論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地的工人有幾蠢!!!!!????????

各位僱主,

o矣! 原來工人可以好蠢!!!!!!

好似今早, 明知一起身時已經行雷又落大雨....... 點知 :

無諗住我個賓賓會幫我開機衫來洗......... 係我起身時至發現!

都無諗住, 行雷又大雨, 我個賓賓都唔會出廳/入房關窗!!!!!! 又係我起身時至發現!!!

我發現時, 即刻丙佢!!!!!!! 真係無諗住原來工人可以o甘蠢!!!!!! o矣!!!!!!!! 死囉!!!!!!! 點算!?!??!?

(我個賓賓快做o左一個月!!!!!!)

你地的工人有無o甘蠢呢???
Hei-Hei

複式洋房

Re: 你地的工人有幾蠢!!!!!????????

賓賓都咁蠢?我以為淨係我個印印先咁蠢添﹗

大宅

我都無諗住佢可以o甘蠢!!!!!!!! 頂!!!!!
Hei-Hei

男爵府

佢唔係蠢,係無帶住個心做野.唔同你留意埋咁多野.佢又係果d無sense/腦

複式洋房

One of my bun bun's classical foolish stories:

This was happened when my daughter was 3 years old. My daughter urinated in the public toilet and my bun bun intended to put her body on the toilet. Luckily I stopped immediately and asked her to hold my daughter to urinate. After that, I asked my bun bun why she put my daughter on the toilet. She replied that because the toilet was clean (but I didn't agree!). The I asked whether she would sit down on the public toilet to urinate, she replied no. I said, " If you do not sit down on the public toilet, why you still put my daughter on the toilet?" My bun bun was speechless.

大宅

我個印印黎架!佢一d都唔蠢,因佢成日以為我好蠢囉
有好幾次我明明見到佢傾手提電話,
但一見到我就辦抓頭張個電話收埋係耳仔後面博命咁抓頭,
我多數都會企好耐睇佢抓到幾時,
到佢抓到無辦法就會沿住背後游落褲袋,睇佢做完戲咪話佢囉

大宅

Hei-Hei

民房

有時我會覺得係大家的文化或準則不同之效果。但最弊有時只是一般常識,好似妳所講「落雨關窗」咁小事,我想小朋友都識。所以,我覺得 D 工人, "係無帶住個心做野", 一 D 都無錯。

[quote]
heiB 寫道:
佢唔係蠢,係無帶住個心做野.唔同你留意埋咁多野.佢又係果d無sense/腦

男爵府

睛靈勳章

你話俾佢聽都要好清楚...好似我咁, 都唔知話佢醒定話佢蠢..
背景 : CNY個排天氣又濕又凍, 屋企地方又少, 要係廳涼衫, 逢mon.wed.fri.開機洗衫, 咁sat有朋友到訪, thur晚就同工人講...
我:姐姐, sat有朋友來, 你聽日唔好洗衫, 費時呢d潮濕天氣d衫唔乾...
賓: yes mum.
咁fri真係無洗衫bor, 咁Wed既衫一定乾啦...sat就唔會有衫涼係廳到啦....
點知, sat一起身, 工人好乖咁洗晒d衫 :-x :-x
我: 姐姐, 我咪同你講sat有guest, 唔好洗衫既, 點解你無lala囉d衫去洗呀....
賓(委鬱地):你叫我fri唔好洗衫咋bor...咁我咪今日洗囉...
我:我同你講唔洗衫係因為sat有guest,驚d衫fri洗會唔乾, 咁依嫁你同我洗晒d衫....咁點呀.....你有無聽清楚我講嫁....
賓 (唔順氣地): 但你無叫我sat唔好洗呀....
我: 個schedule星期六無叫你洗衫嫁bor...
賓(唔憤氣地): sorry mum.
你話佢地真係蠢定係執行李來個時執漏左個心肝呀....

男爵府

bobomama
真係頂你個賓賓唔順.又會咁無sense.

大宅

我都仲有 :

上兩星期, 我早上返工前, 我拿包七星茶比阿賓, 話比阿賓知, 下午開水比個仔飲包七星茶...... 佢即時答我 : yes mum, ok, this afternoon.......

但........ 佢隻手已經開緊包七星茶........ (你話激唔激死!!!!!!!)

你話佢做咩呀??????? 把口識應, 但隻手........ o矣!!! 係咪口手不協調呀!???!!!! o矣!!!!!! 激死!!!!!!

我即時就話佢, 你都識講話 this afternoon........ 點解而家開呀??????? 佢至 say sorry !!!!!!! 死未!?!??!

o矣!!!!!!
Hei-Hei

大宅

仲有仲有........

叫親阿賓做野........ 例如 : 我尋晚叫佢開風扇, 佢都應我 : yes mum.

不過佢仲未去做喎!!!!! (應就照應你先!!!!!!) 見佢無做, 我再講 : NOW !!!!!!! 佢至去開!!!!! 你話死未!??!?!?

幾次都係o甘, 叫o左佢無做, 原來真係一定要講埋 NOW !!!!!!!!!!!!! 至得!!!!!!!

o矣!!!
Hei-Hei

侯爵府

bobomama 寫道:
你話俾佢聽都要好清楚...好似我咁, 都唔知話佢醒定話佢蠢..
背景 : CNY個排天氣又濕又凍, 屋企地方又少, 要係廳涼衫, 逢mon.wed.fri.開機洗衫, 咁sat有朋友到訪, thur晚就同工人講...
我:姐姐, sat有朋友來, 你聽日唔好洗衫, 費時呢d潮濕天氣d衫唔乾...
賓: yes mum.
咁fri真係無洗衫bor, 咁Wed既衫一定乾啦...sat就唔會有衫涼係廳到啦....
點知, sat一起身, 工人好乖咁洗晒d衫 :-x :-x
我: 姐姐, 我咪同你講sat有guest, 唔好洗衫既, 點解你無lala囉d衫去洗呀....
賓(委鬱地):你叫我fri唔好洗衫咋bor...咁我咪今日洗囉...
我:我同你講唔洗衫係因為sat有guest,驚d衫fri洗會唔乾, 咁依嫁你同我洗晒d衫....咁點呀.....你有無聽清楚我講嫁....
賓 (唔順氣地): 但你無叫我sat唔好洗呀....
我: 個schedule星期六無叫你洗衫嫁bor...
賓(唔憤氣地): sorry mum.
你話佢地真係蠢定係執行李來個時執漏左個心肝呀....

看你呢段野時, 岩岩飲緊可樂, 淨d 噴到成個mon 都係!

水晶宮

我個菲有時湊阿b都唔識轉膊.

我阿b在夜晚同朝早o個餐都係食開7安奶 (其他時間6安), 最近幾晚, 更試過飲8安. 昨晚, 阿b又唔知點解, 只飲得6安奶. 飲少o左, 自然半夜覺肚餓, 喊啦. 阿B今朝3點幾鐘喊, 阿菲就比o左d水佢飲, 跟住阿b繼續訓, 唔夠5點又喊過. 喊o左好耐, 要我起身, 叫個工人喂奶, 佢先識走去沖奶. 飲完奶, 阿b仲喊, 我又起身睇下發生咩事, 一問之下, 先知個工人比得6安奶阿b飲, 阿b梗係肚餓喊la. 又係要我叫, 個工人先開多2安奶比阿仔食. 阿仔食完就乖乖地訓.

個菲唔知做乜,
(1) 夜晚起身應該睇下本簿仔 (我同工人一路都用開) check下阿B之前O個餐係幾點食奶同食O左幾多 (因為夜晚最後餐奶係我喂, 佢已經訓O左); 死 goo goo 咁,人地餓都唔比奶人食.

(2) 阿B每日的第一餐奶都係食7安, 個工人無端端開6安奶.

冇心肝架. 比佢激死.

大宅

我BB飲人奶, 每次泵完D奶我會放o係雪櫃冰格. BB每次飲6安, 冰格D奶每包6安, 亦有好多包係1安兩安(如果BB唔夠飲就要加1至兩安)!
每朝早我都會話比佢知用邊包奶(我亦會o係D奶度寫明時間日期同安數). 如果我果日無講佢都會打電話問我, 點知上星期有兩日我無講佢亦無打比我, 返到屋企我打開雪櫃冰格一睇, 嘩.....我D1安1包既奶唔見左好多包! 我問佢去晒邊? 佢同我講用左1安兩安果D, 總共用左5包! 因為1兩安果D已經係一兩星期前, 佢唸住用晒D前貨先, 同埋唸住我會比個good佢! 點知我就無名火起, 激到我生蝦甘跳! :-x 我同佢講點解一直我都唔用, 係因為我唸住如果BB唔夠飲的話就要1至2安奶!

仲有佢仲同我講[D奶有3包1安係同一日同一時間架, 所以就用埋喇]! 你話佢係咪無用個腦去唸, 點解會有3包奶都係同一時間日期呢! 我同佢講我甘入D奶一定有我既原因, 我話佢果時, 佢仲想喊添! 真係比佢激死!! :-x

水晶宮

Chaichai, 唔好意思, 我睇到你o既發表之後, 覺得好好笑.

另方面, 我好明白你o既感受, 因我個工人都曾經有類似情況. 你知啦, pump奶出黎, 都幾辛苦ga. 仲有, o個d儲奶袋又唔平, 一個唔該比佢用o左咁多, 最慘就係阿b食唔夠, 你唔o係屋企, 就冇得補番人奶比阿b食.

D 工人真係做o野唔用腦, 提少一陣都唔得o既.

男爵府

我印印做家務時就無常識、無記性
但會想很多方法挑戰我

男爵府

我個工人又係死蠢的.昨天佢如常準備晚飯.我叫煲節爪,咸蛋,廋肉湯.我巳經同佢講這湯唔係老火湯,唔需要煲好耐,節爪[林]就得啦.佢話明.點知佢3:15pm已經同我煲好d湯,放在煲裏.同我地7:30pm食時,呢節爪已經[林]到連bb都吃倒.
仲有叫佢用放咸蛋,佢唔記得放,放了梅菜.佢在我家做了7個月,已經唔係第一次煲這湯,我都覺得奇怪,突然放梅菜.以下是我們的對話:
問 : 我無叫你放梅菜煲,你點解咁做呀?
答 : 咁呢湯可以唔洗落 salt. 我以前太太都係叫我咁煲湯,仲落埋粉絲tim.
問 : 你來了7個月,呢個湯已經唔係第一次煲,你上次點煲,今次咪跟上次咁煲,為什麼同我講以前點煲.
答 : sorry, sorry
我真係頂佢唔順.以後又要教佢幾點煲湯,幾點煮

子爵府

醒目開學勳章

其實我個工人都係咁做左3年,每次煮野都係咁 :-( :-x ,起初都會好嬲成日鬧佢,現在我都開始唔鬧因為鬧到冇引,哈哈反而佢又最得好左?! 不過我覺得個個工人都係好多時成日扮蠢,其實佢哋嘜都識!

洋房

del

首頁

尾頁

跳至