(最細的賣$19.9),就可以解決廁所太細洗唔到白白的問題,不過我成個行程只係山中湖用左一次,其他酒店個廁所都夠大。

我今次旅程辛苦,因為帶住個唔跟其他人的囝囝去(連佢老豆都唔跟),每晚要等囝囝覺覺豬後才可洗奶樽,每晚都成1點幾先有得睡,不過阿囝玩得好開心,我都一樣好開心

大宅

Re: 跟團去日本終於返來啦!

IrisChow
你個行程都吾錯喎!...不過如果8點起身咪好早...日本快一個鐘喎! 入迪士尼可以玩一日係最難得!如果小朋友太細跟你果團都吾錯呀!...比少少意見你,我地一行9人都係預早係hk,以經同UA劃埋回來機位(3行3位window),所以check in果陣會方便好多,下次你地都可以唸唸!

大宅

好媽媽勳章

IrisChow 寫道:
不過阿囝玩得好開心,我都一樣好開心

見你回來說玩的開心真好 ! 但你跟團, 我奇怪點解係機場 check-in時有問題溝通唔到, 點解無人幫你 ?

另想問日本氣溫/天氣如何, 上網見有時最低得13-14度, 要帶厚褸嗎 ? 我下星期三便出發了.
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

男爵府

IrisChow:

Do you have any comment of ANA?? It is good and safe????

Thanks

10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

複式洋房

LOOLOO,
跟團個導遊已經幫我地先去check in畫位,但係之後要各自寄行里,如果自己去畫位,條龍長得好利害,可能係早機的關係啦。
至於天氣問題,其實我去箱根當晚最低8度,由於入山區,氣溫會低d,如果係市區,13-14度著件薄長就衫加件風褸都ok(中午出太陽都會幾熱),但夜晚係Disney Land會幾大風,小朋友就要帶件厚d的外套會好d,祝你玩得開心d!

NICHOLASMAMI,
我覺得ANA都幾好,不過多數日本人坐,所以遇氣流空姐會講日文,如果可以坐定定時都係扣住安全帶好d,我去同返都無問題,我估都安全,我有朋友話日本人鍾意坐ANA多過JAL,因為JAL曾經出過問題,唔知係唔係真的。

首頁

尾頁

跳至