意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77704

想問下, 如果囡囡介緊片, 咁去街點算?

別墅

國民生產總值:762

想問下, 如果囡囡介緊片, 咁去街點算?

想幫囡囡介片, 但如果唔著片, 去街佢話想去大或小, 咪好麻煩?特別係唔知邊度有 toilet, 或 MTR, 巴士之類既交通工具, 請各位有經驗媽咪比 D 意見!Thanks !
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

別墅

Re: 想問下, 如果囡囡介緊片, 咁去街點算?

我遲遲未開始幫囡囡介片, 就係怕去街麻煩, 請各位指教下啦!
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

伯爵府

國民生產總值:16625

2018勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

可著學習褲, 待在家中都能控制得好好時, 出街就不著兼帶定多條褲替換, 開頭不要坐太長途車同埋定時定候就帶她去廁所, 不論她有沒有話急.

伯爵府

國民生產總值:19245

醒目開學勳章

起初幫我個女介片時,出街都有用尿片的;直到佢響屋企可以完全控制到及識講要去尿尿為止,出街先至唔用片(但會帶 多條褲出街);有時侯BB飲完奶,我會等佢半小時去左第一次小便先至出街的(因為剛飲完奶D BB會好快要去小便的)

別墅

venussum, angelfan :
多謝你地既提議, 學習褲都係一個辦法!good !
但係, 咁請問, 你地有無試過囡囡在街到話急, 又唔知 toilet 係邊既經驗呢?

侯爵府

國民生產總值:22959

栗子係著學習褲出行,要去TOILET,找不出,佢死都唔喎在學習褲上,要陪佢不斷找TOLIET.
但有時在INDOOR,冇片,點知玩到SHORT左,OH,通地都係.....

伯爵府

國民生產總值:16625

2018勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

咁開頭你就真係要就一就個女, 揀的地方你要make sure 邊度有廁所, 以作準備, 另如果在假日, 知道會多人排隊, 都要預早帶定佢去排架. 呢個階段係煩d (去街幾乎個多小時便排一次隊, 且好多時都係~~混吉), 但過後就海闊天空了.....而且都係必經階段.

伯爵府

醒目開學勳章

依家我個女快23個月就係呢個情況,我O既做法就係要去D地方容易有TOILET的地方去;另外我去買左個膠的可以摺得埋的TOILET(好似80元左右,我響玩具反X城買的),早排四天紅假我帶左個女去OCEAN PARK,點知TOILET排哂長龍都係用O個個流動TOILET咋(YR3以下用的),O個膠TOILET要加膠袋才用到的~~
要拿定D濕紙巾以便DIRTY都可以用到~~~~
而且我習慣出街(時間長的話及去得遠)都帶定多一套衫褲以防用得著的!
響屋企我俾UNDERWEAR加短褲俾BB著的,但初時學習時因控制不到就買左好多薄又舒服的短褲俾佢著(不加UNDERWEAR),我由得BB"賴"響地板的,因為著學習褲佢常覺得有尿片會照"呵"響片度~~初時成日都要抹地架~~
我18-19個月先開始同BB介片的,但都好快OK架!

別墅

angelfan07 寫道:
另外我去買左個膠的可以摺得埋的TOILET(好似80元左右,我響玩具反X城買的!

呢個方法幾好喎, 但請問個摺得埋的TOILET 會唔會好大件?攜帶方便嗎?咁除左係反 x 城有得賣, 仲有邊度可以買到?

複式洋房

國民生產總值:435

angelfan07,
咁帶住個摺得的坐廁仔出街咪好好論盡囉,處理用完的膠袋係唔係好麻煩?會唔會好容易弄污四周?

伯爵府

醒目開學勳章

牌子係"tommee tippee"15個月bb開始可以用,8吋x7吋半,有專用的膠袋的(那個膠袋內有一條類似成人衛生巾的棉條在內,用途係以防小便彈上及吸尿的)
因為多人的地方排隊等去toilet都好耐,大人就話忍到o者,bb忍唔到o架嘛,所以我去多人的地方多數我都會帶定的~~用完的膠袋可以束緊不會流的(類似半心袋,但多兩條小邊再束的)通常我會帶埋濕紙巾的(因為bb用完束起個袋我會用黎抹手,而且bb大便也需用濕紙巾抹才干淨)

伯爵府

國民生產總值:16584

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我女介片時算唔算好呢?
每次無論去街遠定近我都同佢去一次廁所先出門(有冇都要)我出街搭親巴士每次路程都不少於半個鐘,我出九龍成個鐘,落車就帶佢去吓厠所,每次定帶多一至二條學習褲(初初)時而家帶多兩條內褲多套衫、褲2、一對襪出街。如女厕太多人,急的話叫老公帶佢去咗先 :-P 我女好彩有時忍到吓
我女2001年1月8日QE出世  

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.