自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

我諗好多人都同我一樣,錢就捐左啦,但係仲係好覺得做得唔夠,好想可以幫多d.
其實有咁多間慈善團體,應該有好多例如人手方面既需要.可唔可以如果有邊個知道既,講多d可以點樣幫法呢?
甚至包括埋有d團體會去當地既,會唔會招募義工呢?總之越多途徑越好啦.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Era 於 08-5-19 11:53 AM 發表
我諗好多人都同我一樣,錢就捐左啦,但係仲係好覺得做得唔夠,好想可以幫多d.
其實有咁多間慈善團體,應該有好多例如人手方面既需要.可唔可以如果有邊個知道既,講多d可以點樣幫法呢?
甚至包括埋有d團體會去當地既,會唔會 ...

我唸暫時係需要專業的救援及醫護人員先..... 其他的我唸要等一齊嘢安頓好晒, 等待重建時先至可以比我地普通人參加, 好似去當地做義工或者教育工作咁, 幫助重建社區咁.... 你有咁的心真係好好......

男爵府

環保接龍勳章

唔好咁講,真係想有多d方法去幫下手啫.
就好似renren既同事咁,佢地有聯繫既就可以去到,但係我諗都仲有好多團體係需要人去做一d野既囉...
原文章由 catjeffcat 於 08-5-19 12:14 發表

我唸暫時係需要專業的救援及醫護人員先..... 其他的我唸要等一齊嘢安頓好晒, 等待重建時先至可以比我地普通人參加, 好似去當地做義工或者教育工作咁, 幫助重建社區咁.... 你有咁的心真係好好...... ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Era 於 08-5-19 11:53 發表
甚至包括埋有d團體會去當地既,會唔會 ...

災後重建需要大量嘅人力物力,
如真的可以幫忙的話,
可以透過宣明會, 樂施會, 紅十字會等.....登記做義工,
待災情穩定下來, 再去當地做義工.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩一刻, 除咗捐錢, 真係冇咩可以做到, 就算想做義工, 但要有闗機構去為大家安排統籌, 張羅住宿交通, 反而擾人. 倒不如待一齊平定, 災區重建, 需要大量義工時再伸出援手, 效果必更大!

首頁

尾頁

跳至