跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

比D意見啦 !! TKS !

複式洋房

兩間的教學方法都好不同,
真要視乎妳自己的要求,
真光 - 傳統教學, 功課比較死板, 英文程度好淺;
基督教背景, 校長和老師都好好人.
萊茵 - 傳統牟利私校, 課程比較活潑, 著重考公開試;
不過, 一路以來我都留意到一個問題, 就是萊茵的外籍老師
缺席率好高, 我仔個班主任起碼一星期一次;
舊年個班主任也是如此.

大宅

原文章由 christinefh 於 08-5-9 11:52 AM 發表
比D意見啦 !! TKS !

HI,我都打算問埋同一問題,但我知萊茵係英文學校,好多野都$字行頭,你個BB幾時讀書?我個B06年12月,所以我打算09年先比佢讀書,你呢?但未知邊間好...

大宅

hi luluidd, 你好,我都想下年同仔仔報讀萊茵,想問下你小朋友讀得好唔好呀?D課程係咪好深?你小朋友讀既係主流班定國際班呢?主流班係咪都係有外籍老師教英文架??會唔會好多雜費? 請賜教~~THX!!

原文章由 luluidd 於 08-5-9 13:41 發表
兩間的教學方法都好不同,
真要視乎妳自己的要求,
真光 - 傳統教學, 功課比較死板, 英文程度好淺;
基督教背景, 校長和老師都好好人.
萊茵 - 傳統牟利私校, 課程比較活潑, 著重考公開試;
不過, 一 ...

大宅

真光 / 萊茵 你哋選邊間 ???//

我個仔係0607bb, 都係諗緊報真光 / 萊茵? 請大家比d意見.

Thanks!
曦曦媽咪 ;-)

洋房

萊茵的確係$字行頭,雜費非常多,學校相都要$12一張(仲要每次十張以上),老實講比得呢個價錢,不如出九龍讀...

複式洋房

可否公平一點?

萊茵是一間私立幼稚園, 學費自不然比非牟利幼稚園高.

雜費? 每個學期只收一次雜費, 其它的都是自願性的. e.g 課外活動.

學校相? 不錯, 要 $12/張, 但都是自願性的 ( 我一年來只買了5,6張, 誰說要10張以上? )

事實上, 學校每逢過時過節都有特別報置, 並通知家長攜相機到學校替小朋友影相, 不收費的.

我的小朋讀k1時, 老師的缺值率很低, K2 時由於其中一位班主任懷孕而放了兩三個月產假, 生BB是喜事, 我絕對會體諒.

我不清楚九龍區的質素如何, 但不認為元朗區的幼稚園會比外面的差很多, 何必要舟車勞頓?

各人有各人的選擇, 但要評論的話, 還是把焦點放在"教學質素"上較好。

原文章由 laam_cathy 於 08-5-18 19:00 發表
萊茵的確係$字行頭,雜費非常多,學校相都要$12一張(仲要每次十張以上),老實講比得呢個價錢,不如出九龍讀...

大宅

回覆 #8 ChristieMe 的文章

請問有冇人可以話比我知天水圍英藝好,還是萊茵好?是否兩間都是活動教學!

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

萊茵已貼出可以用學劵 ~~

[ 本文章最後由 chan-loretta 於 08-5-22 21:44 編輯 ]

洋房

這裡是一個自由言論地方,我亦只是將自己的感覺說出,為何有不公平呢????????... ...學校相,可能我大女間幼稚園$1.5/張4R,與$12/張相比下我就不能接受了.

原文章由 ChristieMe 於 08-5-22 20:38 發表
可否公平一點?

萊茵是一間私立幼稚園, 學費自不然比非牟利幼稚園高.

雜費? 每個學期只收一次雜費, 其它的都是自願性的. e.g 課外活動.

學校相? 不錯, 要 $12/張, 但都是自願性的 ( 我一年來只買了5,6張, 誰 ...

複式洋房

很抱歉, 假如昨日的留言令你感覺不舒服...

我無意侵犯你的言論自由, 只想澄清許些人對這間幼稚園的所謂 "許多雜費..." 等誤解.

說老實的, 我也認為 HK$12 一 張相是過份了點.

Best wishes.

原文章由 laam_cathy 於 08-5-23 13:52 發表
這裡是一個自由言論地方,我亦只是將自己的感覺說出,為何有不公平呢????????... ...學校相,可能我大女間幼稚園$1.5/張4R,與$12/張相比下我就不能接受了.

...

大宅

真光滿左, 我報左真光二校, 請問有無人知道好唔好??
打去問, 佢地話只係校舍唔同, 其他一樣.

洋房

我亦很明白私立跟政府幼稚園有分別,但這間私立幼稚園又真的牟利一點......因我兒甥女讀萊茵,但每逢節日都聽到要交費用,e.g中秋節交$50只給回小朋友一個隨街可見的燈籠,就算有特別報置即學校所做都只轉移到家長身上!!!

亦希望ChristieMe見諒

原文章由 ChristieMe 於 08-5-23 15:19 發表
很抱歉, 假如昨日的留言令你感覺不舒服...

我無意侵犯你的言論自由, 只想澄清許些人對這間幼稚園的所謂 "許多雜費..." 等誤解.

說老實的, 我也認為 HK$12 一 張相是過份了點.

Best wishes.

...

複式洋房

I have two girls studying at St Lorraine, I agree the image of this kindergarten is very $$$ and very focus in external exams. However, in term of $$$, if you compare with the kindergartens which have similar teaching philosophy and standard, you may find St Lorraine is not expensive as those kindergartens are talking above more or less 20-30% more. Given St Lorraine will still have government subsidy for local stream, I should say cheap. In fact I still choose international stream.

Regarding external exams, they are not compulsory and those are very popular exams that parents may want to send the kids to in order for the preparation of primary school. I really do not find any pressure from school as they do not force the kids to enroll. Sometimes I urge them to open some extra classes such as drama, but the principal says they do not have enough time and teachers to do so.

On the other hand, extra fees are not that much. They are talking about books and daily tea break. In fact, daily tea break is not compulsory, you can have your kids to bring snacks to school.

Yes, pictures are expensive, but optional. No minimum.

Teachers are generally very good and care about the kids. Since we are working parents and seldom see teachers in person, teachers (both native and local) will call us up periodically (once two months) to update the development of my kids and we sometimes talk more than an hour.

Honestly speaking, different kindergartens have different strenght and weakness. I am not saying St Lorraine is better than True Light or any kindergartens, parents should understand what they are looking for in order to choose a suitable school for their kids. Like me, I plan to send my kids to those primary schools in Kowloon Tong or HK Island, thus I choose St Lorraine as they are more focus in English and may be more well-recognise by those target primary schools as St Lorraine is run by the same group as Stanford and York in Kowloon Tong.

Anyway, free feel to make comment as parents are looking for good and suitable school for their kids.

Good luck!

[ 本文章最後由 AliJasEd 於 08-5-23 17:01 編輯 ]

洋房

我有個朋友仔仔都係真光二校,佢話師資冇分別,只是校舍比一校細一點

原文章由 甜粟米 於 08-5-23 15:57 發表

男爵府

原文章由 ilovelv 於 08-5-22 13:53 發表
請問真光用邊出版社的書?

我囡囡而家讀緊真光二校k1(全日班),所有書同課程同一校一樣,同我註冊既主任係同我講,同書方面:今年k1(即我囡囡讀呢年)
1)親親天父(教育出版)全年2本
2)唱遊100分(牛津大學出版)全年2本
3)Beeno's English(Longman)全年2本
4)中文圖書(教育出版)全年7本
這些參考資料,希望幫到你啦!

男爵府

原文章由 甜粟米 於 08-5-23 15:57 發表

二校係用舊時真光小學個校舍,不過就全部翻新,用啱幼稚園小朋友用既設施,例如樓梯既扶手.k1家長會在開學前1,2天參觀校舍,我個人覺得好令好舒服,不過我未參觀過一校,所以無從比較.
但因為校長都係同一位,所以我相信行政會相同

大宅

Hello 雲:
我係報左朗屏真光分校, 有分上下午班.
因為正校同二校都無位.

原文章由 於 08-5-24 12:18 發表

我囡囡而家讀緊真光二校k1(全日班),所有書同課程同一校一樣,同我註冊既主任係同我講,同書方面:今年k1(即我囡囡讀呢年)
1)親親天父(教育出版)全年2本
2)唱遊100分(牛津大學出版)全年2本
3)Beeno's English(Longman) ...

大宅

老實說, 我也曾這問題困擾了很久, 真的很煩呢! 但最後我決定給兒子入讀萊茵. 其實主要是想兒子可以打好英文的基礎.

我深信我的中文水平遠比英文好. 因此若想兒子學好一點英文, 實在要有賴老師的幫助.

我一直考慮的, 是教學語言的問題. 或許在考慮時, 想想你對幼稚園的期望.

大宅

我想問真光一校及二校分別在那裡???朗屏對出果間係一定二??學位已滿意思係0幾年???我都想幫呀女報,但08年開學...

首頁

尾頁

跳至