基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C.S. Lewis

請問你喜歡睇邊本C.S. Lewis 既書呢? 那本書大概內容是甚麼?

民房

Re: C.S. Lewis

English version: Mere Christianity
中文版:反璞歸真--- 我為什麼回歸基督教

一本護教又帶福音信息的好書!

大宅

hi amy

我中學時(未信)比miss迫我睇C.S.Lewis個本The Last Battle,覺好鬼悶。後尾近年先知係一套故事,共七本,睇中文版,原來好好睇。

唔知你有無聽過魔戒個作者同C.S.Lewis係好朋友,所以佢地個兩套書好似,我唔記得係魔戒作者偷C.S.Lewis條橋,定C.S.Lewis偷魔戒作者條橋,總之佢地係反左面。(事先聲明,我係聽番黎,maybe just a rumour, 未必係真)

男爵府

蕉媽,
你講個7本係咪呢幾本呢?
1. The Magician's nephew
2. The Lion, the Witch and the Wardrobe
3. The Horse and His Boy
4. Prince Caspian
5. The Voyage of The Dawn Treader
6. The Silver Chair
7. The Last Battle

我家有好多C.S Lewis 既書因為我husband 喜歡睇, 但我就一本都未睇過, 只係睇過上面 第二本既video (cartoon)..我所以問下各位有邊d佢既書好睇, 因為我都想開始睇下佢d書....

大宅

我係中學時巳經睇晒呢套書,當時覺得好好睇家。

大宅

The Magician's Nephew要Narnia迷先會喜歡。

最經典係 The Lion, the Witch and the Wardrobe. 寫作次序呢本係第一本,基督教意味濃厚,有灰暗、喜悅、狂歡、悲哀、背叛、救贖...值得一再玩味。

The Voyage of The Dawn Treader的內容令人深思,結尾都幾surreal,係我second choice。

The Horse and His Boy,Prince Caspian又係果句,要Narnia迷先會喜歡,不過都幾好睇。

The Silver Chair都幾暗誨,唔知係咪在Joy過身之後寫的。

The Last Battle 好sad,雖然最後都算happy ending,但係好有棄絕今世(Lewis called it "The Shadowland") 嚮往來世的感覺。

寫完有點moody添。

laughin' to keep from cryin'

男爵府

我嚮舊年一個月內睇完晒'那裏阿'嗰七本書,都唔悶喎~~~(即蕉媽講嗰七本),不過Narnia(中譯'裸顏')就真係睇到我眼'鯨鯨' ,睇咗兩個月都睇唔明本書想講乜! 不過我最愛係'大榔頭寫給蠹木的煽情書',以前的中譯名是'地獄來鴻',英文名是The Screwtape Letters.

大宅

蕉媽

請問果七本書的中文版在那裡找到, 有沒有中文書名, 唔該晒.

我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

大宅

那裡亞故事集:
1. 魔術家的外甥
2. 獅王、女巫、衣櫥
3. 馬與小孩
4. 開司平王子
5. 黎明號的遠航
6. 銀椅子
7. 最後之戰
基督教文藝出版社,2001年5月修訂版
早幾年再出番,我想普通基督教書樓都應該有。

大宅

熙媽媽

唔該晒.

VENUS
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

複式洋房

我只係看了the screwtape letters, 很有趣...由一位姊妹介紹給我看...遲些我會買其他佢的著作看...
我們愛,因為神先愛我們!!!!!

大宅

熙媽媽

我去左天道書店都冇得賣, 唔知仲有邊度有??

大宅

Venus:

上次我去旺角基道(即弼街望覺堂樓上)除0左第2本(正如wawamama講,我亦覺得係最好睇gei)其他都齊。

我死心不息,於是去油ma地東方街「文藝」地鋪(即呢本書gei出版社),多多都有。

Venus,既然基道有其他6本,我估如果叫佢0地幫你訂埋欠缺個本,問題應該唔大,不妨試下ar。

大宅

熙媽媽

唔該你呀, 等我試下先.

男爵府

我都睇緊第一本 "魔術家的外甥", 係之前有朋友介紹, 叫我讀比小朋友聽, 好緊張的。我買左一排, 最近先得閒睇, 我覺得好好睇呀, 我自己睇完會試下讀比個仔聽。

男爵府

今日在生果日報見到這段報導:

妮 歌 靚 聲 值 8.6 億

金 像 影 后 妮 歌 潔 曼 ( Nicole Kidman ) 在 荷 李 活 影 壇 炙 手 可 熱 , 因 此 最 近 迪 士 尼 有 意 找 妮 歌 為 與 《 魔 戒 三 部 曲 》 齊 名 的 魔 幻 名 著 《 納 尼 亞 故 事 集 》 電 影 版 配 音 , 而 且 更 以 約 八 億 五 千 八 百 萬 港 元 利 誘 她 。 然 而 由 於 《 納 尼 亞 》 系 列 共 有 七 集 , 迪 士 尼 要 求 妮 歌 參 與 全 部 七 部 電 影 , 故 她 仍 在 考 慮 。
此 外 , 製 作 電 影 《 Birth 》 的 高 層 表 示 妮 歌 與 童 星 金 馬 倫 布 賴 特 ( Cameron Bright ) 在 片 中 的 親 熱 場 面 並 不 過 火 , 觀 眾 也 只 會 看 到 妮 歌 肩 膊 以 上 的 位 置 , 因 此 不 須 如 傳 聞 中 遭 刪 剪 , 但 有 保 守 團 體 威 脅 要 杯 葛 《 Birth 》 及 所 有 妮 歌 的 電 影 。

相信應是C.S. Lewis那套書, 如果係就好了, 好期待呀!!!

大宅

twinsma,多謝報料,我估應該係「那裡亞」。唔怪得知「博學堂」近期做呢本書特價,新台幣$999全套(是另一個翻譯,唔同文藝個套。),因為無mud見佢0地會熱賣d宗教書。

人0地台灣就0甘有觸覺,唔知香港基督教書局會唔會都sell下套書呢?

首頁

尾頁

跳至