母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

2 年啦, 2 年啦, 我囡囡2歲了 , 依然十分喜歡母乳 !!!

眨下眼就2年啦, 記得 "在患病中只有用母乳維持...."
大家有沒有看呢, 唔經唔覺就2歲了。

本來只是打算奶粉+ 母乳, 到她個半月大時因她拒絕飲奶粉, 於是便轉全母乳了, 其實她至識選擇。

不過經過2年, 我可以話母乳帶比我的是一個甚少有傷風感冒少病痛的BB; 人地話母乳BB 是聰明D, 這句話是絕對正確的, 因為佢在18個月時已經可以識別顏色了, RED, ORANGE, YELLOW,
BLUE, GREEN, PURPLE, 然後 BROWN, GREY, BLACK AND
WHITE. 另外可以識別A - Z 中的 20個大草字母到了21個月已經可以識別全部A - Z 26個大草字母及18個小草了。
至於中文有背唐詩3首了, 不過我都是以玩同唱的方式同佢背廣東話版 .. HE HE 。 好似在表現咁, 其實我都是以試驗的心態去試, 不過佢又真係得的噃。可能其實你們的中的BB 跟我囡囡的情況真是相差無幾, 或比好更好, 不過我真的好開心。

經過這個以試試下的心態去比囡囡餵食母乳至今, 真是穫益良多, 更多謝GLAD 不斷的提醒及各方好友的支持, 希望大家都可以好似我一樣在經歷捱更底夜過後, 都一樣是開開心心的有個健健康康的BB啦!

HAPPY BIRTHDAY to my dear darling -- Audrey baby.

sasakaka 共勉之。

大宅

餵2年好叻呀!
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

真係好叻呀
我而家就慘了 乳線炎搞到冇奶~希望我會過到呢關...祝你囡囡生日快樂喔

男爵府

我都餵左一年全人奶, 而家向二年目標邁進....

大家加油..

btw, 你條link入唔到喎

禁止訪問

男爵府

HAPPY BIRTHDAY!

大宅

生日快樂呀!!!

想問係咪兩年都係埋身餵呀?
到佢大左出街都埋身餵,會唔會郁黎郁去呀?
嘿嘿...我都希望可以餵到咁耐..
聽日先正式四個月..條路仲好長好長

別墅

Congratulation!! I fully breastfeed for almost 1 year la, then target is her 2 year old birthday hehe...hope I can do it!!

大宅

雪瑩媽咪:

係呀, 兩年來都是埋身餵呀。
Well, 依家都好少出街餵啦, 多數都是餵一早一晚, 中間的時間佢食完飯就自己玩到累便睡著了。
嘿嘿...我都希望可以餵到咁耐..
你都得口架, 加油!

babushka

try this:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1314680&extra=page%3D4

大宅

sasakaka
真替你開心.相信你日後會有更多難忘的經驗
我朗朗都食了媽咪奶26個月啦!仍然未食厭,我而家都係早晚埋身餵,佢而家好攪笑,叫我dee奶奶係提子奶,佢話媽咪奶係提子味喎

大宅

Congratulation !!!
我個囡又叫Audrey

原文章由 sasakaka 於 08-4-30 11:53 發表
2 年啦, 2 年啦, 我囡囡2歲了 , 依然十分喜歡母乳 !!!

本來只是打算奶粉+ 母乳, 到她個半月大時因她拒絕飲奶粉, ...

『 聖經能使他因信基督耶穌有得救的智慧 』(提後3:15)

大宅

生日快樂,Audrey!!
你好叻,亦鼓勵咗唔小媽媽, !
我想快d生多個bb然後收工,所以我諗我唔會餵bb好耐,到9個月度啦,你知啦,唔係真係話有就有o架嘛

複式洋房

sasakaka,
我都餵到怏一年了 好認同你的說法...我會繼續努力的

大宅

生日快樂呀, 我有睇 在患病中只有用母乳維持......好替你開心, 希望我都得, 今日我細囡剛剛半歲6個月生日, 仲有一大段母乳路同佢一齊行, 當初有左細妹, 醫生叫我停餵大囡, 所以大囡只食了全人奶10個月, 我希望細妹可以享受母乳到自然離乳吧

大宅

原文章由 sasakaka 於 08-4-30 11:53 AM 發表

本來只是打算奶粉+ 母乳, 到她個半月大時因她拒絕飲奶粉, ...

你好叻...我好佩服你,我都想好似你咁,但佢出牙仔後有無咬你??感覺係點,咁你呢兩年咪同個女??你打算喂到幾時?比D心得我,我現有左5個月,呢一胎好多阻礙,我都喊過無數次,好多野都唔想,剛我又可以做全職媽媽,正打算喂人奶,但唔知有的無咁多奶奶比佢飲...

大宅

happy birthday!!!!

大宅

原文章由 sasakaka 於 08-5-1 10:22 發表
雪瑩媽咪:

係呀, 兩年來都是埋身餵呀。
Well, 依家都好少出街餵啦, 多數都是餵一早一晚, 中間的時間佢食完飯就自己玩到累便睡著了。
嘿嘿...我都希望 ...

sasakaka,

一路睇真係有少少眼濕濕呀...不過,好彩囡囡由細到大都識揀 我覺得囡囡每次啜完都好乖...
佢而家有時仲蠱蠱惑惑咁..明明飲夠..仲要玩下..又偷笑下咁..
嘿嘿..我會繼續努力...雖然曾經因為餵奶覺得好痴身...
(下下都一定係自己,老公就行街食野大大啖咁)
但係見到囡囡長大..我覺得係值得架..
一定會努力!!!哈哈!!!

別墅

Congratulation!! 我都餵咗細仔十五火個月啦,希望有你咁好恆心啦,我想請教你bb咁叻認英文字母,你係幾時開始教佢?點教?另請問係咪一直都咪有經期到?

大宅

CeliaCat and all,

My girl is 7 months tomorrow. I need to work but I feed her directly in the morning and after work. Also pump one time in the afternoon. I am getting less milk. If you feed two times a day, how to keep the milk level? Will you have less milk?

[ 本文章最後由 PeggyTsui 於 08-5-14 13:42 編輯 ]

大宅

原文章由 sasasui 於 08-5-9 22:38 發表

你好叻...我好佩服你,我都想好似你咁,1. 但佢出牙仔後有無咬你??感覺係點,咁你呢兩年咪同個女??2.你打算喂到幾時?比D心得我,我現有左5個月,呢一胎好多阻礙,我都喊過無數次,好多野都唔想,剛我又可以做全職媽媽,正打 算喂人奶,3.但唔知有的無咁多奶奶比佢飲...
...

sasasui,
Thanks,
1.我一開始喝的時候, 應該是由第一日開始我就教佢唔可以咬我, 因為以前佢未出牙時有試過咬我, 但是我第一時間用嚴厲的聲音叫佢唔好咬, 同埋佢一咬我就無奶奶吃, 大約1-2 分鐘後我才再比佢吃奶, 咁佢就唔敢再咬我啦。

2. 我都唔知, 等佢自自然然唔食啦, 不過我在這段其間可以話慳了很多奶粉錢同埋唔洗用奶瓶沖奶的時間。

3.唔駛怕, 到時有問題可以p m 我或者大在這裡有很多SUPPORT的。

大家一齊加油, 努力!!!

[ 本文章最後由 sasakaka 於 08-5-14 18:35 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊