論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

避孕針

我エ人快放假返Philippines、之前有人提議帯エ人打避孕針以防萬一、請問有無人帯過エ人打、セ價錢?健康院有嗎?經期前或後呢?

Please advise.

大宅

Re: 避孕針

好似唔係咁人道wow. 如果角色轉換, 老闆這麼對自己, 可以接受嗎? 可否預先跟工人講清楚, 問佢是否打算懷孕, 若否, 則要求佢keep promise.

我都有工人, 都會有這方面的擔心, 其實僱主在這個時候可以做的的確不多, 有時都幾無奈, 不過, 卻真係做唔出帶佢去打這類針.

祝妳好運, 不會遇到這種煩惱.

子爵府

ShirleyLeung,

我其實都有諗過人道問題、所以都唔知点開ロ. 我エ人是有老公的、我想她未必會刻意大肚但若避得唔好有左就一定係顧主Suffer.

我家裏有老有BB、エ人有左的話点算?老人和bb都要人照顧、唉!我自己都未敢有第ニ個怕handle不來、而且她自己有エ作合約在身都應駭避孕啦、若打針更safe.當然若她拒絶的話、我都没法勉強她.

大宅

我工人之前想放假, 我也有這憂慮.

當我詢問Agency如工人放假要留意的事項時, Agency提議我其中一樣要做的是問工人可否同意打避孕針. 我也問過工人如真是放她假,我會要她打避孕針, 她都同意.

Agency說如打避孕針要早一些準備, 帶工人到醫生那裏問醫生可以何時打, 因為要 “夾”工人經期.

如你難開口,可以叫Agency幫你向工人解釋打避孕針的必要.

複式洋房

It's OK if she agrees. Normal clinic should be able to provide that injection, about $200. Do check with your doctor first because the injection needs to be made about 7-11 days after the first day of the mensuration.

子爵府

Many thanks to all your replies. I will check with my maid first and ask the nearest clinic to check the price.

複式洋房

健康院有避孕針打,只是收 $1. 不過,你要打電話問左先,可能要甲返來經日期.

子爵府

我昨天和エ人傾她都0K.但健康院唔知肯唔肯幫傭エ打呢?他們不是香港永久居民.我諗要問吓

首頁

尾頁

跳至