論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

帶埋BB去食自助餐、高級餐廳, 會唔會俾工人去?

上次去食buffet, 因帶0左BB一齊, 所以工人都有份去食, 點知佢真係自己博命食, 食到成口都係, 真人不露相! 最近去西餐廳据扒就真係'慶', 本來諗住帶得你一齊就費事咁肉酸, 於是都叫一個餐俾佢, 點知佢個餐食唔夠一半就放低刀叉, then 抹咀, 甜點冇食, 杯飲品象徵性飲兩啖! 大拿拿百幾蚊一個餐, 咁做真係冇下次; 我問佢點解食咁少, 佢話D野食麻麻地&飽0左, 重要加句高八度 0既'多謝太太', 越諗越'慶'~

大宅

Re: 帶埋BB去食自助餐、高級餐廳, 會唔會俾工人去?

自前我會帶工人去街,我地食乜佢咪食乜.但係發覺唔對路.有時我地冇食好耐既地方,佢會成日提我地.又話邊度邊度佢好耐都冇去過,又話乜野乜野好耐都冇食過乜.
今日帶佢食東,三五日後佢又話要食西.跟住自己肥左好多.又博老命減肥.之後地同佢去街食扒,食左四份一咋.就話唔食.
最後佢梗係消失左,炒左嘛.
而家個工人,我地去街一定唔會帶佢去.

子爵府

我由始至終, 都唔打算帶工人一齊出街食飯。連出街玩都冇埋「純」Family Time, 又係對住佢? 除非我一定要佢幫手, 如果唔係, 就一定留佢係屋企嘆下lor - 我多數都唔會額外要佢做野, 等佢自己打發這些特別的時間就算。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

我唔帶, 試過帶佢去, 佢又係食少少就唔食, 話d蕃茄 意粉酸. 佢地好咀 'dill' .

水晶宮

2019新春慶豚圓

jk67jk,
我同你o既諗法一樣, 日日放o左工返屋企都係對住個工人, 個B就成日對住佢添, 咁仲唔夠呀. 一家三口自己出街溫馨D.

未生阿b之前, 我地都試過帶埋阿菲出去食飯, 佢好似唔係食得咁自在, 叫o左D o野食, 份量大, 或唔o岩胃口,食唔晒, (好多時, 我自己都唔捨得食!) 怕我地唔鍾意, 我地又要一路食, 一路諗話題同佢傾, 怕佢悶, 佢辛苦時我地又唔enjoy,唔叫佢出街好過.

男爵府

We have brought our maid to buffet a few times as we want to have our babies around with us and we also want somebody (the maid) to take care of the baby. It's give and take...

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

如果只有我BB出街,我會帶工人去(可以幫手睇下嘛,我個女得YR2),所以大部份時間去邊度食都會帶埋佢去

複式洋房

我就覺得睇吓你嗰個工人係什麼質數;我家姐個工人好正架,行出街斯斯文文,說話陰聲細氣,行步路都好有儀態,又有table manner,做事快又妥,那帶佢出去就冇所謂,都唔爭在嗰少少錢,又唔係日日食;不過如果好似我個工人咁,我就一定唔帶佢去,因為.......我唔係「姑寒」,而係我覺得佢會很失禮,喺屋企食飯我都叫佢入廚房食,不想影響胃口......唔知點講,唔知你地明唔明呢?

別墅

如果出街吃飯, 都食D cheap野, 賓賓還會與我女夾份吃一份, 所以不肉赤

大宅

我多數是節日慶祝才帶埋佢去,其它的飯局就要睇下駛唔駛佢幫手湊仔,如果唔駛或亞仔唔肯跟的工人,我就唔會帶,因為試過帶埋佢去而亞仔又死黏著我唔肯跟佢時, 見佢坐定定咁食,自己就亞四咁跟個仔走來走去,個心又會好唔舒服!

民房

Eva,

我都試過好似你既情況, 過時過節, 出到去同親友食飯, 因個仔好細好癡我, 食0野要我喂, 唔肯跟工人坐, 去廁所shu shu要ler我同佢去, 結果工人大魚大肉, 我就冇乜0野落肚, 好似同佢掉換0左角色咁!

禁止訪問

複式洋房

我肯定唔會帶,太貴啦!

別墅

No, other than expenditure, some of the resturants may not let domestic helpers go inside

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會帶
主要唔係錢既問題,主要係我工人會食得唔自在,我兩個仔女又比較大唔駛湊,另外我工人食好少野,如果自自助餐就真係"晒"錢 :-P

大宅

NO, it's so expensive and she just only eat a little bit food if you don't ask her. Everytime I asked her to eat, she always say "enough" but when you put the food to her bowl, then she will eat all no matter how many inside the bowl. If you don't ask her to eat, our relative would said we treat her no good, why don't give her food....something like that.
:-D :-D :-D

大宅

唔會! 佢地根本唔知米貴, 只食少少野就話飽, 咪side晒我D錢!

試過有次佢放完假(Sunday)未食飯就返左屋企, 甘arm我地又出去食飯就叫埋佢! 我地去左食日本野, 本唸住同佢share一碟抄飯, 點知佢話食面, 咪叫個拉面比佢自己食囉! 仲問佢要唔要辣, 佢話要, 甘我就叫個7味既拉面比佢! 點知佢食左一半都無就唔再食喇! 我問佢係咪唔好食, 佢話唔係仲話已經飽喇! side Q 晒我D錢! 自始之後, 我地就無再叫佢出去食飯, 最多都係去酒樓飲茶咋!

洋房

食buffet 我會帶埋工人去﹐叫佢照顧bb等我地兩公婆食得安樂d﹐我會叫佢在家食定野﹐去到咪可以專心照顧bb﹐錢係其次﹐但如果佢又食﹐食buffet要行來行去囉食物﹐咁我叫佢黎玩定叫佢黎幫手呢﹐如果佢黎唔係照顧bb﹐叫佢黎做乜。

大宅

我都唔會帶,係去高級定低級都唔會帶,o係屋企對住佢仲唔夠咩,出街 relax下都仲要連埋佢,就真係想死∼
(可能佢都會咁諗)
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至