夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

分居協議書的內容

我最近基於以下四個理由與老公分居:
1) 因兩夫婦問題影響bb情緒
2) 老公對婚外情只有內疚, 並沒有悔意
3) 老公對婚外情的那女人, 其實未得到而內心是不甘心
4) 老公因那女人對我不停講大話而失去誠信
我想知道在分居協議書上可以寫什麼來保障我和bb(她只有三歲)
俯首甘為孺子牛 :roll:

大宅

Re: 分居協議書的內容

我問過個律師,
1.) 佢話要寫2個人的資料, 身份証, 現在的住址, 電話, 公司名稱, 工作地址, 電話, 在那何年何月何日開始分居, 理由或原因, (我就寫佢跟某人通姦)>>>
2.) 要寫bb個撫養權及監管權歸誰, 因監管權是可以決定將來bb的生活, 如讀書啦, 生活方式, 對bb的管教等等....
3.) 一定要寫bb的生活費, 每個月比幾多, 幾多號要比錢, 但你一定要mark低, 佢每個月比錢的情況, 因如果你最後真的要撹離婚, 這也可以給法官一個參考.....因好多時都會跟分居栛議做的
4.) 自己的贍養費, 如你同你先生講到佢會比你的講, 你可以寫埋正式銀碼, 但如果佢話要等個官判的, 咁你就要寫, 待法官判( 在正式離婚後)
5.) 如果你們有聯名資產, 都要寫出點分配
6.) 你可以寫你們的所以栛議落去

a.)有關分居栛議要一式兩份, 要用手寫, 仲有一定要找見證人2個, 因佢哋要在栛議上簽署及要寫聯絡電話,與你或你先生的關係......

b.) 其實如果你決定會同你先生離婚的話, 分居栛議是需要上律師樓做的, 同埋你要做的是分居契, 因你有bb, 如果做分居契對你的保障會大好多, 起碼冇得反口呀!

洋房

多謝幫忙! 正等待更多資料...但他未有通姦那麼嚴重!
俯首甘為孺子牛 :roll:

別墅

tung,

我有個親戚都搞緊離婚, 我都想幫佢問下如果個小朋友的撫養權比左媽咪, 咁個daddy可唔可以有監管權呢?

大宅

up

首頁

尾頁

跳至