少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB大叫

BB而家7個月,成日大叫.一唔鐘意就大叫,見到人有大叫,開心又叫,唔開心又叫..點先可以令佢唔好亂咁叫????

禁止訪問

Re: BB大叫

複式洋房

My bb had the same problem when he was less than 1 yr old. We just kept guessing what he's up to. When he understood that we didn't take to yelling to sort things out, he just did it less. WHne he could talk, he did this thing no more.

洋房

我會用手按著寶寶的嘴,並對寶寶說安靜點,媽媽知道...

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果別人同BB玩時BB大叫, 不知別人點睇呢????
我自己就好尷尬了!!!! 是否不應怪責他?????
自由太多會令世人失去平衡

大宅

catcatchong,

我路過, 我比小小意見, 7個月BB成日大叫係正常, 不須阻止, =佢要突發在街臭臭, 你又要阻止, e d係身理須要, 每個人都會經驗e 個階段, 只是多與少, 不必太介懷, 用放開態度迎接小朋友.
xo仔

珍珠宮

xo仔 ,
如在街上的大人, 那麼明白是理就好了!!
小孩子, 應比多點宽諒才對!!!

伯爵府

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我個仔7、8個月時都係o甘,有次我媽咪帶BB一齊出街食野時,我個仔係到大叫,因為佢同緊個侍應玩,但有一對夫婦居然問我媽咪叩個BB唔好叫,我阿媽咪答佢BBO甘細個點控制佢呀?

大宅

完全同意!

大宅

annlee 寫道:
我個仔7、8個月時都係o甘,有次我媽咪帶BB一齊出街食野時,我個仔係到大叫,因為佢同緊個侍應玩,但有一對夫婦居然問我媽咪叩個BB唔好叫,我阿媽咪答佢BBO甘細個點控制佢呀?

答得好。

珍珠宮

呢d 人屋企硬係無小朋友的啦!! 唔體諒兼去話人地, 唔係個BB 唔乖, 係話人的人無品!! 佢地自己都做過細路!! 可以的話我地更叫BB 不要叫啦!! 唔通我叫BB 大叫咩!! 對不對???

洋房

我BB重係3個月大,未識大叫,難保將來亦會大叫。
現時,太太在bb面前盡量細聲叫我幫忙。希望bb可以學到。這方法未必一定得。

CityHunter.

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

男爵府

好奇怪.....點解要擔心bb叫.....佢地叫係好正常喎.....我家族所有小朋友(6個小朋友)到7.8個月就會時時大叫......我諗佢地一來想聽下自己把聲.......二來佢地只可以用大叫來表達......我們太過阻止.....或會防礙他們學習說話........bb 叫一會兒就唔會再叫啦.......放心啦

大宅

My son is now 17mths old and he also likes to scream. I remember my friend's son was same at this age. I think this is normal 'coz they just want to show their feelings but not able to speak. In fact, they still can't control themselves (mentally and physically) very good in this stage. I was embarrassing when he screamed in public, but soon I realise that it's his need. I think most people can understand. I just try my best to calm him down and not making too many troubles to others, or not bring him to the "silent" place lor.

首頁

尾頁

跳至