懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

產後第三天開始腰痛,企一陣都痛。有冇JM試過,有咪有效解決方法?問過醫生,但冇特別開藥。。依家返到屋企好想照顧BB都冇能為力,好疚。本來想餵母乳,依家諗都唔洗諗注。。

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:產後嚴重腰痛

我都有腰痛,相信無你嚴重,我問醫生,醫生話,順產傷到,同埋缺鈣,叫我食鈣片,又真係食左個幾星期好好多。

複式洋房

引用:產後第三天開始腰痛,企一陣都痛。有冇JM試

原帖由 hollygolightly 於 15-02-03 發表
產後第三天開始腰痛,企一陣都痛。有冇JM試過,有咪有效解決方法?問過醫生,但冇特別開藥。。依家返到屋企 ...
你有無打無痛? 關唔關事?

別墅

我生完到滿月後都仲有腰痛,之後有去做推拿舒緩一下,而家bb差不多四個月,腰痛好番好多,不過係比較易酸痛

別墅

今早起來好像無昨天咁痛。

係打左無痛,也聽過打完的朋友説成日間中背脊痛,可能有影響吧?

好,買了鈣片,希望有用啦!

回覆 hollygolightly 的帖子

Hello hollygolightly,今日無咁痛就好啦! 如果係背脊打麻醉藥既位置一般唔會長時間感到痛楚, 媽媽可以留意抱BB/ 日常生活既姿勢會唔會增加左腰背壓力而導致腰痛, 瞓覺或坐時可以用腰墊/毛巾/cushion支持一下腰部位置。如果條腰持續好痛, 甚至影響日常生活, 不如都睇睇醫生, 睇下有冇需要安排物理治療喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

15週年勳章

回覆:hollygolightly 的帖子

企一陣都痛你真係好嚴重喎!
我頭幾日條腰都係好痛,後來自己慢慢拉下筋做伸展運動,注意坐既姿勢,都有食鈣片,之後好左少少
遲啲仲要煲返啲燉品補下腰!

首頁

尾頁

跳至