意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 23|主題: 127089

得bb(20 mths) 同印印係屋企, 點安排佢去買送煮飯?

男爵府

國民生產總值:5454

好媽媽勳章 醒目開學勳章

得bb(20 mths) 同印印係屋企, 點安排佢去買送煮飯?

hello,
若前一日我買定, 咁bb咪唔可以食新鮮野lor? 係咪要局住俾佢揍bb落街呀? 但佢未黎過hk 做過, 又唔知佢好唔好, 因我第一次請的!
可否比些意見
tks a lot

侯爵府

國民生產總值:21395

Re: 得bb(20 mths) 同印印係屋企, 點安排佢去買送煮飯?

可不可以係你返工前, 叫佢去最近的街市買定?

男爵府

國民生產總值:5454

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 得bb(20 mths) 同印印係屋企, 點安排佢去買送煮飯?

hello, hinhinmummy,
我要8:00 左右出門口, 咁想請問通常街市幾點鍾開呢?
tks
hinhinmummy 寫道:
可不可以係你返工前, 叫佢去最近的街市買定?

子爵府

國民生產總值:10010

我個時就早一晚買定d 送, 老實講, 係街市都未必一定係即日鮮啦!

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

侯爵府

國民生產總值:21395

叮叮噹噹

Sorry我不知, 因為我都係隔日買定的, 但見你想要新鮮先甘提議, 同埋我家姐都係甘做. 佢都係好早返工的.

大宅

國民生產總值:2119

叮叮噹噹,

我係自己隔晚買定餸的,因為起碼可以自己揀,知道邊啲靚,邊啲唔靚,啲工人大多都係求其的,只要啲餸夠新鮮嘅,放一晚半晚喺雪櫃都無問題.

唔好以為即日買啲餸就係新鮮呀,好多都入過雪櫃的,例如豬肉同牛肉,賣唔晒就放入雪櫃架喇,所以最好唔好咁早去街市買嘢,最好晏啲,等佢哋啲舊貨清左先去買.至於魚,唔好以為浸係水度就係生嘅,有啲實際已經死了九乘,所以如果時間許可嘅,就自己買啦,況且佢又要湊BB添,BB唔著去街市.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.