母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb 體重問題

我bb 係食人奶+奶粉, 到今日就3個半月,14/4去健康院磅有5.84kg(差唔多13磅), 奶奶叫我餵人奶餵到佢5個半月就唔好再餵, 因為佢地覺得bb 唔夠大隻, 唔夠肥, 佢地老一輩常覺得餵奶粉最好和餵人奶唔知bb食幾多, 但我而家仲想轉埋全人奶添, 我覺得我bb又健康又活潑咁咪得囉! 請問各位媽咪我應該點做好?

別墅

Re: bb 體重問題

Support your decision! Weight =/= health [quote]我而家仲想轉埋全人奶添
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

sensen 寫道:
...... 但我而家仲想轉埋全人奶添, 我覺得我bb又健康又活潑咁咪得囉!

全力支持你!

母乳是均衡地發展寶寶的身體和智力發展的.

人吃人奶, 就是直接吸收發展人類智能和體能的元素;
人吃奶粉, 就是吃到人工化的配方式的促進人腦發展和身體成長的元素.
人奶的成分是會完全被寶寶吸收的, 奶粉的成分卻不是啊!

為什麼人不信自己與生俱來的母乳?
為什麼人要外求一些沒有清楚列明出處的元素呢?

近日中國的奶粉新聞教我更信自己!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

禁止訪問

男爵府

Hi sensen,
唔洗擔心BB體重喎,我囝囝六個月只得16磅咋,係中下,SO WHAT,健康咪得o羅,醫生都話無問題...我亞媽話食人奶BB唔會好肥嫁,但係D肉就會實"班班",個人會硬淨D嫁 記住記住記住要堅持一直餵人奶啊

大宅

sensen:
若家中有長輩十分關心寶寶的體重問題,可找一次覆診時與他們一起到健康院,讓健康院的姑娘為他們洗腦。

別墅

好多謝各位的支持呀! 好感動呀! 我會一定繼續餵人奶, 努力, 加油!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊