論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請現成印印{出事篇} 前傳

其實我想大家笑下, 請工人遇著這樣, 都幾攪野喎....

上星期我已經IN左兩個現成印印,
第一個各樣都好好, 無論樣同舉指, 重在星加坡做過, 又識英文, IN完第二日黎上工, 戴晒行李, 做左半晚, 發現我后花園原來有兩隻大斑點狗, 即刻由尾房奔跑到前廳, 跟住唔停地喊,雖然大家interview已經講左有狗, 我亦知佢驚狗, 我想佢亦高估左自己的唔驚狗能力, interview時佢話會慢慢克服, 但係當你全家人見到佢喊得這麼悽涼, 雖然好等人用, 都唔敢叫佢留低, 一來我地真係需要工人照顧d狗, (d狗是用來看門口,只要俾飯佢地食, 同執便便), 二來我見佢喊成這樣, 我相信可見的將來佢都無法克服, 於是乎我地真的由佢走, 走左件寶, 唔知下件會唔會係草, 請現成真係問題多多!!!!

跟住o個個晚上真係訓唔著, 邊個請工人會請到好似連續劇這樣, 真係好攪笑!

大宅

Re: 請現成印印{出事篇} 前傳

kittywong1386,

我又有另一睇法,今勻你好彩係請現成工人,有得試工,如果你係請海外嘅,你就要補人工同機票了,因為好多agent都會威迫利誘咁迫啲海外工人上工的.

複式洋房

ballpen,

你講得無錯, 真係有得試工, 不過唔係我試人, 係人試我地, 好慘, 俾full paid, 全假期都唔做, 有什麼計仔?
(可能嫌我地人多, 地方又大, 功夫多).

大宅

講真丫,工人都應該有得選擇嘅,'都好過盲婚啞嫁丫,到時做左怨偶,要離婚米仲敝,你仲要畀膳養費添',以上只係打過比喻,雖然試左工都未必好,但都好過無得試,因為你屋企有狗,據我所知有好多印印都好驚狗的,因為好多印印都畀狗咬過,我印印初來時都同我講過,佢都好驚狗.

你第二個interview嘅工人有無試工呀?有無得分享吓啲趣事呀?

複式洋房

ballpen,

尋日我就in左第二個, 是agent 帶去我屋企,
一見到個工人, 我同奶奶即刻兩眼對望一下,
大家已經心中有數, 因為佢個樣實在太男仔,
好tomboy型,甚至有d 肥仔feel, 個agent 話
佢做野都幾好架, 放心唔係lesbrian, 因為我地
太急唔係太選擇,可能佢知自己的問題,
佢underpaid 都肯做,但係.........唔知係咪我個人差,
我會諗好多奇怪野, 你唔係lesbrian, 但係會唔會孌童架,
我地有仔有女, 始終外表古古怪怪, 我都唔係太放心.
ballpen 我單憑外表這樣想係咪好差呀?

子爵府

據我個印印講,有些打扮到非常tomboy的,真的是lesbian。總之請個人在家裡,小心為上。
而我個印印也非常怕狗,看到北京狗也會彈開,何況你家中是大班點狗。我個印印如不知你家有大狗而要在你家工作,必定會辭職。所以早些知道,對相方都好。

伯爵府

ballpen,kitty:

見你地講開工人的外表,我又黎8 o下!

我呢個印印做左一年,上年我又係因等人用,所以搵香港滿約的。佢黎interview時,我見佢著得幾樸素,個樣又唔係靚果種,又話佢放假唔鐘意去 causeway bay,諗住佢會無咁花 fit,點知後來才見佢手臂有紋身,放假著小背心出外,去元朗 (果度好多印尼人去)。在印尼已有男友,但香港又有一個,識左三年,最近飛左果個又同一個細過佢拍拖...

所以睇樣好難睇,同埋佢地 interview 時一定扮晒乖樣... :-x
bb女 = 恩祺媽 :-)

大宅

其實同性戀嘅女性,唔一定係好男仔頭的,都有好女性化的,佢哋唔講你都唔會知,同性戀嘅人唔一定會搞細路的,佢哋唔一定好色架,佢哋都會好似一般人咁談戀愛的,反之我有聽過,有啲好色嘅外傭,佢哋去搞個細路仔就有,仲有,我都有見過同性戀嘅賓賓,佢做起嘢上來真係快手快腳的.

不過揀工人真係好睇眼緣,唔合眼緣嘅點叻都唔會揀,因為費事督眼督鼻兩年丫馬.

又講吓笑丫,其實驚嗰個係你先至啱,因為驚個工人睇中你丫馬.

大宅

bb女,

多謝你提醒喎,下次我都要個工人接起衫袖畀我睇吓先,蝦!唔知有無得睇全相嘅呢?因為啲紋身好可能會紋喺啲隱蔽嘅地方,講笑乍.

睇一個人其實除左睇衣著打扮外,最好睇埋佢啲眼神,正唔正氣,眼神係無得扮的,不過睇眼神真係好難學的,要靠平時積埋積埋嘅經驗,我都只係學到少少乍.

伯爵府

ballpen:

眼神呢家野我雖然唔係好識睇,但果時我都有留意佢,佢係好氣定神閑果隻,一d都唔飄忽鬼鼠,真係比佢呃晒!鬼咩,我呢個係hk做左7年啦,仲唔成精咩! :-x

p.s. 不如你教o下我睇工人外表,我而家真係對d 工人無晒信心啦!

複式洋房

各位媽咪, 你地好勁, 請工人好似要識睇相一樣, 但係尋日有D 攪笑野, 個AGENT 拿了其他OVERSEAS工人PROFILE黎睇,睇睇下發覺有D工人 白D, 咪問AGENT, 佢叫我地唔好睇樣, 要睇隻手, 印尼AGENT 會幫佢地漂白張相,所以不可信,
睇手就最真, 真係對手黑過塊臉好多, 等我重以為大發現, 有D 工人會白D tim! 好彩無上當, 唔係一陣請左個黑臉神就幣!

大宅

bb女,

睇一個人姣唔姣好難教的,不如我講個經驗你聽啦,我有一次interview一個印印,仲試埋工添,做嘢可以,表面睇都好正經,但當我同佢講嘢,佢笑起上來時,對眼就不得了,咪咪眼咁,佢平時對眼都唔係好細,總之對眼就好似識笑咁,但凡呢類眼都信唔過,我情願我係睇錯,都唔可以請錯,所以放棄左佢.

我又有一個朋友,係做人情婦的,我哋好多人都唔係好明點解有男人肯包佢,因為佢其貌不揚,唔靚,打扮又私文,老實,但有一次我見到佢豆我個女玩,真係有啲媚態,原來佢係風騷入骨嗰隻,只有男人先識欣賞.

大宅

係呀,千其唔好信晒啲照片呀,佢哋打燈打到七彩架,佢哋可以影到啲印妹好似中國人都得架,講起手,千其唔好揀啲手指尖尖的,做嘢唔掂架.

伯爵府

ballpen:

呢個我未領教過佢點媚法,可能係出面會,但對住我多數black face啦!

仲有一樣野可以留意o下,唔好話我心邪,可以睇埋佢個身材。我呢個好注重體重/形,食野好少,驚會肥喎,佢5呎都無,得98磅,但個"空"幾勁幾挺(無論臨訓或晨早起身),interview 時我都有少少懷疑乜得咁好身材,而家至知佢個bra有厚墊!d under 幾fancy o家!打住家工,湊仔同做清潔,使唔使咁好裝備呀?唉,我好驚佢放假唔知有無去賺外快.... :-(

首頁

尾頁

跳至