自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

剛看明報即時新聞, 原來除了俄羅斯外, 今晚十時許印尼蘇門答臘都發生地震.........., 看來這次地殼移動很厲害.....
http://www.mpinews.com/htm/INews/20080519/ta72300c.htm

上天, 可否停一停....

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

但無線晚間新聞無提呢兩單
希望唔好太多人命損失

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天, 你仲未夠呀!!! pls!!

水晶宮

畀面勳章

其實蘇門答臘一向都成日地震,最驚就係會好似上次咁,引發起海嘯
上次都有響另一個topic講過,以前三藩市讀地理,有講地震。地殼大幅度移位後會一直有地震,直至搵倒一個合適既位置為止。
今次四川地震係幾塊板塊擠埋一齊,搵唔番一個合適位置。所以應該位於幾個板塊上既國家都會有地震。

希望最擔心既野唔好發生就好喇! 香港雖然唔會有地震,但海嘯.....香港係沿海,真係有d擔心。

男爵府

上次泰國D水唔知升到幾多樓呢?!
我地仲住TKO 填海區~

原文章由 bowling2004 於 08-5-20 00:01 發表
希望最擔心既野唔好發生就好喇! 香港雖然唔會有地震,但海嘯.....香港係沿海,真係有d擔心。
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

原文章由 bowling2004 於 08-5-20 00:01 發表
其實蘇門答臘一向都成日地震,最驚就係會好似上次咁,引發起海嘯
上次都有響另一個topic講過,以前三藩市讀地理,有講地震。地殼大幅度移位後會一直有地震,直至搵倒一個合適既位置為止。
今次四川地震係幾塊板塊 ...

Earthquakes near Indonesia and Russia are too far away from HK, won't affect us.

But Sichuan still may have strong afterquakes today :

四 川 省 地 震 局 : 汶 川 今 日 可 能 有 6 至 7 級 餘 震
2008-05-20 HKT 00:49
四 川 省 地 震 局 晚 上 發 出 公 告 , 汶 川 今 日 發 生 6 至 7 級 餘 震 可 能 性 較 大 。

伯爵府

原文章由 shirley73a 於 08-5-20 07:23 發表
我都係住TKO, 不過如果上天註定要一死, 驚都冇用...

唯有盡力保護地球....希望不致於太遲吧!!!

水晶宮

畀面勳章

梗唔係啦! 我講緊既係海嘯! 地震係震d地震區,但海嘯係可以由海既一邊推到海既另一邊! 上次我睇國家地理頻道都有講過,話預測如果三藩市灣區地震,而震央又係為於海底(即係好似上似南亞海嘯咁)一旦觸發海嘯,係可以將d浪推到去日本果邊。唔係我吹水架。你唔信可以睇下呢d節目呀~

原文章由 WYmom 於 08-5-20 08:28 發表

Earthquakes near Indonesia and Russia are too far away from HK, won't affect us.

But Sichuan still may have strong afterquakes today :

四 川 省 地 震 局 : 汶 川 今 日 可 能 有 6 至 7 級 餘 震2008-0 ...

[ 本文章最後由 bowling2004 於 08-5-20 09:32 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章

唔係話要驚亦都唔係製造恐慌,只不過我覺得呢d係我地需要知道既知識黎呀! 可能我比較唔同卦,我好鍾意研究地理呢d野~
地震同保唔保護地球係無關架~

原文章由 shirley73a 於 08-5-20 07:23 發表
我都係住TKO, 不過如果上天註定要一死, 驚都冇用...

唯有盡力保護地球....希望不致於太遲吧!!!

男爵府

侯爵府

天災連連

等待驗證會員

大宅

畀面勳章

今次四川地震係幾塊板塊 ...

我都記得你講過呀......希望只係輕微的地震.....唔好再咁強烈啦.....

男爵府

原文章由 bowling2004 於 08-5-20 09:35 發表
唔係話要驚亦都唔係製造恐慌,只不過我覺得呢d係我地需要知道既知識黎呀! 可能我比較唔同卦,我好鍾意研究地理呢d野~

...

Yes, agree with you. I am also interested to know more. Seems that the move of Euroasia earth plates still continues back and forth! Actually 唐山 is not located at earthquake region, right? Do you know the cause of the large earthquake there in 1976?

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 bowling2004 於 08-5-20 09:35 發表

...

當年中學讀地理,我最鐘意地震呢個課題

首頁

尾頁

跳至