想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人肥胖,减肥亦唔係十時三刻可以減到!我真係想試自然懷孕……上個cycle 同老公跟足【瘋狂做人app】做足咁多日,但今日又Day 1.......真心請教各位,我有買紅D,綠D,clear blue....究竟我幾時要記温度?m開始定完之後?幾時要驗紅D?唉!萬分感謝!

複式洋房

引用:本人肥胖,减肥亦唔係十時三刻可以減到!我

原帖由 prettygigi 於 15-01-12 發表
本人肥胖,减肥亦唔係十時三刻可以減到!我真係想試自然懷孕……上個cycle 同老公跟足【瘋狂做人app】做足 ...
我都係上個cycle第一次check體溫、用紅d同cb,
我體溫就day 1開始,
始終第一次可以了解多啲自己,
紅d M完就開始check,
因為想清楚紅d既反應,
況且都未試過又點知自己幾時排,
miss左又要等下個cycle,
我之前以為排卵多數係day14排,
但我果時用紅d去到day20都係好淺既粉紅色,
我以為紅d對我無用就用埋左cb check,
去到day23cb就有閃既哈哈笑,
到day25紅d深粗,哈哈笑固定,
就係咁比我了解到自己原來大約day25先排。。
希望幫到你~

複式洋房

引用:Quote:原帖由 prettygigi 於 15-01-12 發表

原帖由 SwKnbb 於 15-01-12 發表
其實第一次試左,清楚自己身體狀況,我個人覺得下次就可以差唔多時間先check。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 prettygigi 於 15-01-12 發表

原帖由 SwKnbb 於 15-01-12 發表
萬分感激!

大宅

我唔用紅D, 好難看
我用cB舊版 粉紅色, 我度左半年bingo了
你試下運動, 會令排卵日子推前D. 我之前個醫生説:
一般14日排卵新鮮, 皮薄, 丁丁易鑽入去
你去到25日, 也許卵老化, 皮厚, 會難D

我會觀察分泌物, 通常排卵開始初期,
子宮頸會分泌一坨坨勁粗管的分泌物
有時還會黏在底底上, 好彈但好粗,
我會在當晚開始度CB,我週期30天,
通常度3-4日後, 便有哈哈笑
哈哈笑出現後的蛋清(極淸澈,極幼拉𢇁)我是不明顕的
但無問題. 我有cb提我

我有幾個朋友見到一坨坨分泌就日日開工,
其實果D只係平時塞住子宮頸的液體,
到真正排卵時無哂子彈

另外, 你有冇照過子宮, 卵巢?
肥胖又排卵後, 有時會係多囊.
未照就照下, 排除各樣可能

另外你叫老公吃蠔皇素 茄紅素
正常都唔夠, 要strong才易bingo
我c6日日吃了1個月, 我便bingo

祝好孕

伯爵府

回覆 prettygigi 的帖子

用咁多附助工具會令你太緊張, 咁樣令荷爾蒙有變化, 中o既機會極低架

男爵府

其實我覺得肥雖然係一個原因, 但未必係主因
仲有好多原因既...例如少運動身體唔夠健康, or太緊張
當然亦有上面jm所講既其他原因啦~

我覺得你可以試既係~

1. 睇中醫調理
佢可能都會話你需要減肥, 但重點係會開藥令你身體調理得好d, 更易有b

2. 運動, 唔好當係減肥, 但要當作令身體健康
唔需要一黎就跑10k個種, 初步可以每日晚飯後散步/急步半小時, 主要係bring up番身體健康 & 機能運作得更暢順

3. 唔好check太多野令自己緊張
都好明白大家想有既心情會覺得做得足先會中, 但其實做得足反而會緊張, 緊張先會難中既原因!
好多jm都話一放棄就中, or 一去旅行無諗住中就中...都係有原因的~
所以relax d啦~~~

我上年年初小產後, 雖然有中醫調理, 坐好小月, 但之後一路試左幾個月都無中到
我雖然唔算好肥, 但都有d肉地, 太忙時根本無時間做運動, 但我老公不時都叫我做下, 因為佢公司有同事都係平時唔做運動, 想生B幾年都無, 結果一做運動, 2個月即bingo....於是某個月我的起心肝做下, 其實只係去gym, 行下跑步機 (都唔係跑, 只行), 少少重力訓練 (做機), 最後太空漫步20mins咁上下...結果那個cycle就bingo左!

真係~試試~
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

引用:回覆 prettygigi 的帖子用咁多附助工具會令

原帖由 Mochamiu 於 15-01-12 發表
回覆 prettygigi 的帖子

用咁多附助工具會令你太緊張, 咁樣令荷爾蒙有變化, 中o既機會極低架
Thanks ^^ i will try to relax

大宅

引用:其實我覺得肥雖然係一個原因, 但未必係主因

原帖由 donnaho7 於 15-01-12 發表
其實我覺得肥雖然係一個原因, 但未必係主因
仲有好多原因既...例如少運動身體唔夠健康, or太緊張
當然亦有 ...
I need to work out more as i seldom move my body....... ^^ thanks

大宅

引用:我唔用紅D, 好難看我用cB舊版 粉紅色, 我度

原帖由 Mrscatcatfung 於 15-01-12 發表
我唔用紅D, 好難看
你試下運動, 會令排卵日子推前D. 我之前個醫生説 ...
Thank you r....... I started record temperature from today

大宅

引用:我唔用紅D, 好難看我用cB舊版 粉紅色, 我度

原帖由 Mrscatcatfung 於 15-01-12 發表
我唔用紅D, 好難看
你試下運動, 會令排卵日子推前D. 我之前個醫生説 ...
Btw, 蠔皇素……有冇话咩牌子?

大宅

我舊年年中開始做尖減肥, 減走咗10磅脂肪, 身體機能好咗, 年底就bingo 咗.

期間都係放鬆, 無計日子, 亦無用任何輔助工具.

珍珠宮

回覆:今日又Day1, 真心請教!肥底!灰!!

肥都會影響。

首頁

尾頁

跳至