意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 157|主題: 133110

跳至
仔仔已經食左幾次川貝, 但仲有痰 0既 ??跟進篇--- 食緊猴棗末

珍珠宮

國民生產總值:39304

2018勳章

仔仔已經食左幾次川貝, 但仲有痰 0既 ??跟進篇--- 食緊猴棗末

藥材店教我用川貝+陳皮,燉完待稍涼時+蜜糖, 已經食左6日每日一次, 咳已經止了但仍然有痰 ?? 點先可以清左D痰 ??

仔仔9月返K1了, 想快D同佢搞番好個底呀 。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

國民生產總值:5643

Re: 仔仔已經食左幾次川貝, 但仲有痰 0既 ??

大宅

國民生產總值:3713

試吓"猴祖散"啦!真係好work架!我個女萬試萬靈架!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

複式洋房

國民生產總值:166

大人可不可以食,因為一cut親就好難清,唔知是否d痰唔清

珍珠宮

2018勳章

tuenyima 寫道:
試吓"猴祖散"啦!真係好work架!我個女萬試萬靈架!

請問邊隻牌子 ?? 余仁生有出嗎 ?

tks

禁止訪問

國民生產總值:5643

珍珠宮

2018勳章

Thanks Ming(cat)

:-P :-P :-P

複式洋房

國民生產總值:126

猴祖散都好,不過就好貴,同好難飲.試下川貝蛇膽液,都好work架.

珍珠宮

2018勳章

momo0108 寫道:
猴祖散都好,不過就好貴,同好難飲.試下川貝蛇膽液,都好work架.

Thanks! 請問邊隻牌子好 ??

複式洋房

國民生產總值:126

川貝蛇膽液,你去藥房就咁同佢講就得.$38-40一盒6枝.

大宅

國民生產總值:3713

我個女係食"位x堂"o既"猴祖末"!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

國民生產總值:1354

(香港海山堂)猴棗散都OK,我個仔食左痰少左
仲有珍珠,燕窩成份,(但如果有感冒最好不要食有燕窩成份)
ALISON

男爵府

國民生產總值:8118

余仁生猴棗散無味架,食2,3支已經攪掂!

水晶宮

國民生產總值:54751

2018勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

猴早散真係work架; 不過就貴囉; 我仔細個起碼食左$2000-啦 我聽人講只有余仁生係真既; 我無試過買出面個d; 因為好多假野~ 如果我無記錯; 余仁生好似賣$500-/5支; 有9折o

另外您可以試下保嬰單; 真係可以除環痰架; 不過就難餵d; 因為幾苦; 同埋1week食1-2次就夠啦, 唔洗日日食o

珍珠宮

2018勳章

我今日去了余仁生買了2支猴棗末, 100蚊/支有九折, 個老伯教可以早上食保嬰單, 下午食猴棗末。希望仔仔快d 好就好了。

多謝大家報料. :-P :-P

大宅

國民生產總值:3977

我睇完你地個message,都即去買佐猴棗末,希望大家個b都快d好反啦.

珍珠宮

2018勳章

Re: 仔仔已經食左幾次川貝, 但仲有痰 0既 ??跟進篇--- 食緊猴棗末

已經食左4枝猴棗末, D痰似乎鬆了點, 仍有點咳, 我早上空肚比仔仔食一枝, 午飯至睡前食番2次西葯。

請問大家通常比小朋友食幾多枝 ?? 食到冇痰冇咳為止 ?? 另外, 我想在2次西藥中間再比燉川貝仔仔飲, 大家認為點 ??

煩請指教. :-P

別墅

國民生產總值:660

Re: 仔仔已經食左幾次川貝, 但仲有痰 0既 ??跟進篇--- 食緊猴棗末

咳,真係好難搞....你可以試下蘋果燉川貝丫, 加少少蜜糖, 都work架

如果冇傷風, 可以?鱷魚肉湯, 對氣管好

大宅

國民生產總值:1807

只係鬆了點? 我記得仔仔食左兩支已經好左好多,

另外好似d人話d痰係隨住大便排出體外
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

男爵府

國民生產總值:6651

Rita,
你又可以試下:

雪梨雪耳南北杏:
雪梨1個連skin挖心, 雪耳(黃耳)1朵, 南北杏適量, 糖小量吊味.

全部一齊滾半小時到.

我個仔食次次都點. 我自己試過乾咳, 飲左都點. :-P

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.