心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

奶奶為何唔可以=媽咪(真係當你係女)

應題

大宅

Re: 奶奶為何唔可以=媽咪(真係當你係女)

wong338,

咁你自己又可唔可以當奶奶=自己媽咪?
我自問就唔得,我覺得奶奶就係奶奶,好難當成係自己媽咪..
同樣地,奶奶都好難當你係佢自己個女咁看待...睇開d啦..
只要大家尊重對方,相處得好....當唔當係佢個女,我覺得都唔重要

複式洋房

我唔之, 因為我媽咪在我細個的時候已死了,我都未試過跟媽咪相處,但奶奶往往對她個女好d,真up sad!

子爵府

WONG338:
你諗法同我一樣, 我自己成日係度諗, 對奶奶好D, 佢會唔會當我係佢自己個女咁呢??? 答案係唔會, 因為佢始終都唔係生我既媽媽, 冇得當架, 我媽媽都係我15歲時死左, 所以我好明白你既感受, 想當奶奶係阿媽, 你唔好再咁諗啦, 因為你越期望奶奶對你好, 就會越失望架啦, 都係自己辛苦架咋

王國長老

2020勳章 好媽媽勳章 王國長老

咁你奶奶對你好嗎?如果佢都對你都好,只是對佢自己個女好D,咁都算好架喇...就算親生父母都有DD咁多多偏心架啦,好似我媽咪特別錫我最細個妹的,拉女拉心肝嘛!

wong338 寫道:
我唔之, 因為我媽咪在我細個的時候已死了,我都未試過跟媽咪相處,但奶奶往往對她個女好d,真up sad!

大宅

會唔會好似阿媽,都係睇吓佢點對我,我會交個心出黎,
我會比佢感覺到我好錫佢,佢以前唔鍾意我,唔好話擋我係女,
佢諗我只不過係老公一個朋友仔,但而家佢都好錫我,又時唔鍾意大家更有,大家唔出聲嬲幾日咪算囉,講出聲都試過,
我會覺得佢係我最親既人之一,我唔比人蝦佢,如果蝦我親人實發火啦....

大宅

我諗無乜邊個奶奶會當新抱係女囉 !!! 你唔好期望o甘高啦 !
當然, 有d奶奶對新抱好好, 但到左要取捨o既時候, 你咪睇下佢會點囉 !!

男爵府

我稔都會有既.........但係可能係萬中無一...
以我自己來講,我只會對奶奶客客氣氣,
大家無mud 爭執就已經算好好le...
我個媽咪都係比較早過身,
所以都明白呢種情意結,
但係人地(奶奶)點稔....係自己控制唔同架,
佢已經有自己d女, 又點會再咁慷慨去當你係女呢?!
對於我地呢d缺乏母愛既人,
最大既補償就係.......
向自己子女發揮最大既母愛

象牙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

因為一開始我奶奶對我就唔係咁好,所以就算佢而家當我好似親生女咁,我都無可能當佢係我親生亞媽咁。

伯爵府

佢把口就成日都話新抱就=係女,好老實講我感受唔到,佢唔好成日做埋咁多小動作我已經心滿意足啦,我唔望亦唔願做佢個女,呀媽我得一個就係生我果個,佢好難囉 :-x :evil: :evil:
父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

子爵府

因為我奶奶有4個仔(無女兒), 全部都結左婚, 記得跟老公拍拖時, 奶奶成日催我地結婚, 佢仲話等佢多個女錫, 仲話會對我好好添, 而家4個仔都結左婚, 即是有4個女啦! 但係我(包括D嬸母)都仲未feel到佢當我地係佢個女囖, 仲成日係Lee個新抱面前講嗰個新抱點衰點衰, 所以都係自己媽媽最好既!

別墅

佢對我唔係唔好,不過點都唔會好似對自己個女咁好~

子爵府

基本上我覺得係可以既~!至少我奶奶就係~!我奶奶好鍚新抱架~!當正我地係女咁,所以我都當正佢係媽咪架~!坦白講,老公既媽咪=自己既媽咪~!

複式洋房

bandband你真係幸福

大宅

老實講吖 ! 我都唔可以當正佢係我亞媽咁看待啦 ! 不過咁, 奶奶點都係自己老公嘅亞媽, 大家客客氣氣咪算囉 ! 但係, 您唔會同自己亞媽客客氣氣o架嘛 ! 分別咪就係呢度囉 !

平心而論, 我奶奶都對我唔錯嘅 ! 佢又好鍚我兩個囝囝, 或者, 因為佢鍚我老公嘅關係, 愛屋及烏呱 !

男爵府

梗係唔得啦, 好似你家姐d仔女, 或者你老公既兄弟姊妹既仔女, 你都唔會 "用心錫" 啦, 呢d就係自己仔女同人地仔女既分別。 仲有, 自己阿媽通常都唔會咁客氣, 有時 "真情流露" 起上黎, 鬧阿媽呢個動作係自己仔女先至會做的, 你會 "鬧" 奶奶嗎? 我諗所有人既答案都會係: "唔會/盡量都唔會"。

所以, 不論你同你阿媽關係好與否, 阿媽只有一個, 奶奶係你老公既阿媽, 不能跟親生阿媽相比的。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

奶奶吾錫吾更要,最緊 要自己愛錫自己.開開心心咪得囉.

禁止訪問

大宅

[size=large]No way!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

因為奶奶====賤人 ,

首頁

尾頁

跳至
熱門主題