論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好似都唔容易請本地完約姐姐咁

別墅

回覆:happyt610 的帖子

Same here 我都揾緊工人 但d agent 好似好hard sell d overseas 工人

洋房

真的好難,我搵咗3個agent搵姐姐,等咗2個月先有一位姐姐見吓!

別墅

回覆:2夫婦全職+1半日返學小朋友

其實經驗之談真係請白紙好,我之前一向都請未做過香港的姐姐,雖然要教,但真係ok,當然人無十全十美,各方面ok已經好滿意,今次家人唔聽講貪平,搵細agent,點知激到我一肚氣,個仔憎佢都算,我之前裝修,工人剛到,俾父母跟住先,佢地好多怨言,到我接反黎,個仔唔肯跟佢「阿仔八歲讀小三」,朝朝佢都話叫唔到仔起身,6:15叫醒我叫仔,我仔有adhd,叫佢唔可以買零食佢食會影響個病,然後靜雞雞俾佢俾我知,做錯野黑面,咩都賴我個仔有問題,一係就話我無講,問佢聽唔聽得明,又話明,原來根本唔明,上次俾我發現獨留我仔喺家,我屋企有天台,其實真係好危險,佢每日會接仔放學黎我公司,放低野帶我仔去公園玩一個鐘再反黎公司做功課,佢今日竟然掉低我仔喺公園,自己黎到仲要發癲話我仔唔肯走,佢拎住野好重,發脾氣鬧我,我d導師聽到都覺得痴線行岀黎睇,然後佢去反公園,一行左去我見我個仔呆雞好驚咁自己行反黎,講緊係喺西鐵站頂個公園,然後過幾條馬路自己反黎,我直情想喊,老公反黎嚴肅同佢傾,佢仲要拗,然後話係我問題,呢次我超嬲,係我最差的一次經歷!!

縮小一千倍那繁忙的一分鐘  注入一公升的用心感受

水晶宮

引用:其實經驗之談真係請白紙好,我之前一向都請

原帖由 {{_Jessie_}} 於 15-01-27 發表
其實經驗之談真係請白紙好,我之前一向都請未做過香港的姐姐,雖然要教,但真係ok,當然人無十全十美,各方 ...
正常人湊ADHD 的小朋友要特別多耐性與技巧,你唔好期望冇受過特別訓練的外傭有能耐看管得住你仔。

水晶宮

原帖由 {{_Jessie_}} 於 15-01-27 發表
其實經驗之談真係請白紙好,我之前一向都請未做過香港的姐姐,雖然要教,但真係ok,當然人無十全十美,各方 ...
你工人獨留兒童在公園,就點都講唔过。小朋友扭計唔肯走,工人攪唔掂,應該即時call 你,而唔係佢自己走咗去.

建議你以後少d比工人獨自帶小朋友外出。

大宅

引用:Same+here+我都揾緊工人+但d+agent+好似好h

原帖由 karen222 於 15-01-26 發表
Same here 我都揾緊工人 但d agent 好似好hard sell d overseas 工人
因為agent可以赚多d$! 其實我地2夫婦要返工,屋企又冇老人家跟,好難由頭教,有時間都要陪多d小朋友

大宅

引用:Same+here+我都揾緊工人+但d+agent+好似好h

原帖由 karen222 於 15-01-26 發表
因為agent可以赚多d$! 其實我地2夫婦要返工,屋企又冇老人家跟,好難由頭教,有時間都要陪多d小朋友

大宅

Jessie你姐姐係local?

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

本地完約工人唔難搵, 係AGENCY 唔介紹比你地之麻。
迫你地搵OVERSEA 工人, 可以賺盡D!

男爵府

我都係兩夫婦加一個返半日學小朋友,最近都開始搵姐姐。自己上網搵,本地完約同斷約嘅姐姐都超揀擇!成日想搵西人家庭,住半山,咩都唔使做!見咗兩個斷約,兩個都話accept offer,一個叫佢來搞掂D paper,成日話next week,我都費事再搵佢!一個話阿仔學校無校車,要搭巴士或地鐵去接放學,又話quite far,跟住斷線!未上工已經有怨言,最好响屋企樓下唔使佢郁啦!

我家工人又係海外姐姐,只响新加坡做過兩年,咪又係你有你講,佢有佢做,教極都唔會跟你做,越做越懶!最好成日俾佢坐响屋企玩電話!所以請工人都係撞彩架咋!

我家姐來我家住咗兩日,都話工人唔掂,做嘢超慢,我似工人仲多過佢!

忍咗三年,忍夠啦!

別墅

引用:Quote:原帖由+{{_Jessie_}}+於+15-01-27+發

原帖由 happyt610 於 15-01-27 發表
Jessie你姐姐係local?
而家呢個係,不過準備炒,其實我仔無特別難照顧,平時只要提佢仲有五分鐘要走,到夠鐘佢頂多跑多幾下都會行,呢個工人真係勁廢,其實以前的工人我仔都好聽,工人生日,個仔會整埋禮俾工人,係唯獨呢個真係無人見過話唔憎,所以我等岀院就炒佢,自己辛苦三個月

縮小一千倍那繁忙的一分鐘  注入一公升的用心感受

洋房

我請咗個泰傭經朋友介紹但個個人收費幫我攪好晒啲嘢。發覺泰傭好過之前請過啲印印同賓賓。。煮嘢好食係英文一般咗啲。
幫我攪泰傭個個人係朋友介紹都幾好,所以想分享不過泰傭可遇不可求,白紙一張但好比心機學我都很安慰小朋友又聽佢講。。。

首頁

尾頁

跳至