家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

門診保險

Clinical Services for age group (inclusive): 15 days of birth to 65 years old

複式洋房

Re: 門診保險

(1) Do I need to choose a doctor from a list?
(2) How much for a baby of 2.5 months?

伯爵府

fish_fish 寫道:
(1) Do I need to choose a doctor from a list?
(2) How much for a baby of 2.5 months?

fish_fish,

如果買 panel doctor 既門診會平D, 0-5歲約千八蚊, 每次睇比$40, 專科$80. 如果自選醫生計劃就會好貴.

其實如果小朋友唔係成日睇醫生, 買門診計劃未必可以返本. 假設小朋友一年睇10次, 每次$40都要比$400, 加埋成本要$2200, 不如每次自己比好過. 但係住院一定要買, 因為入一次分分鐘一萬幾千.

別墅

有關住院保險問題....

如果閣下有一筆錢可先支付高昂的住院費, 可以考慮買住院保險, 而且你要知道有些疾病的醫療設備未必每間私家醫院都齊備, d血幾錢一包? 雜費又多又貴, 唔知大家有冇了解或去過一些公立醫院的小朋友病房, 環境隨時比私家好好多, 衷心一句, 最先進的設備就在公立醫院! 每日收費數拾圓, 而且有問題家庭仲可申請延期及免繳~

我們應該感恩 神的話語令人清醒

伯爵府

醫藥分家大趨勢 買定醫療保險最安心

經濟日報 3月8日

香港價廉物美的醫療制度, 相信不會維持很久, 因為港府面對嚴重財政壓力下, 醫院管理局正努力削減成本, 計劃今年內推出「中央藥物名冊」, 將一些較昂貴、 副作用較少的藥物剔出名冊之外, 若病人需要選用名冊以外的藥物, 便要自掏腰包.

「政府醫院咁平, 使乜買醫療保險!」已買壽險、 意外保險以至家居保險的何小姐, 偏偏不買醫療保險, 她認為買醫療保險唔抵. 其實, 不少香港人都有相同看法, 一心想有病便靠政府, 然而, 港府財赤沉重, 實在難以長期負擔廉價的醫療服務.

事實上, 醫管局旗下新界東聯網7間醫院, 早於2002年7月便推行自購藥物計劃, 涉及30多種藥物, 醫管局有意進一步擴大自購物名單, 並於所有公立醫院推行, 以貫徹用者自付的原則.

據悉, 有10個專科藥物將列入名單之內, 包括心臟及糖尿科、 呼吸系統科、 腸胃及肝臟科、 兒童腫瘤及血液科、 骨科及風濕科、 泌尿科、 耳鼻喉科、 腫瘤科、 精神科及婦產科. 由於這些專科所列入為自購藥物名單的藥物, 由逾千元一劑的血癌公藥, 至一元一粒的風濕止痛藥都包括在內. 若病人所需的藥物不幸在自購藥物名單之內, 日後將要負擔昂貴的藥費. 不想日後有病時要捱貴藥, 最簡單的辦法便是購買醫療保險.

別墅

醫藥分家主要目的:

The HKMA has long been supporting patients' choice in whether to obtain medicine in doctors' clinics or from outside dispensaries. It would not be appropriate to restrict patients to obtain medicine from dispensaries only. It must be stressed that the HKMA has never insisted patients to obtain medicine in doctors' clinics. However, the convenience of obtaining medicine from doctors' clinics are well aware of by members of the public. The sense of safety, confidence, and economic advantages, though distorted by some people, of obtaining medicine from doctors' clinics should be treasured by the general public.

To promote the patients' choice in where to obtain medicine, the HKMA has made several proposals to the Medical Council. The proposal includes: putting up notices in doctors' clinics to inform patients of their right to choose where to obtain medicine; to amend the professional code and make it a professional misconduct if a doctor refuse to entertain a patient's request for a prescription and have it filled at outside dispensaries.

However, one should not take the proposal as a move by the HKMA to support the separation of consultation and dispensing. Indeed, the HKMA wishes to reiterate its aim to protect patients' choice and wishes the public to treasure the importance of protecting their freedom of choice.

政府醫療政策目標指明: "不應有人因缺乏金錢而不能獲得適當的醫療護理"

又一次有人在危言聳聽~

別墅

本人並不針對任何網上推銷人士, 不過有人如果利用一些文章以取之成效, 這是不恰當的, 再者, 我身兼區議會當中其一功能組別的委員, 表決權等同區議員, 有些文件及事項會比較清晰, 眼看有人經常"講d唔講d"最為討厭......

針對事件的剪報我都有好多, 不過每件事都有不同的發展, 事未到落實前, 有人為利益而嚇怕他人, 行為不要得~

若是真係有人因冇錢而買唔到藥物, 你估d議員會唔會做o野丫o拿?

侯爵府

mjzz

首先聲明, 我不係做保險sales的, 但係我覺得每個人都應該買一份住院保險, 無錯, 最先進最完善的設備全在公立醫院(可能, 我不多認識, 但有大問題的一定會住公立醫院). 我老公係公務員, 我以前都係甘諗, 我不需要買住院保險啦, 係不係我都可以係公立醫院住二等病房, 又不駛錢, 所以cut左我由18歲開始買的住院保險.

早一年, 發現胸部有硬塊, 看醫生後, suggest我入院切除化險, 我選擇私家醫院做手術, 因為公立醫院排期不知要排幾耐, 因為呢d不係急病, 但我比較心急, 所以自己比錢都要去私家醫院.

到最後化驗到係良性, 但係我再買返住院保險, 已經不包我呢個病.

再講, 小朋友, 我更加suggest佢地買住院保險, 我個女同個仔都有買, 我好傻, 我係我個女8個月到, 佢生玫瑰疹, 發高燒, 我第一時間去公立醫院, 由11點幾12點到急症室, 到上病房係零晨5點幾, 你話當中做父母的幾甘焦急(燒到104度), 做女的幾甘幸苦.

病房係不係好過私家醫院, 我可以同你講, 差好遠, d嬸牆同姑娘的態度差天共地, 可能依家好左我不知, 我個女都6歲啦.

果次的痛苦經驗的亦係度分享過. 跟住阿女同阿仔都入過醫院, 我都係選擇入養和.

至於門診保險, 我都有買, 但係發覺得益不大, 如果未買想買的話, 可以重新考慮.

因為佢地用的藥會比較平, 好似我甘, 我有次病去看醫生, 看第二次, 個醫生問我, d藥眼不眼訓? 我話好眼訓, 佢話, 呢隻藥的副作用比較大, 如果你想用靚d的藥就比多20元. 我聽左之後都打個突, mug野醫生黎架? 明知副作用大都比人服用?

跟住我當然無再下次啦, 我亦不知係不係個個醫生都會甘. 但我交左一年年費, 出年我都不會再continue.

子爵府

請問hinhinmummy你買的是住院現金還是住院保險 ? 另住養和一天約要多少錢 ? Thanks

侯爵府

Minnieluo

我不知兩者的分別wor, 我只知道出院之後, 拿張單比個sales, 跟住就claim到錢, 之於養和幾多錢, 不太記得, 但係我買果個係最平的住院保險, 佢都幾乎claim得晒, 只係比左左幾百元, 無記錯的話, 應該500幾元一日, 醫生巡房另計. 如果明天得閒, 我搵下我d 舊record, 看下搵不搵到.

伯爵府

養和普通房(3-7人)一晚 $490-$920, 詳情可參考養和website.

住院保障係實報實銷, 包括左住房費, 巡房費, 雜費, 手術費, 手術室費等等.

住院現金就係每住一晚收一日錢, 多數cover唔到醫療費, 要自己貼.

別墅

如果你想以住院現金cover私家醫療費, 一般都要自己貼.住院現金嘅最大作用係當作無上班時的入息.因為就算你住政府醫院幾十蚊日都可claim回幾百元一天的住院現金.
[/img]

首頁

尾頁

跳至