意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 3|主題: 133112

跳至
不如大家教下今晚食咩餸(回應已過2000)請到part II

男爵府

國民生產總值:6543

好媽媽勳章

不如大家教下今晚食咩餸(回應已過2000)請到part II

可以的話請留言每日食咩(食送)!!!!! :idea:
part II--->here

禁止訪問

國民生產總值:5643

Re: 不如大家教下今晚食咩(食送)

大宅

國民生產總值:1829

今日:
咖哩牛腩
大肚婆雞酒
娃娃菜炒柳梅

明日:
豉油皇雞翼
豆角炒蛋
豆腐魚頭湯
各位姨姨好,我係cherrie,,我仲有個姐姐13歲啦,佢唔想出鏡,所以我......!!

大宅

國民生產總值:1554

清補涼節瓜瘦肉湯
瑞士雞翼
蒜蓉炒西蘭花
二大二細食 :-P

[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

大宅

國民生產總值:1902

呢個topic 真係好,以後買送唔駛諗到頭都爆。我一於向MING(cat) 偷橋,叫左工人今晚煮︰
1. 青紅蘿蔔蜜棗南北杏豬骨湯
2. 粟米龍 月利 柳
3. 西蘭花炒豬頸肉

MING(cat) 寫道:
ywpw

洗吾洗post埋點煮??

今晚我在媽媽家煮飯,有3餸一湯!

湯:紅蘿白合掌瓜煲西C骨
肉:藍乳炆鴨
魚:栗米魚塊
菜:麵豉炒肉豆

男爵府

好媽媽勳章

ming(cat):

有難度既話, 最好教埋我點煮, 可能我真係無咩天份煮野食

宜家先知原來大家咁叻煮飯, 睇到都有d肚餓....

洋房

國民生產總值:379

ywpw 寫道:

有難度既話, 最好教埋我點煮
[/quote]

贊成 ! 我係煮

男爵府

國民生產總值:6520

好媽媽勳章 畀面勳章

agree!! :-P :-P
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

男爵府

國民生產總值:5169

4/28
煎雞翼
西蘭花炒牛肉
鯪魚肉煎菜圃蛋
木瓜紅衫魚湯

4/29
紅蘿蔔粟米栗子排骨湯
蒜蓉炒生菜
咖哩薯仔雞翼魚蛋
薄餅

大宅

國民生產總值:1807

希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

國民生產總值:2106

我今晚煮:
洋葱豬扒
xo醬什菇炒龍蝦丸

男爵府

好媽媽勳章

我今晚想飲(凊保兩)請問點煲???呢個湯對熱氣有幫助?
同埋有無其他清熱氣湯水???(但唔飲得涼茶)

1. (凊保兩)
2. 西芹炒龍利仰
3. 洋蔥豬扒

thank you!!!!

大宅

國民生產總值:2491

要諗每晚食乜送, 其實好苦惱, 又要o岩小朋友, 又要老公鍾意食, 仲要預埋LUNCH BOX. 有呢個TOPIC就可以參考下, 唔洗諗到頭痕

今晚去婆婆家唔洗做煮飯婆

28/04:
- 豉汁蒸黃立倉
- 沙爹洋蔥牛肉
- 炸菜炒蜆肉
- 淥菜心苗
- 煎旦 (SPECIAL FOR MY SON, HE LIKE EGG VERY VERY MUCH)

大宅

國民生產總值:2491

ywpw 寫道:

藥材鋪有清保兩湯包買, + 豬展, ok
用湯清熱, 我老爺會用花旗參煲生魚/豬展/排骨, 但千祈唔好用雞, 好燥!

子爵府

國民生產總值:13092

28/4
海蔘炆排骨,魚柳炒小堂菜。

29/4
節瓜豬展淮山蓮子"慈"實湯
蒜蓉炒牛肉
白灼菜心苗

早幾日我都有煮過紅酒燴牛尾同煎羊排

別墅

國民生產總值:885

29/04

菜乾白菜鴨腎煲豬展湯
蝦醬土魷蒸肉餅
蒜茸豉汁蒸倉魚
芒果青椒味菜牛柳絲

28/04

南瓜合掌瓜紅蘿蔔煲排骨
蒸魚
鎮江排骨
蒜茸炒椰菜+芽菜仔

27/04

魚香茄子煲
紅酒炆牛腩
煎日本鯖魚

男爵府

好媽媽勳章

nancytse 寫道:
[quote]
ywpw 寫道:

藥材鋪有清保兩湯包買, + 豬展, ok
用湯清熱, 我老爺會用花旗參煲生魚/豬展/排骨, 但千祈唔好用雞, 好燥![/quote]

除左花旗參煲生魚/豬展/排骨, 仲要洛咩? 花旗參要洛幾多同埋係邊度買好?洛幾多水?(兩個人飲).
thank you.....

男爵府

好媽媽勳章

ryan-mame 寫道:
29/04

菜乾白菜鴨腎煲豬展湯
土魷蒸肉餅
蒜茸豉汁蒸倉魚
芒果青椒牛柳絲

28/04

南瓜合掌瓜紅蘿蔔煲排骨
蒸魚
鎮江排骨
蒜茸炒椰菜+芽菜仔

27/04

魚香茄子煲
紅酒炆牛腩
煎日本鯖魚

魚香茄子煲: 請問點煮, 難煮? thank you

禁止訪問

國民生產總值:5643

男爵府

國民生產總值:6747

29/4

節瓜咸蛋肉片湯
咖哩薯仔雞
蒜茸白菜
蒸水蛋

28/4

蕃茄薯仔紅蘿蔔展骨湯
腐乳通菜
節瓜炆雞翼
煎咸魚肉餅

12345678910... 139
跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.