論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

好慘呀﹐請比D意見。。

個工人特然話唔做﹐比封遲職信我話2個禮拜就last day﹐重寸到比返兩個禮拜錢我添。唉﹐今次慘喇﹐我兩公婆係香港都無親人﹐邊個照顧BB呀﹖ 就算今日即刻請到人﹐叫入境處加快處理都唔夠時間架。 點算呀。

侯爵府

Re: 好慘呀﹐請比D意見。。

搵agency即刻搵人, 再叫agency幫你搵個part time頂住先, 再不係, 放係日間托兒所.

大宅

2019新春慶豚圓

有些社會福利處的幼兒中心有暫託服務的, 妳可問下.

別墅

hello NewMum,

你個工人係你個度做o左幾耐呀?你有無通知agency?
如果係咁樣我諗你真係要快d請新工人啦!不過係申請其間,你可以試下找家務助理幫住你手先,以你個情況入境處都應該好快就會批到visa比你,不過到時可能要你自己及agency幫手.
至於個工人方面,佢如果真係好似你講咁,記得一毫子都要同佢計清楚,所有錢都簽收,而且記得係封termination letter度mark住係佢自己唔做,唔會比機會佢之後找你麻煩.
如果有需要不妨找我,2384 8702 / 2384 8106.

洋房

多謝各位意見﹐估唔到咁快有feedback。 最慘唔係我﹐係我個BB﹐她已經唔係小BB﹐而家好認人﹐除左爸爸媽咪同工人外﹐邊個抱都唔得﹐到時生步﹐日喊夜喊就真係無陰公喇﹐想起都肉赤。D工人真係無良心﹐我地對她好好架﹐從來沒有鬧過。點叫她都唔肯比足一個月時間我地﹐真係好唔開心。搞到我對所以外傭都無信心添。

別墅

有d agent 可以介紹剛完合約等搵工既工人.咁就唔使等.
我個人認為印藉工人乖d可靠d.我個工人一個照顧兩個細路都好有心機.所以我對佢好好.只要互相尊重就得.佢生日買野比佢,當佢一家人,咁佢就對你d小朋友好架啦!
:-) :-D ;-) :-P :lol: :-P ;-) :pint: :hammer: :idea:

別墅

I have similar problems two years ago.

First of all, not to panic.

Be careful to choose maid as you are both working. Not to make a hasty decision otherwise it will end up in the same way as you are now. Employ a part time hk domestic helper to help you with the work. There is a government agency for hk domestic helper call employment retraining centre--check the directly and give them your requirements, they can help you. About your maid now, please ensure that she will not steal any valuables from your house and all recipts of payments of salary and air ticket are received. Of course dont forget the resignation letter. All should be faxed to the immigration department and the consulate for records and information.

Last thing and I hope it would not come to you is the calls from other maids or financial institutions about debts from your maid. Good luck

大宅

NewMum,

你今次都算話有小小運行架喇,因為個工人係喺平和嘅氣紛下向你辭職,仲補返錢畀你,如果佢把心一橫,喺度搏炒,咁你米仲慘,又要勞氣,又要畀錢送個瘟神走.

喺香港搵人湊BB都唔會太難的,你可搵agent幫手,或者搵家務助理,甚至乎將BB放喺托兒所都得,各式其式.

洋房

Ballpen & Markchan

多謝你地意見呀。都係既﹐如果工人突然玩失蹤咪重慘。

我前日簽左個泰傭﹐樣樣都好滿意架﹐點知琴日她翻口話想番泰國先﹐唔幫我做窩。唉﹐心情又一次跌落谷底。 另外﹐我見成個本地家務助理﹐留宿﹐要成$7﹐000﹐都幾肉赤﹐但無辦法喇。重唔知好唔好添。

大家對本地留宿工人又有沒有意見呢﹖ 有甚麼要留意架﹖ 她40歲頭﹐離左婚﹐仔女都大﹐所以可以係我處留宿。但我見她都好醒個窩﹐出去分7﹐8千既工應該唔難﹐點解她又會想同我做住家工呢﹖﹖

大宅

Hi New Mum, I have a friend's maid is available anytime, need any help?

洋房

好呀﹐唔該。 甚麼國籍﹖ 點解無做﹖ 你個friend對她的意見如何﹖

大宅

4x yrs old Filipino, experience of take care of children.
Her employer (mom) was fry by her company so don't need the maid anymore.

Already served this family for 4.5 yrs.

If you don't mind, you can call the maid directly to more information.

首頁

尾頁

跳至