親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

can we boil the 蒸溜水?

I mean can the 蒸溜水 be boiled??!!

I'm planning to go to thailand for a week with my 2 yrs old boy, is that ok to take the HK 蒸溜水 to there and boil it for preparing the milk. Thanks for your advise.

別墅

Re: can we boil the 蒸溜水?

pls advise

別墅

Sure. I always use boiled 蒸溜水 to make milk for my baby.

Cheers.

複式洋房

剛剛在復活節帶了20個月囡囡和4歲囝囝參加旅行團去了曼谷和芭提雅, 兩個小朋友都很喜歡飲奶, 你這個問題我已在集合時第一時間問領隊, 他說用酒店水喉水煲滾水用已可以了.

所以每晚返酒店便煲滾水, 然後儲存在暖水壺當晚用, 早上就在酒店食早餐時叫侍應倒滿個暖壺當天用.

四圍都有超市, 隨時買到蒸餾水和其他飲品!

別墅

thanks for all your comments.

複式洋房

hohobb,
我帶22個月的囝囝去日本我都帶左2支大的蒸溜水,不過唔係用來煲,係當凍水用來開奶,同平時比佢飲,煲蒸溜水係可以,不過你去成個星期,如果凍水&熱水都用蒸溜水,你要帶好多支先夠,我係自己帶個旅行用電水煲+水喉水-->熱水。我覺得蒸溜水一定要帶,因為驚BB水土不服,煲水喉水+蒸溜水開奶較安全。

大宅

請問旅行用電水煲幾多錢倒?幾大個?我想7月帶bb去韓國,宜家問定d資料.

thanks!

IrisChow 寫道:
hohobb,
我帶22個月的囝囝去日本我都帶左2支大的蒸溜水,不過唔係用來煲,係當凍水用來開奶,同平時比佢飲,煲蒸溜水係可以,不過你去成個星期,如果凍水&熱水都用蒸溜水,你要帶好多支先夠,我係自己帶個旅行用電水煲+水喉水-->熱水。我覺得蒸溜水一定要帶,因為驚BB水土不服,煲水喉水+蒸溜水開奶較安全。

男爵府

好媽媽勳章

你買個旅行用電水壺咪得囉, 好似個 jar 咁架, 係豐 x 同好多公司都有得賣, 好細, 夠用架啦, 唔會太貴, 視乎牌子, 有 d 一百已可買到, 不過最近要買埋插 so 呀, 因為個個國家制式唔同, 我次次都帶去旅行用來煲水同烚奶咀, 衛生好多!

首頁

尾頁

跳至