心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我未懷孕已經計劃假如日後生BB,一定要餵母乳,因為想比BB最好既。但係原來唔係咁容易,原本係醫院度餵都餵得好好,點知第一晚返到屋企,唔知係咪新環境BB唔習慣,喊咗足足一晚。果晚我倆公婆真係好無助,因為我未上奶,BB狂啜一個鐘仍然爆喊,屋企又無買定奶粉,眼白白望住自己個女喊都沙聲。最後我哋用匙比水BB飲佢先定D。但係亦都係因為咁,BB從此唔肯埋身食
第二日終於等到陪月黎幫手,佢好好,好照顧我同BB。我自細身體唔好,順產差唔多用咗我全部既體力。奶奶同陪月見我咁就反對我半夜起身餵奶(泵奶),我又衰在唔堅持,因為剛生完由床起身都周身痛,所以只有日間努力由吱奶開始。
當然我泵奶亦都泵得唔多,開始時得10-20ml,慢慢增加到約40ml。同時,BB皮膚開始生粒粒.....我奶奶同陪月堅稱因為BB食人奶先生粒粒,BB既便便好稀又因為食人奶;但其實BB每日只食一餐人奶,我好懷疑係咪真係關我事?我知因為我身體虛所以奶奶幫我大補,但係咪真係因為我搞到BB咁呢?
過咗個半月,BB面上既粒粒越來越多,而我既奶量仍然無進展。雖然醫生話BB食人奶量小所以粒粒應該唔關人奶事,但陪月同奶奶仍然認定係人奶既問題,陪月仲唔敢比人奶BB食。我好唔開心,我知所有人都係為我同BB好,但亦因為佢哋影響咗我餵母乳既目標。
到依家我終於放棄咗餵母乳,一方面奶量根本追唔上BB既食量,而產假後亦無咁多時間泵奶;另一方面奶奶同陪月認定我既奶令BB有粒粒令我好難受,亦好懷疑繼續比人奶BB究竟係咪好呢?
其實我真係覺得好唔開心亦好可惜。仲記得BB出世埋身食果一刻,真係令我好懷念。可惜呢個溫馨既感覺我已經再無機會感受了。

大宅

回覆:Bobook 的帖子

我覺得生粒粒唔關人奶事,我囡頭幾日食人奶無出,之後唔夠奶補奶粉就出,仲越出越勁,轉左奶粉先好d,直至6個月d粒粒先無曬,食人奶當然好,但唔夠食奶粉一樣無問題,我囡食左7日人奶咋,依家3歲so far 無咩點病過,有朋友餵左個幾2個月,個囡成日都病,所以唔洗太介懷

子爵府

回覆:原來餵母乳唔係想像中咁易.....

餵人奶的確係一條唔容易嘅路
即使我已餵了2年,現在再啟動餵細
b亦是一大挑戰,但唔好因為餵人奶問題而唔開心,你陪伴佢成長,同佢一齊共渡快樂溫馨嘅時光將會有好多,例如帶佢去公園,氹佢訓覺,抱佢,接佢放學…
即使你堅持餵人奶,又何嘗唔係有完結嘅一日
我諗番我大女食人奶嘅時光都好懷念,但係而家佢大個左,睇住佢跑跑跳跳又係另一種開心

子爵府

咁母愛又唔係淨係餵母乳既

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我身邊未見過有bb唔生粒粒 乜唔係個個b都會生既咩

我開刀bb一出身就比姑娘用樽餵左奶粉,bb唔肯埋身

我索性做全泵媽,成功全人奶餵到兩歲

想奶多半夜一定唔可以懶

起身泵

飲乜都係假

男爵府

陪月勳章

當日我都堅持人奶, 不過在醫院都學餵樽, 陪月又叫我買一罐奶粉做spare, 最後全人奶2 年, 細b出世, 我都吾敢吾買spare, 而家又全人奶2年啦

其實好多野要留意多些, 睇多些, 問多些, 經一事, 長一智啦

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

加油

無需要再同奶奶和陪月討論粒粒問題,佢地已有定見,但其實只是佢地自己話啫

男爵府

邊有陪月唔鼓勵餵人奶㗎

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

過去了 ...... 不要再想。餵人奶真係很辛苦, 少時間休息。我都覺得對 bb 5住, 頭幾星期, 很勤力。之後, 補了奶粉就懶了。加上長老不支持人奶, 有說話聽, 整個坐月期不開心。湯水不足都影響奶量。

大宅

唔好唔開心呀!

雖然個個都話乳房大小同奶量無關!假既!我係標準普爾AAA評級,生B前都預左冇乜奶,結果真係無乜!

我真係好努力,但無就係無

我仔一出院已經食120ml, 坐火箭都追唔到,結果每餐可能有30 - 50ml 人奶,其餘補奶粉⋯

日泵夜泵,呢7個月真係虐待,仲要係食奶粉多,為乜呢

如果我再生,有好多奶就餵,冇就食奶粉!無謂攪到自己咁淒涼

其實唔洗泵奶,多D時間陪Bb,唔係更好嗎?(這是我C6跟我說的,他一直很支持和愛我,我泵到D奶,佢即刻幫我買雙泵;去到最後,見我很辛苦,也跟我說以上那番話。最後我發高燒,睇左醫生,食了藥,已經唔敢比人奶Bb食了,順便收工了)

大宅

你仲想唔想堅持?
我身邊有好多放棄左再堅持的例子
我自己都成功餵到依家11 個月全人奶

你要餵人奶頭3個月多數都辛苦都爆燈, 睇你忍唔忍受到啦~
依個時候多數奶奶都唔會支持你, 除非佢都係餵過人奶

我個陣都出過胎毒粒粒
好彩既係我陪月係支持餵人奶

佢話粒粒係咪都會出, 你補身係得坐月依次機會
粒粒出對BB無乜壞影響, 咪由佢出囉
點會為左補身出粒粒唔餵人奶?

同埋人奶便便出名靚, 因為容易消化吸收
係會水狀, 但係依D先係正常便便
點解要食奶粉食到BB便秘, 消化唔到D奶粉D 便便一舊舊D人先當係正常呢?

佢地無人奶知識
作為媽媽你唔係應該跟佢地咁做
加油媽媽

伯爵府

加油。。。。唔好怪自己,人人唔同情況嘛!

男爵府

回覆 mrspandasony 的帖子

xdxd 我個舊同事有D/E級 一樣無奶出 我估真係唔關乳房大小事

大宅

樂希媽媽 發表於 15-1-19 10:56
邊有陪月唔鼓勵餵人奶㗎
我都覺得有D陪月唔鼓勵, 因為餵樽方便佢地, 但如果埋身小, 奶就跟住小

洋房

奶量多少係乳線問題,同國際評級無關。

原則上個B有乜風吹草動都算入阿媽數.....實係阿媽問題..(d外人一定係咁諗,無需介意)

出粒粒有好多原因,空氣、塵、敏感、熱氣、BB腸胃唔好......要搵原因真係要樣樣試先知。原則上人奶係最適合BB飲,其他乜都假。

喂母乳的確需要好多付出:愛心、時間、恆心、堅持....

所以母愛真係好偉大家!!!

申利:我係爸爸

大宅

多謝各位既留言。你地真係完全明白我既感受,作為一個窮媽已經好煩惱點可以增奶,周圍既人愛理不理仲要有乜都賴d奶有問題真係令我好唔開心。
BB已經無食人奶個幾星期,初時d粒粒係收晒,我仲以為真係d人奶影響所以BB無再出粒粒。不過呢兩日又出返黎了!講真我見到d粒粒反而幾開心,起碼奶奶同陪月無直口再話d奶有問題。
其實我都講過好多次話便便水係因為吸收得好,但d老人家好似聽唔到你講野咁(亦都唔會信la)。其實我每日先比得一餐人奶,d奶又唔係瀉藥,點可能令全部便便變成水?反而成日話比BB食保嬰丹因為佢訓得唔好我都唔知佢地諗乜既,我d奶起碼知來源都覺得唔好,保嬰丹d成份係乜都唔知就係仙丹所以我有晚喊晒咁同老公講,由佢出面阻止左BB食保嬰丹。
我都知將來會同BB有更多回憶,但我始終覺得如果當初堅持到底,今日就唔洗提早收泵,真係好唔捨得。我亦都唔想再同佢地討論呢個問題,佢地係唔會聽既。

大宅

我個人估計, 你99同陪月應該未親身餵過人奶俾自己BB食, 所以咁盲目, BB生粒粒係因為佢身體代謝未成熟, 中西醫都係咁講

絶對唔好俾BB食人奶同奶粉以外既野, 除非醫生話需要食, 俾左只會搞到你同BB, 對99同陪月無傷害, 因為個B唔係佢地, 佢地唔會咁肉痛, BB有事時, 最肉痛個個係你

大宅

你個陪月甘冇常識架。BB 出粒粒係媽咪進補熱氣。我果時食左豬脚薑後喂BB ,出得好勁吖!後來我泵走D 奶唔要。再俾下一round 奶佢飲先好番。仲有帶你奶奶去健康院复診,當醫生面問點解D 便便會水,點解會出粒粒,等醫生塞住佢把口。D 人以為自己生過仔就咩都識曬,一D 母乳常識都冇,凭咩話係母乳嘎問題吖!仲有,你要相信自己,就好似有信仰嘎人甘,未見過神同鬼都堅信世界上係有嘎。只要你信同咬緊牙關就可以啦!無需理佢講咩,個B 係你架。想要奶量多真係要係夜晚密密喂,1.5-2小時就要喂一次,較定閙鐘。仲可以重新上奶架。夜晚是造奶最佳時機,荷爾蒙最旺盛時候,所以夜晚唔好懶,我囝囝14個月仲喂梗。我有肩周炎,唔够訓全身都痛,特別係膞頭,好似俾針拮甘,一路喂一路喊。乳線塞,經歷過乳頭感染真菌,果種痛係旁人無法理解嘎。吖B 一啜果下痛到標淚,跟住又好似閃電般痛,又似俾門較夾親般痛,止痛藥都止唔到,係地下典來典去,醫生話止痛藥都唔得就冇其他方法啦mg:" />mg:" />。我經歷2次真菌,太恐怖啦!冧起都滴汗吖
做全職媽媽真係唔簡單吖!

伯爵府

99一向係人奶大敵。。。 只係你唔好彩請左個唔支持人奶既陪月。 你已經盡左力架啦, 唔好唔開心

首頁

尾頁

跳至