興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

覺唔覺的DC晒出來的相總比菲林相機的來得假?

我用的是超級食電王 (Nikon coolpix 3100), 晒出來的相片總覺得有點假, 菲林相機影的就"實"好多, 唔知明唔明白我講乜, 其實係:
1) DC一定係咁?
2) 我部DC唔好?
3) 晒相舖問題?
有冇人可以話俾我知呀。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

Re: 覺唔覺的DC晒出來的相總比菲林相機的來得假?

你張相既解像度係幾多?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

kit.kit

我相片的解像度是 2046 x 1536, 但晒出來時就像有電腦合成效果, 我唔識點講, 總之就冇咁實在, 但在電腦上看就冇問題。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

醒目開學勳章

數碼相片加上曬相鋪已轉了數碼技術, 邊位會清晰一點, 就覺得主體分離了背景, 所以假了一點
就像用軟件銳利化相片一樣, 也會覺得假d

禁止訪問

洋房

我用casio ux2300 超級old model, 200 百萬像, 晒相, ok 喎, 似一般傻瓜機影出來quality.
不過有時始終要modify d 相, 所以我好多時用番單鏡機. 始終菲林colour 真d, 自然d
我在smile (kodak) 晒相, I feel quality 好過快圖美

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

有時候用吓景深都可以減少假的效果
平板, 都幾假

景深增加層次感

不過我覺得都靚過實物, 是傻瓜機CANON IXUS 400影的

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

stccms,

張張都咁上下, 睇唔出有乜分別喎。可唔可以開估同教我點分呀?

禁止訪問

洋房

傻瓜機 唔係一定唔好, 只要你的傻瓜機ok 既話, 但slr 可以好多setting喎, 就光圈而言, 傻瓜機就算焦距夠, 一樣拍唔到淺景深, 再講你影的是生活照, 不是太details, zoom 埋去影人像, 分別明顯好多. 睇你用途用在那裡.
我都有部傻瓜機pentax 140mm 真係幾好. 你用咩機呀?

stccmc 寫道:
Giant,

My point was to show that a 傻瓜機 costing HK$550 and a SLR costing HK$6,xxx have similar performance under "sunny outdoor conditions". On 12R photos, I can bearly see the difference. Better quality than any 200/300/400 Mega pixel digital cameras

Picture 1, 2 and 4 are from a 傻瓜機
Picture 3, 5 and 6 are from a SLR

I can tell you from the pictures I posted because I shot the pictures, not because I saw the difference!! I don't know if I am lucky that I got a very good and cheap snapshot camera.

[quote]
Giant 寫道:
stccms,

張張都咁上下, 睇唔出有乜分別喎。可唔可以開估同教我點分呀?
[/quote]

禁止訪問

洋房

其實3 樣相機我都有 (slr, 傻瓜 & dc), 3 樣都有不同用法, slr 影人像, 風景 昆蟲, 傻瓜影生活照, 旅行, dc 無特定點用(因不用晒相).

成像最好 slr 之後傻瓜 再之後dc
detail =細緻唔細緻, 你生活照的background 有多detail 沒什麼用吧. (不是構圖/background豐富就等如detail喎) 意思是局部放大仍然清晰, 可觀.

我部dc 十分old model, 不能同而家的compare, 再講dc 發展只是近7-8年的事, traditional film camera 發展左幾十年, 邊有得比阿... 如大家年齡有30多40 既話, 睇番你細個的相, 黑白的, colour 的 都不是太好, especially 70's 年代的colour photo, 根本張張都foucs 不清咁, not real colour, 十多二十年前 manuel 機一定好過auto 機, 而家traditional film cam 一定好過dc, 我想信再過多10 年左右, dc 又會好過唔知咩機. 等下啦, 時代不斷在變.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至