自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽媽有實際經驗?我女3歲半,平時見人打招呼無問題,但一同唔熟既人傾計,會後退,超細聲,學校有 show and tell, 4 個月黎,都唔肯講一次,佢話好驚人!但佢其實唔細膽,第一次玩機動遊戲跳樓機無驚,笑曬,去泳池要跳水,踏單車要玩斜路,第一次洗牙話好得意,完全唔驚!但就好怕人,如果報表演,根本唔會上台!賣旗佢又肯大聲叫人買,食野自己會出去埋單,又唔係自閉!應該如何改善怕人,怕表演,怕表達自己既性格?

複式洋房

回覆:怕羞女孩如何改善?

大宅

Smartbubu 發表於 15-1-23 12:13
有無媽媽有實際經驗?我女3歲半,平時見人打招呼無問題,但一同唔熟既人傾計,會後退,超細聲,學校有 show ...
我個女17歲,由細到大同你個女一樣.
如果你個女同我個女有同一個諗法,佢係覺得有啲活動有啲人好無聊.

佢係慢慢大,慢慢不經意講出黎,好似尋日佢講,同人相處好怕DEAD AIR.

我已經按接受佢呢種性格,每個人都唔同,而家佢有朋友同獨立,係學校考會話都無問題.價值觀同做人目標都正確,心事肯同我講,

佢地愈大出面愈見得多人,無家人係身邊,佢地係出面表現會唔同.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有無媽媽有實際經驗?我女3歲半,平時見人

原帖由 Smartbubu 於 15-01-23 發表
有無媽媽有實際經驗?我女3歲半,平時見人打招呼無問題,但一同唔熟既人傾計,會後退,超細聲,學校有 show ...
帶多d出黎我估好dd

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+15-01-23+發表

原帖由 good_pig 於 15-01-26 發表
帶多d出黎我估好dd
已經成日帶,開小朋友 party 就無問題,但一對陌生人,無論大人定細路都超退縮

複式洋房

引用:Quote:Smartbubu+發表於+15-1-23+12:13+有

原帖由 hanangah 於 15-01-26 發表
我個女17歲,由細到大同你個女一樣.
如果你個女同我個女有同一個諗法,佢係覺得有啲活動有啲人好無聊.
佢真係驚人,怕比其他人望住,見到大份既人,仲會喊,可以點幫佢?大個就會無事?我怕由佢會越黎越怕人

侯爵府

好媽媽勳章

我女都係,以前都好外向,但近一年好怕醜,最頭痛係依家k3考小學,細b加上怕醜,結果無間offer

大宅

牛年勳章

我囡細個都好細膽,3歲ballet觀課完全唔敢跳,4歲上台話劇表演全程眼濕濕想喊,佢話好怕我同爸爸望住佢有壓力,果次搞到我都好想喊,覺得自己係咪迫緊佢!但到了5歲完全改變了,忽然好enjoy舞台,上台仲充滿自信,我相信年紀漸大,經驗多了,有信心就不再怕,樓主比心機,多點鼓勵囡囡!

大宅

我大女都係咁,記得小三老師話佢好靜,吾知佢有番學咁潻,冇同學一齊玩。我當然有鼓勵佢啦,不過改變吾到佢性格!而家大個咗,仲參加朗誦比賽!吾需太擔心嘅!

大宅

引用:Quote:原帖由+hanangah+於+15-01-26+發表我

原帖由 Smartbubu 於 15-01-27 發表
佢真係驚人,怕比其他人望住,見到大份既人,仲會喊,可以點幫佢?大個就會無事?我怕由佢會越黎越怕人

...
嘩.....你講緊我個女?
佢依家6歲幾,之前同你個一樣,係依家先好啲。

大宅

Smartbubu 發表於 15-1-27 18:43

...
或者你試下唔好再著重佢驚唔驚人,見咩人都好,你自己表現自然同人交流,你太過在意個女怕人,個女會有壓力,佢會更怕人.
可能我地兩個女都係官感比人敏感,我地見到好普通人同事,佢地有好多聯想.

有時我地以為佢因為驚人唔去參加活動,其實可能有其他原因,

例如,一年級出面學晝晝,4堂之後就唔學,我以為佢怕人唔學.最近講返件事,原來係晝師唔比佢自由創作,佢以為所有晝晝堂都係咁,所以唔再學.

如果你諗住搵專業人士輔導個女,我都話你知,我個女9歲見過三個.

一個純粹呃錢,有兩個專家,我個女睇穿佢地想點,係個女12歲傾開計,遘返出黎,個女當年扮同佢地合作
如果要搵專業人士,就小心啲

你個女仲細,佢可能未識表達自己諗緊咩,佢亦唔知耍遘比大人知.

有時大人都會驚某一類人,講真見到個山咁高大隻佬我都驚.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-01-26 發表帶

原帖由 Smartbubu 於 15-01-27 發表
已經成日帶,開小朋友 party 就無問題,但一對陌生人,無論大人定細路都超退縮

...
有少少天生既,盡量做吧

複式洋房

引用:我女都係,以前都好外向,但近一年好怕醜,

原帖由 黑白豬 於 15-01-27 發表
我女都係,以前都好外向,但近一年好怕醜,最頭痛係依家k3考小學,細b加上怕醜,結果無間offer

...
係,個個都話怕羞既好輸蝕,幼稚園時都話有家長陪同無咁驚,但考小學要自己入去。。。可能粒聲都唔出

複式洋房

引用:Quote:Smartbubu+發表於+15-1-27+18:43+佢

原帖由 hanangah 於 15-01-27 發表
或者你試下唔好再著重佢驚唔驚人,見咩人都好,你自己表現自然同人交流,你太過在意個女怕人,個女會有壓力,佢 ...
我個女直接講係怕人,唔鍾意比人望住,咁係無信心?定係怕人?

首頁

尾頁

跳至