家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

住公屋想買二手居屋或私人樓

我娘家被政府迫交雙倍租.
我媽媽依家好想盡快買二手居屋或私人樓住.
我想問政府依家仲有冇貸款可以伸請??
請指教.

大宅

Re: 住公屋想買二手居屋或私人樓

Sorry, the gov't home assistance loan is already stopped....
you may see the housing authority web..

www.housingauthority.gov.hk...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

依家冇任何政府貸款可以申請,因為上幾個月,停止新申請!

別墅

用綠表買二手居屋平好多

大宅

yes, you can use this mothod........

good & cheaper...than privte house.....

複式洋房

你娘家因為什麼問題要交雙倍租.
如果因為全家收入多 (例如有好多人揾錢) 我有個建議, 將有名住戶減去公屋上的名, (屋企人如囝囝, 囡囡) 出去申請多一間公屋減輕你娘家全家收入, 可能不需交雙倍租, 而且可以多一間屋住.
我不建議買二手居屋或私人樓住. 就算問政府貸款, 如果日後經濟唔好, 可能無錢供樓.
我現在好後悔問政府貸款買二手居屋, 現在生活唔夠錢, 又要供樓, 養囡囡, 水費, 煤氣費, 電費, 差响好多支出, 每月都係負數, 現想賣出間屋再申請公屋都唔得, 因為有好多條款, 政府話你用過佢地福利, 就唔可以再有申請公屋資格, 我都唔知點算好.
善良既荷花會開得好靚
歡迎登入善善成長過程

民房

Hi
干奇吾好貪平買政府資助房屋,應趁而家樓價平買私人樓,我對置業很有心得,相信我吧!
esjv2004

大宅

Ivychiu,

too bad la.....all people like you....
gov't is down..down..& down..
only get the FREE LUNCH FROM OTHERS....

複式洋房

I agree with esjv2004, my house is 二手居屋, 還未補地價, we can't rent it out.

Furthermore, i have no idea the amount of the premium that i have to pay, any formula for calculating the premium? In addition, the Housing will charge us admin fee. 你吔各位有沒有這方面的資料?

男爵府

到房屋罯的web-site,內有方程式
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

複式洋房

Thank you

首頁

尾頁

跳至