興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果唔睇價錢, 買CF卡買1張512家係2張256?

如果唔睇價錢, 買CF卡買1張512家係2張256?
點解??
(我就黎去2個月旅行...... 只有1張64, 1張128)

大宅

Re: 如果唔睇價錢, 買CF卡買1張512家係2張256?

If I already got one 128M for spare. Then I will buy 1x512M only

No need to keep so many cards on hand

Fully utilise the memory (for 2X256M, if the DC needs 3M for a photos, when the 256M card left 2M, then we can't take any more, and wasted 4M in total. But for 512, you can take one more photo and waste 1M only.)

And pls select the CF with 3-5 years gurranttee.
such as Scandisk/Ultra II, Kingston...etc

侯爵府

Re: 如果唔睇價錢, 買CF卡買1張512家係2張256?

但係如果壞左一張, 咁會唔會仲有一張spare呢? 同埋, 我今日問過, 一張256 $390, 一張512 $790, 兩張256仲平過1張512, 咁點呀?
(我日日都影好多相.... 我個囡13個月, 佢的相有成萬張啦.. (唔計delete左個d) 咁我去兩個月會唔會唔夠呢? 如果唔夠有冇計呀.... 我會去加拿大)

大宅

多一張card, 多一個機會唔見~

我個仔好得意架

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

但張咭容量越大, save的速度就越慢。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

但如果得一張咭, 一唔見損失就係雙倍。

得一張card既話, 張card唔o係DC度, 就o係個Reader度, read完之後又會立刻放番入DC度, 如果唔用card reader用cable, 張card更加唔會拎出黎, 好難會唔見wor~
我個仔好得意架

大宅

Giant 寫道:
但張咭容量越大, save的速度就越慢。

當真 !??

512M is a bit expensive than 256M.
Just because more and more people use 4M/5MP DC, they all need larger capacity's memory card. Higher market demand, price is also higher.

大宅

I'd suggest 1 張 512M... If you concern about 速度 but 唔睇價錢 (per your subject), I think you can consider Ultra II CF Card.

洋房

I'll buy 2x256mb. If money not an issue. I'll buy 2x512mb. :-P
Renee 曉君 Born: Oct 17, 2003 New baby coming - May 9, 2006! :-D

男爵府

醒目開學勳章

我會買兩張256m, 因為一張影緊相, 另外一張可以下載到電腦, speed最慢其實係我地影相或整理的時候, 512m快得幾多, 如果要去沖印一張就仲煩

大宅

買1張512定係2張256,其實好視乎你係短時間內會影幾多相,好似我咁,我會去影雀,影小朋友,好多時都會用連拍,係短時間內就會消耗大量記憶體,我就會用兩張512加一個x-driver。

係安全性方面,好多朋友都會覺得2張256會好過1張512,因為有乜事可以唔駛全部死晒!我唔會話有問題。不過就現今科技,我用過十幾張唔同種類

首頁

尾頁

跳至