爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi all,

因為新手,想買架二手細車玩吓,大約二至三萬,有什麼選擇?

Thank you for your advice in advance.

別墅

原文章由 小天子 於 08.4.29 14:11 發表
Hi all,

因為新手,想買架二手細車玩吓,大約二至三萬,有什麼選擇?

Thank you for your advice in advance.

恭喜先呀~~ 剛考到車牌係好開心同緊張既~~
二三萬既二手車其實都有好多選擇,你可以去d賣二手車既網站度睇下當參考先,然後至搵d熟人介紹下,睇下試下先至做決定買邊款。不過呢個價錢你要預左係起碼十年前既車。
常見人買既二手細車,通常都係1500cc樓下日本車,例如1300cc既Jazz及Echo/Vitz/Yaris、1500cc既Civic及Corolla都係熱選。呢d車通街都有零件做維修,有問題既時候唔使下下都返廠整。

[ 本文章最後由 aa1001 於 08-5-7 00:41 編輯 ]
......a..a......
..1..0..0..1..

別墅

Hi aa1001,

thanks very much for your advice.

原文章由 aa1001 於 08-4-29 20:59 發表

恭喜先呀~~ 剛考到車牌係好開心同緊張既~~
二三萬既二手車其實都有好多選擇,你可以去d賣二手車既網站度睇下當參考先,然後至搵d熟人介紹下,睇下試下先至做決定買邊款。不過呢個價錢你要預左係起碼十年前既車。
常見人 ...

民房

新手最好買1500cc 以內的車, 最好是豐田車,
維修少 , 零件平,

IT人(Win / Linux / Mac ..) 代理專區 / 按揭問題/ 解決租務問題 的地產王國 網站 http://www.hkhome.net

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

Demio, 323喇, 車價平, 飛唔起 (安全), 燕梳平, 維修少, 操車儲 ncb 一流. 2至3萬一定可以買到十年以下.

[ 本文章最後由 chpyeung 於 08-5-6 11:43 編輯 ]

複式洋房

Any echo verso or jazz. Around $40000?

[ 本文章最後由 mfung123 於 08-5-6 22:48 編輯 ]
Nick and Nicole

複式洋房

我有架99/civic/皮座,想賣而去轉架7人車等家人好坐o的

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-5-7 08:28 發表

我之前睇左三個月二手車, jazz最舊都02年, 平均價係hkd60000左右, echo verso都唔平幾多, 點都過五萬....

我剛換左部 jazz, 真係好正, 好易操控同泊位, 新牌真係唔錯, 仲慳油, 可以操下車都冇咁肉痛!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁echo又點呢??
我而家睇緊架echo..我麻麻地鍾意ga ja,不過由於我未渣熟車,屋企人唔比我渣佢地d車(唔係唔比既,係好緊張果隻,驚我實撞咁,渣到都冇癮)....
我見echo幾實用咁....諗住渣熟左,再買架新款jazz...

男爵府

建議有咁平得咁平既車係最好,我一考到都係開架DEMIO,平靚實用,車尾箱夠大,真係擺到超多野,樣就衰左小小,但經濟,實惠,以前用開AE110, 但係唔及DEMIO咁好擺野,我同女女去街一係一流羅,最重要平 ~~~~ 有咩事撞親整花唔肉痛
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

仲有補充,架車我係05年買既,而加仲係好洗好用,咁耐以黎真係無咩大整,換呔換油各樣都平平平羅,冷氣又夠涼,咩都真係好好,泊車又易,唯有唔好係個樣衰...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

Demio 個樣冇問題呀. 各花入各眼啫!

男爵府

我地自從換左DEMIO係路上成日比人CUT呀,比人呠呀,出街會比人睇唔起等等架,好鬼衰

別墅

Hi all,

Summarized all the comment, seems "Demio", "Echo" and "Jazz" are the best.

Let me check and have a search from the 2nd hand car web.

thanks for the advice.

複式洋房

Thanks Sweetcouple.

原文章由 sweetcouple 於 08-5-7 08:28 發表

我之前睇左三個月二手車, jazz最舊都02年, 平均價係hkd60000左右, echo verso都唔平幾多, 點都過五萬....
Nick and Nicole

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

SAAB 900s
1985cc
HK$15,000
牌費至明年3月, 有興趣 pm 我.

禁止發言

首頁

尾頁

跳至