心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

人浮於事, 見幾十份工都冇份有下文!!!

搵左大半年工,即使有second-in,以為有chance,最後都係無下文,今時不同往日,好灰心!!!

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 人浮於事, 見幾十份工都冇份有下文!!!

freshair

我知係會好氣餒, 但千祈唔好灰心呀, 你可以掉番轉頭諗, 有一份更好的工, 等緊你. 你又以試

別墅

我這份工做到4月30曰,我都見左成10幾份文職工都唔得,連sed in都無.我怕到5月無野做味林住做住porment一路做一路找文職..大家努力ar.
愛一個人! 要了解,也要開解;要道歉,也要道謝;要認錯,也要改錯;要體貼,也要體諒; 是接受,而不是忍受;是寬容,而不是縱容;是支持,而不是支配;是慰問,而不是質問;是傾訴,而不是控訴;是難忘,而不是遺忘;是彼此交流,而不是凡事交代;是為對方默默祈求,而不是向對方諸多要求; 可以浪漫,但不要浪費;可以隨時牽手,但不要隨便分手。

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我由兩年前被裁員之後,一直無份工做得長,見十份工,九份半唔得,second in完又係無下文,淨返個半份多數係短期工作,做唔夠一陣又比人裁員,我都好氣餒,大家唔好放棄,繼續努力!希望在明天!

大宅

DEAR ALL,

WOULD YOU TELL ME YOU FIND WHAT POST JOBS,
BECUASE MY FREIND CO THEY WANT FIND IS ACCOUNT POST... IF INTEREST PLS PM TO US.

DONT WORRY AR...

複式洋房

我上個月尾開始找新工作,都見

複式洋房

衷心多謝各位回應!!!

我不明白現左的公司想請甚麼人,面試要做IQ test, EQ test,每次見到這些都有被侮辱之感,有時負責人態度奇差,他們不想想,這是雙方的問題,他們有選擇權,我都有的吧!!!

曾經second-in一份工,負責人態度非常惡劣,首先說請人浪費他的時間,又要花時間教我,做不到生意,我學了他的東西還要他比錢我???學曉了又辭職.......彈三彈四,我想你那麼不滿意,為什麼還要浪費大家的時間???真不明白是什麼心態???

大宅

freshair :

不要氣餒, 積極點, 呢個世界好多種人, 遇到呢d 冇品的人, 不要理佢, 還可當面講出你對佢attitude 的不滿, 因你應不會跟d 人工作呀!

男爵府

hi,

我在4/19被抄,但我覺得是一個開始,因為在這間公司得閒左很久了,轉一下工轉下環境都好.但我看了你們的留言都有些擔心.

男爵府

唔好咁灰心啦, 政府話依家經濟好轉, 可能你好快搵到呢!
繼續努力!!!!

子爵府

唔好灰心呀!我同你都一樣,都係見咗好多份工都無回音,莫講話有無得見工吖...我除咗第二份工之外,我其餘三份工(包括依家份temp.),都係熟人介紹先至有得做...或者你試吓讀多啲課程,考番幾張cert.,嚟增值番自己啦,我隔離屋個師奶都係前排讀account,跟住好快就俾佢搵到份六千蚊人工既文職,佢之前都係做過sales,未曾做過文職架~!你都試吓啦!我諗你諗吓去搵agent幫你搵工,一來易搵工啲,二來好大機會成功,三來我朋友話agent傾成既工多數會高人工過自己搵嗰啲,你都不妨試吓! 俾心機呀!

大宅

bandband:
只是好奇問下, 去邊度揾agent?
唔該!

複式洋房

Hi ! amypunwm,

You can find the job agency in jobsmarket, recruit.....

複式洋房

各位,我是有學位的人,現在亦有進修,只是覺得見工被人玩,不受專重,以往好快便找到新工,甚至有工等我,現在景況很不一樣!!!

民房

唉! :-( :-( 而家搵食好艱難, 見工好似過五關斬六將,
就算有份工做都唔見得好好, 而家d老細或上司簡直洗人
唔洗本, 擺出一副"我叫你做, 你做唔做呀, :-x :-x "
無計啦! 維有死頂啦!各位努力頂硬上希望在明天 :-P :-P
:lol:

子爵府

amypunwm 寫道:
bandband:
只是好奇問下, 去邊度揾agent?
唔該!

你可以响招職度搵agent公司,同埋我都係上開jobmarket搵工~!佢每日都email咗好多份工俾我揀~!好正架~!仲幫你設計埋個resume,十分整齊,我之前見幾份工都係响呢度forward出去架~!你都可以試吓~!

子爵府

Freshair,

唉,依家真係無可以好似以前咁做打工皇帝架喇~!所謂馬死落地行,依家真係唔可以有自尊,做乜工都好,都要切記:"忍!",忍一時風平浪靜,退一步海闊天空...呢兩句家吓真係人人用得著!番乜工都好,遇到咩人都好,切記一定一定要客客氣氣,謙恭有禮,唔可以發脾氣,明明做嘢叻過上司,都要虛心學習...唔可以反佢...切記唔好同錢鬥氣~!雖則呢頭受公司氣啫,但你要諗吓,我地死忍之餘查實係一刀一刀咁劏緊佢---佢出糧俾你!依家搵到個好老細好上司好同事實在唔容易...隨緣囉,唔好強求,否則只會係你辛苦而唔係佢地! 幸好我依家做緊呢份temp.,裡面啲上司同事暫時都對我好好,十分客氣,希望可以keep到呢段咁難得既關係啦...至緊要自己可以盡量做得好所有工作,唔好出錯....坦白講,我真係唔想因為我既出錯而破壞咗現時既和諧氣氛!

複式洋房

可能而家一份工實在太多人爭啦,明明自己已經合符佢哋嘅要求,人工又唔係要求高,(已比對上一份少)都冇回音!
以前未結婚未有BB都算易揾到工,而家30歲,對方一知道你有個小朋友,就即刻面色一沉,叫你返去等電話........
我而家只係揾份Receptionist,General Clerk啫,都咁難?
唉..而家揾工揾到無晒信心!

子爵府

wiwi,

我都係咁話,我前排都係搵文員同receptionist,但係都係空手而回...其實依家多咗好多工請人,但係要求就真係好高囉!再唔係啲人工少得可憐~~~!!!講真依家政府同啲大財團猛話經濟好轉,但我真係一啲都唔覺囉~!加哂啲舖租,但人工又唔加,搞到我搵唔到舖做生意之餘,仲好難搵工做...如果呢份工唔係我老公個亞哥介紹,我諗我都仲係好愁又搵唔到工做...希望我做到十月尾(我果份係臨時工),可以好啲啦~!開唔到舖都至少俾我搵到工做夠錢養家! :-(

男爵府

hi,

看見你們的回應我都很擔心,我這份工做到5/15,現在已開始見工,有些工是自己都不是很喜歡心想請都唔做,但都無回音. :-x

首頁

尾頁

跳至