親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

6月想帶埋阿囝去日本, 有無人試過或要帶D嘜野同注意D嘜 ?

大宅

我前年有試過帶阿b去日本呀(5天),果時佢大概1歲9個月,已經可以自己四圍行,要大的東西如下:-

1. 一罐細的奶粉
2. 一包尿片 (因為會有得買,所以只係帶左一包)
3. 一枝果汁(gerber)
4. 一枝1.5L的水(因為始終害怕會有水土不服)
5. 衫褲(數量就要你自己決定) 鞋(一至兩對)
6. 奶樽和奶咀
7. 一包消毒片for消毒d奶樽和咀
8. 藥 (一定要)
9. 玩具 (因為for在機上玩的)

野就大概係咁上下啦,至於注意就係bb係起飛同降落的時候,ears的問題.

希望可以幫到你啦,有問題就再問囉.

別墅

smallping

1.有冇帶BB車呀?
2.一包消毒片for消毒d奶樽和咀係咩黎架?邊度買架?點用架?

謝謝!!

大宅

我都係剛剛同10個月大的囡囡去完7d6n的東京回來. 同你share下d經驗.

要帶d咩, 其實smallping巳經寫得好詳細. 但行程方面你都要留意下, 因為要就返亞b d食飯休息時間. bb車一定要帶. 事前功夫要準備足夠.

confirm好機票後要即刻打去airline到mark位. 我今次搭jal, request坐第32行, 有個bb籃同足夠活動空間.

有咩想知, 再問la

複式洋房

原文章由 萱萱娃娃 於 08-5-19 10:15 發表
我都係剛剛同10個月大的囡囡去完7d6n的東京回來. 同你share下d經驗.

要帶d咩, 其實smallping巳經寫得好詳細. 但行程方面你都要留意下, 因為要就返亞b d食飯休息時間. bb車一定要帶. 事前功夫要準備足夠.

conf ...

你囡囡食粥仔未? 你點準備粥仔俾佢呢? 日本即食的bb food可以嗎?

大宅

Smallping,
how to tackle the ear air pressure problem? give him water to drink?
God bless you!

大宅

原文章由 wingwingka 於 08-5-16 13:10 發表
smallping

1.有冇帶BB車呀?
2.一包消毒片for消毒d奶樽和咀係咩黎架?邊度買架?點用架?

謝謝!!

1.有冇帶BB車呀?
因為我地有3個大人,所以就冇帶BB車,而且我同老公一向都唔suggest用bb車,因為咁bb咪吸收曬d廢氣囉.不過如果你有需要的話都可以帶既.

d消毒片係chicco度買的,用法好簡單架咋.我果時就係酒店的洗手盆度放滿水,然後放一粒消毒片落水中,跟手放d奶樽同咀落去,大概浸15分鐘之後取出,放係一個地方度風乾就得架啦,千其唔好用布抹乾呀(一定要風乾),用之前比食水"long"一"long"d樽同咀就得架啦.

別墅

請問bb萬一在機上開大,換片嘅空間够嗎!係咪帶幾多水上機都ok,一定要用透明樽?保温壺可以嗎?
原文章由 萱萱娃娃 於 08-5-19 10:15 發表

conf ...

別墅

hi 萱萱娃娃 ,
可以講吓你嘅行程嗎?因我都plan緊9月帶bb去日本,想參考吓?

大宅

我都係準備d即食baby food比囡囡. 亦有準備d方飽同餅乾之類但佢扭計時食下.

至於消毒方面, chicco巳冇賣清毒片, 得清毒水, 用法基本上同清毒片一樣.

行程方面, 如下:
廸士尼
橫濱 - anpanman museum同八景島
錦系町 - akahana (好多bb嘢賣架)
池袋 - 玩具反斗城

我去咗7日, 其它可以加插你想去的地方

記得, 帶bb過日本關口時有特別通道的, 係右手面第一行, 好多人的話都要迫埋去, 好快可以過到關, 唔洗排餐濛.

首頁

尾頁

跳至