烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓

冰鮮雞點整會好食d, 整豉油雞得嗎?

如整豉油雞, 係未買支鹵水雞汁就得呢?

複式洋房

Re: 點整會好食d, 整豉油雞得嗎?

好似話加d花蔗八角好味d,要試

大宅

Re: 冰鮮雞點整會好食d, 整豉油雞得嗎?

如果你諗住整豉油雞,係要買豉油雞汁,或瑞士雞翼汁,鹵水雞汁d味有些少分別,多左d花椒、八角味。

或者你等MING(cat) post 整豉油雞gei 方法俾你丫。

我前幾天也吃了冰鮮雞,我係用薑、蔥、酒、鹽內外搽勻,
儘量一路 lin 爛d薑蔥就一路同佢按摩,上午醃傍晚蒸,蒸25 mins,放涼後晚餐吃,d 雞肉好入味又好滑。
Elina

子爵府

2019新春慶豚圓

elina, thanks, 你咁整係未叫白切雞, 請問用粗定幼鹽, 用幾多先夠味呢?

大宅

係叫白切雞,不過我無似街外咁蒸熟後用冰水浸,至於鹽gei份量我落好少(比正常少,因減緊肥),正常大概2 tsps 度。
Elina

大宅

我屋企無粗鹽,所以用幼鹽;不過人地話用粗鹽重夠味d,
有時間醃gei都係用粗鹽好。
Elina

子爵府

2019新春慶豚圓

elina
唔該晒, 我會搵日試下.

大宅

fatping

*25 mins 係響雪櫃挪出0黎即蒸gei 時間啊!
Elina

禁止訪問

Re: 點整會好食d, 整豉油雞得嗎?

禁止訪問

大宅

係喎,我都係將薑蔥同隻雞按摩完之後,
放返入雞肚內。
Elina

子爵府

2019新春慶豚圓

MING(cat)
謝謝, 但你POST呢個豉油雞有D複雜, 對我呢個煮野低班既人黎講, 我諗好難攪.

伯爵府

我弄冰鮮雞是這樣的

先燒一鍋熱水夠浸過一隻雞。
水煮沸後加一飯碗粗鹽加薑,可另雞去雪味。
手持雞頭放鷄入沸水再拿起,重做三幾次後(可另雞內外一樣熱度),可以放雞入沸水中浸。
火要關到最細,只有小水眼,再放(快指)在鍋邊,才放蓋。可另到水不會大沸。
浸夠十五分鐘可反轉隻雞一次!再浸十分鐘便成。雞可取出,放涼一會兒。
在易潔鑊內燒熱一至兩湯匙油,放幾片薑爆香,再放雞煎一前雞的表面,便可以防只雞變乾身。

Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

首頁

尾頁

跳至