論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐7月約滿, 前幾日問我可唔可以請佢幾年, 我話可以你肯續約就得了, 佢先同我講有agent介紹工比佢, 可以外宿, 但佢擔心唔好做, 因在我家好好做, 同我講續約加佢人工, 我無答佢
我份約係$3,920, 政府加到$4,010時我出$4,000比佢, 政府再加到$4,110時我出$4,100比佢, 因姐姐做得唔錯, 好錫小朋友
請教: 如我預一個月加$300, 我應點加比佢好?

大宅

回覆:amyyiu888 的帖子

當bonus幾個月先出一次,唔係guarantee得嗎?btw我工人續約都冇開口叫加人工

大宅

好多謝你的意見, 我遲下同佢傾續約時就甘同佢講
係囉, 政府已經年年加佢哋人工了, 仲要求加…
但小朋友仲細, 佢又做得唔錯…

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:請問多唔多姐姐續約要求加人工呀?

我姐姐第三個約,從没有叫加人工,我比緊合約人工佢。但我有比花紅佢再獎勵

男爵府

外宿犯法㗎, 叫佢吾好制..

http://www.scmp.com/news/hong-ko ... down-live-out-maids
(之前JM post)

大宅

FennieMan 發表於 15-2-2 16:08
我姐姐第三個約,從没有叫加人工,我比緊合約人工佢。但我有比花紅佢再獎勵

...
請問你大約幾耐比一次bonus? 以及比幾多呀? 係咪固定金額?

大宅

AY1113 發表於 15-2-2 16:22
外宿犯法㗎, 叫佢吾好制..

http://www.scmp.com/news/hong-kong/article/1694810/4-hong-kong-domestic-he ...
佢哋知係犯法, 但又喜歡外宿, 不過我家無外宿, 佢做左甘耐佢知, 佢應係話我知有人想請佢, 但又想係我度做如果我加佢人工

水晶宮

我工人第五個約啦,都無要求過加人工.
我一路都係比最低工資.
係近來,有D特別事要佢幫手,先至每月加少少額外津貼.
呢筆津貼,係隨時可以cut的.

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:FennieMan+發表於+15-2-2+16:08+我姐

原帖由 amyyiu888 於 15-02-02 發表
請問你大約幾耐比一次bonus? 以及比幾多呀? 係咪固定金額?
一般我聖誕,有時新年,有時復活節比,一年大約2-3次,冇一定銀碼。假如你想每月加$300比佢,你可以每半年比1500當花紅,再做得好可以比多啲,嗰排麻麻地又可以比少啲。

首頁

尾頁

跳至