論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好嬲...好傷心...好無奈!!

我個印印來左一年,自問未鬧過佢,仲對佢好好,我地食乜,佢食乜. 生日送cake & gift比佢,帶佢去山頂,ocean park玩.真係當佢係自己人.我阿媽買埋

大宅

Re: 好嬲...好傷心...好無奈!!

我ah! 你驚咪左問佢一次時錄抵佢講D野lor! 佢甘做錯而你又有餅video做証據... 我諗佢都吾會返告你啦! 告你D咩呢? 就算留佢係到我都會比video佢睇, 等佢知道你吾係傻下傻下!!

男爵府

vc,
我都係咁諗,我諗住錄多2日,睇下佢咩環境,再一次過話晒佢. 做就做,唔做就走.
你個日都見過佢啦,佢個人又真係睇唔出會係咁架,真係冇樣估

侯爵府

如果佢甘樣做你都可以忍到佢的話, 我真係服左你啦! 佢有mug野好處可以令你留底佢? 錫你bb? 又不係, 放佢係學行車到, 自己就煲粥, 坐學行車對bb仔黎講好危險的, 我個仔就從未坐過, 何況佢自己煲粥, 根本就無看管個bb. 萬一個bb碌開左佢的視線範圍, 而佢有'come'高拿野, 一個不小心, 跌親到時你就後悔莫及.

還要帶人返屋企, 你已經比左機會佢啦! 佢都不認, 証明無藥可救.

我相信, 請過果就算點不好, 都不會比你呢個更差.

我諗隔離屋的c9都係不抵得好耐先至出聲提你.

之不過, 如果你真係不想抄佢, 出封warning letter比佢, 再不係叫佢簽定一封resign letter, 但係就不好dated, 當比個機會佢, 如果再犯, 就dated back返封resign letter, 當佢自己走.

當然, 要佢願意簽封resign letter同warning letter, 就要出示証據, 我不覺得出示盒帶會令佢尷介, 因為係佢做錯.

如佢不肯簽, 即係到呢刻佢都不肯認錯, 叫佢執野走啦! 無得救架啦!

大宅

WDY
ic...原來如此﹗你咁話佢﹐佢都死口話冇﹐佢肯認﹐反而冇咁差﹐如果你唔想炒佢﹐最多丙佢一獲叫佢以后唔好﹐但你睇佢﹐好似冇事發生﹐死口唔認﹐我諗佢都幾估或﹐真係睇佢唔出﹐不如咁啦﹐反正你要求都唔係太高﹐只不過好好照顧倒bb你以經算ok(講真﹐比我就唔得)。你地要番工﹐依家好快d去agent睇定個新工人﹐唔好怕煩啦﹐睇你依家都唔係好好多﹐咁到新工人差唔多上工﹐先至炒佢﹐咁你lee段時間咪唔冼冇工人用囉﹐到時bb都有14個月大啦﹐新工人應該容易d去照顧佢﹐簡單家務一定要佢做﹐如果要求唔係高應該唔係太大問題﹐唔好估估下﹐唔好忍﹐冇話冇佢唔得架﹗最多自己比時間去train過個囉﹗

大宅

我都覺得個工人冇得救.千萬不要以為工人會改.佢地係唔會.我就試過.
就算妳比封warning letter佢簽,佢都唔會簽.佢只會覺得佢冇錯.有錯都係妳錯.妳請錯佢嘛.
咁既工人重話對bb好????我就會立即炒啦.

大宅

WDY
佢仲有幾耐完約呀﹖佢如果完約你會唔會續佢先﹖如果唔續你都要睇個個新架啦﹐不如打鐵襯熱快快手手密識個新工人仲冇咁嬲啦﹗

大宅

WDY, 你都見過我工人啦.. 咪一樣無樣估!! 不過如果佢係甘我真係吾主張你留佢lor! 你話比多2日佢正常佢呢兩日都會好好地... 甘之後呢? 你個工人好似仲有成年喎!! 我O個日都同你講過你個女就黎學行啦到時要睇得仲實D! 長痛不如短痛ah!! 仲有你吾係無比key個工人架咩? 佢點去街ah?

水晶宮

2019新春慶豚圓

WDY,
你已質問過個工人, 而且佢o既態度仲係咁, 我好懐疑個工人會唔會含恨在心, 唔知佢會點對你個囡. 如果係我, 我既然裝得個cam, 影到個工人o既過錯, 又親口問佢, 而佢又一一認佢o既過錯, 我會即時解僱呢個人, 唔會留佢o係屋企, 因為我怕佢係一個計時炸彈.

另外, 你是不是怕個工人告你, 在未知會佢的情況下裝了個cam在廳中, 侵犯佢o既私隱? 我唔係好識法律, 但你只不過是裝個監察器在自己家中的sitting room, which is supposed 個工人唔會做私人o野如換衫等, 同埋用來睇住個工人同個bb o既生活情況, 是可以理解的. 我想個工人可以反咬你一口的機會不大.

大宅

早排我個工人入我房係銀包偷錢, 因我同老公返左工, 老公先發現銀包唔見錢, 跟著我老公個阿媽同細妹走去我屋企問佢有冇, 佢開頭死都唔認架(講左好耐), 跟著姑仔大佢, 話有機錄左所以知道佢偷錢(其實冇錄, 我地自己故), 佢先認炸, 前後$1300, 所以佢地係咁, 有野唔認, 不過到而家都冇正式話佢聽有冇攝影機喎............

男爵府

wdy

打鐵趁熱, 咪比佢搵到其他姊妹夾計對番你, 我係你就帶餅帶去, 然後比agent睇左先, 叫工人等下, 個工人等既時候一定會好不安, 因為佢身有屎(呢d係心理戰), 除非佢唔想做。 等個agent睇完後由agent同工人講啦, 你基本上唔使出聲, 個工人已經怕了。
---個工人堅持唔認, 可能:
1. 佢博你無証據, 但仍想做, 有悔意, 而你又想比次機會佢, 你可以叫工人在agent面前寫悔過書, 寫清楚衰咩, 若日後再犯, 同意無通知期既炒。

2. 佢變壞左, 唔想做, 你留佢都無用。 即走!

複式洋房

我雖然無用工人, 我自己湊, 但我覺得你對工人要求太低啦!唔係話要好高, 起碼要合格啦! 你BB而家十三個月, 到佢活動能力叻d, 以工人咁既工作表現, BB好易出事, 其實你係咪擔心炒佐工人, 有段時間真空無人同你湊BB, 其實你不如同你媽咪商量下, 長遠計換工人對BB有好處

別墅

Hello WDY,

其實講真,就算你錄到佢既偷懶viedo,都唔可以用o黎做證據的,因為咁樣係侵犯o左私隱權,如果真係要安裝cam,正式o黎講係要搵有牌既保安公司去幫你安裝,而且你要先以書面方式通知全屋既人,咁樣之後如果你真係錄到既話你便可以攞o黎做證據,告佢!
不過如果以你咁既情況,我諗你可以再找你agency傾下,佢地應該有辦法幫你!
如果有問題,不妨隨時找我:2384 8702 / 2384 8106.

複式洋房

如果你炒工人記得做d步處, 唔好比機會佢蝦你BB

男爵府

各位媽咪,
真係多謝你地的回應,今晚我會再同老公&阿媽諗清楚我地要點做. 不過我都想比餅帶佢睇,睇佢解釋,如果接受,就叫佢簽warning letter,then叫阿媽過來蜜d,大家都加緊留意佢的行為,如有e郁,即炒. 其實我同老公阿媽都好鍾意佢,當佢係屋企人咁架,可能第一次請工人,所以真係唔忍心炒佢. 你地話丫,比自己屋企人騙,幾傷心. 所以如果盡可能,我都想同佢完左呢個約.

jokey,
我想問封warning letter我應該點寫呀?

別墅

其實正式warning letter係要比領事館蓋印才有效,不過信就無特定的format,最緊要清楚列明佢做錯什麼事情, 並且要求佢改正錯處!

子爵府

環保接龍勳章

WDY:
唔好咁傷心啦,俾個衰工人知道你覺得你唔忍心炒佢,或者冇左佢唔得,佢會變本加厲架。

我今個月頭都出左封warning letter俾個印印,內容大致話發覺佢近日表現欠佳(列舉罪狀:冇心機湊BB、講大話、傾長途電話...最好列明日期時間等),令僱主對佢失去信心,現給予第一次警告,如從今起再無改善,即自願終止合約(咁寫可以唔使賠一個月糧俾佢,我Agent教),兼回程機票自付。

警告信下面記得寫明日期,雙方姓名,身份證�護照號碼,同埋簽名,然後一式兩份,各存一份,以便日後採取行動。

我果封係用中文draft,然後俾Agent翻譯,仲要晌四月一日出糧果日俾佢簽,佢一面係錢,一面係warning,冇得考慮。

其實,晌精華區都有其他warning letter既samples,你都可以上去睇睇。

希望你既問題早日解決啦! :lol:

大宅

i will suggest you to find another maid, upon the new maid is coming, then you can fire the existing maid.

子爵府

WDY:
真係睇吾出o咼,等我個日仲同個工人講話有人陪佢添?!其實我都同你差吾多,我同我媽咪都對佢好好,佢米一樣古古惑惑...不過我比你好彩在有爸媽大部份時間幫我睇住佢,所以唔駛擔心佢點對BB,但就米止意我會續約law...Warning letter 緊要出la,帶都要比佢睇,等佢有顧忌ma...

民房

各位媽咪:

我自己過來人, 我亞媽日日同個舊工人去飲下午茶,我地買衫褲比佢,當佢係自己人,卒之;佢每日我亞媽未到時佢同我17個月大仔仔一齊睡覺,佢話好累,每次比我知道就話有病或BB前晚半夜起床等,我已經同佢講不只一次不可以我個睡佢就睡,但當我死,我個仔唔會跟佢,偷野食,貪心,但係工人個樣做係我地欠左佢,無左佢唔得,佢地唔會改,錯係你地.

卒之我頂佢唔順就同我老公吵架,因為佢係我老公面前話我對佢差,態度差,我都唔知咩世界,後來;最後佢博唔到我炒佢,佢自己走,

所以一點重要忠告 : 工人就是工人,你當佢係自己人,同佢交 心都無用,佢地真的有一個好可怕的一面.

其實所有(大部份)工人太太先生不在時都只係把BB放在一角不太理,有時候真的要隻眼開這樣大家先開心些,最重要係BB安全.

JOSHUA1118

首頁

尾頁

跳至