跳至

首頁

尾頁

洋房

你地有冇人有小朋友讀近恩恩創意幼稚園, 我想俾個女9月入去讀k1, 有冇其他媽媽可以指點吓.

1. 我打去問, 老師話上午班返9:00, 但係有其他標題的媽媽話8:30就開門, 如果8:30 我就可以自己先揍女女返學.

2. 課程有趣嗎? 我怕女女唔肯返學.

3. 疾病控制好唔好? 我而家返近呢一間就完全唔掂, 俾有病的小朋友返學不特止, 仲唔隔離, 只係話會鼓勵有病小朋友用口罩.........

大宅

原文章由 graceleewy 於 08-5-8 18:26 發表
你地有冇人有小朋友讀近恩恩創意幼稚園, 我想俾個女9月入去讀k1, 有冇其他媽媽可以指點吓.

1. 我打去問, 老師話上午班返9:00, 但係有其他標題的媽媽話8:30就開門, 如果8:30 我就可以自己先揍女女返學.

2. 課 ...

1如果讀全日班就可以返8:30,讀半日就返8:45
2課程都ok,
3每日都有老師在門口檢查溫度記錄表,如果佢見小朋友冇精神或載上口罩,老師都會問小朋友有冇唔舒服,如果唔舒服佢會請小朋友回家休息,

洋房

多謝回覆. 請問你小朋友係度讀幾年級, 你覺得好唔好?

佢鍾唔鍾意返學呀? 你知小朋友的反應好視乎佢的校園生活開唔開心.

大宅

原文章由 graceleewy 於 08-5-15 16:07 發表
多謝回覆. 請問你小朋友係度讀幾年級, 你覺得好唔好?

佢鍾唔鍾意返學呀? 你知小朋友的反應好視乎佢的校園生活開唔開心.

我囝囝讀k1,佢最鍾意就係主題課本及普通話,課程唔算深,下學期開始會派一d工作紙比小朋友練習寫字,一星期做3次功課,囝囝都ok唔會太抗拒,返學都好開心,
學校間中會有d關於兒童健康~營養~流感預防講座比家長去聽,又有好多親子活動比家庭與小朋友參與,

複式洋房

我個仔讀緊k2,佢好鐘意返學,因為d老師好好,好有愛心.
教k1個果老師好有愛心架,你個小朋友讀一定冇壓力.

我鐘意呢間學校既原因,係因為k1吾會有寫字,
吾會好似其他咁,一開學冇耐就寫字,
迫到d小朋友寫到驚,寫到減...

洋房

咁你地小朋友多唔多病呀?
同埋學校有冇推介一d課餘的興趣班, 例如芭蕾舞, 空手道, 樂器或playgroup等? (我見其他學校都有呢類嘢)

大宅

原文章由 graceleewy 於 08-5-19 10:18 發表
咁你地小朋友多唔多病呀?
同埋學校有冇推介一d課餘的興趣班, 例如芭蕾舞, 空手道, 樂器或playgroup等? (我見其他學校都有呢類嘢)

學校沒有興趣班連暑假活動班也沒有,其實我都好想學校加添課餘興趣班或暑期活動班,不用自己周圍揾合適課程,有時揾咗囝囝又唔想去,佢成日都話"我只係返恩恩"我唔想去第二間,

複式洋房

你地好...

黎緊08年開學, 我都係比囡囡讀恩恩.
我最擔心都係衛生問題, 囡囡返學接觸多左出面會容易病, 同埋, 恩恩冇室外空間又冇"昌", 我怕空氣唔流通.

大宅

原文章由 hoyinivy 於 08-5-21 00:36 發表
你地好...

黎緊08年開學, 我都係比囡囡讀恩恩.
我最擔心都係衛生問題, 囡囡返學接觸多左出面會容易病, 同埋, 恩恩冇室外空間又冇"昌", 我怕空氣唔流通. ...

學校環境衛生ok喎,每朝返到學校小朋友會上洗手間清潔手仔才入課室,其實每個小朋友最初返學都容易生病,因為接觸小朋友多咗加上平時在家有媽媽幫忙清潔,但回到校就開始要樣樣事情自己做...唱遊室天花頂有一個天窗,不過唔知是否只係透光線,

民房

原文章由 chankinki 於 08-5-16 11:49 發表
我個仔讀緊k2,佢好鐘意返學,因為d老師好好,好有愛心.
教k1個果老師好有愛心架,你個小朋友讀一定冇壓力.

我鐘意呢間學校既原因,係因為k1吾會有寫字,
吾會好似其他咁,一開學冇耐就寫字,
迫到d小朋友寫到驚,寫到減... ...

我個女都係讀K2,你仔仔上年讀邊班架?可能同我個女係同學喎!

複式洋房

每間課室都有窗, 好似近排流感高峰期咁,
多數開窗, 冇開冷氣, 老師話等空氣流通多d...

其實我都講過, 想增加多d興趣班, 但主任話冇乜家長參加喎, 所以冇搞, 我諗我地d家長要反映多d先得啦....

我個仔上年讀K1A, 而家K2A, 你呢?

[ 本文章最後由 chankinki 於 08-5-28 15:24 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至