論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人湊BB問題

我o岩o岩初次請賓賓返o黎湊BB,請問有經驗o既媽咪,你地有冇整張表俾佢,要佢幾點鐘餵BB食野,幾點同BB沖涼,幾點BB要瞓覺...等等. 同埋駛唔駛要佢mark低BB全日食過同飲過D乜? 如有媽咪有sample,可否send給我呢? 因為我初次請人乜都唔識,請幫幫忙,感激!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 工人湊BB問題

tuenyima,

每個亞b既食野時間可能唔同, 或者你統計下自己既亞b食野時間, 抄得佢俾個工人作參考, 但有時亞b都會因環境而改變時間, 祇只相差不太多其實都ok架. 沖涼時間冇一定, 不過我同佢講一定要 before 4:00pm, 因為怕夜左太涷,(夏天就一日沖兩次). 訓覺時間亦可以統計一下你自己亞b大約幾點訓俾佢作為參考, 我個女依家每日約十二時訓到下午二時左右. 另最好用張紙mark低亞b幾點食過野, 等你自己都可以睇到丫麻.

我個女既時間大概如下(22個月):(參考)
7:30~8:00 a.m. 奶 (8 oz)
12:00~1:00 p.m. 飯仔 (一碗)
3:30~4:00 p.m. 奶 (8 oz)
6:30~7:00 p.m. 飯仔 (一碗)
9:30 p.m. 奶 (8 oz)
另成日都有時會要餅乾, 麵包, 雪糕, 什糧等.(呢度當然冇mark啦, 如果唔係賓賓真係唔得閒囉.)

水晶宮

Re: 工人湊BB問題

我有本簿比個工人mark低阿B幾時食奶,食o左幾多, 食幾耐, 有冇 poo poo, 幾時沖涼, temperature, 等. 有o左呢本簿, 我放工返黎就知道阿仔當日的情況, 肯唔肯食奶, 同follow到佢o既習慣.
除o左一些原則, 例如日頭沖涼, 兩餐奶之間比水阿仔飲之外, 我自己冇set死一個timetable比個工人. 阿B有時胃口大, 有時胃口細, 有時因為訓覺, miss o左食奶時間. 有o左本簿記低d重要資料, 個工人都會adjust番.
當bb有病, 本簿就好有用, 起碼醫生問阿B幾時開始發燒, 幾多度, 胃口如何, 大便正唔正常, 我都好容易答到.
個工人有時做家務, 唔係記得咁多o野, 自己又係比較冒失, 所以本簿對我同工人好有用. 我知有好多在職媽咪都用呢個方法.

首頁

尾頁

跳至