論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教:去留問題

各位:
我們第一次請了一個賓賓,用了3個月.目的係湊2個月大的BB.她做家務絕無問題,而我們亦對她好好.(帶她去街,生日又有利是)
由2個星期前起,我們慢慢俾好開始學湊B.最初做點簡單的,等她熟絡後便叫她餵夜奶.可是她對家務也愈來愈求奇.星期日放假就愈來愈著得漂亮.不過我們都隻眼開隻眼閉,總之湊得好BB就算.
誰不知有晚我收工回家,見到太太抱著BB坐係梳化湊B.而賓賓卻黑口黑面坐係隔離睇電視!!!我便叫賓賓返入房.當晚太太向我講原來賓賓那天用賓話0係度罵,對BB好冇耐性.
第二朝我待她起身便向她briefing,又問她對於湊BB有咩問題.她答冇.由當日開始我們兩個便俾面色她睇,對她亦都冇之前咁友善.而她亦都察覺我們的轉變,工作亦再勤奮.

現在,我想請問各位.我們應否炒她?
我太太就打算俾多一次機會她.但我對她再冇信心,因為而家她轉好係必然的.但難保將來太太返工後,她又再發脾氣.唔知會點樣對BB...
悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山

大宅

Re: 請教:去留問題

i will give she a chance.
take care a new born BB need good EQ, it is not everyone can. another hand, you can give she a warning letter, let she known, you dont allow same case again.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一提到唔放心將bb交俾佢,其實已經可以有決定,問題只是如何善後。
我也是在坐月時,當時個新賓由我未生前3個月到,做到我生,都俾唔到信心我,生完仲同我玩野,想蹺起我,大我去到果個地步冇佢唔得咁。係,我好需要一個工人不過唔係一個咁0既工人,最關鍵係我同老公都完全冇信心交bb俾佢,咁呢個人仲可以留0黎做乜???
結果趁住坐月在家,一個月通知期,期間我媽咪、奶奶多到我家幫手昅住,bb一定唔到佢掂,我就即著手搵人,結果臨番工前一星期新工人到,冇工人真空期只是十幾日,而家工人唔錯(touch wood),我興幸自己及早解決個衰工人,亦感激媽咪、奶奶&老公諒解+支持,而家先有較安心0既日子過
My little Son

大宅

吓? 唔係話?
你個賓賓竟然用賓話鬧你太太, 咁冇大冇細, 主人都敢鬧, 咁第日等你太太去返工, 佢隨時虐待bb喎, 你真係要考慮清楚.

你個賓賓態度真係好有問題, 可能初時只係假裝, 又或者佢唔滿意你要佢做多左野, 本來都唔駛佢餵夜奶, 做咩忽然又要佢餵之類.

我第一個賓賓都係家務做得唔錯, 但揍仔就冇心機兼冇經驗(佢冇仔女), 我個仔一個多月大時, 有次我同佢一齊去街, 佢換片時我個仔痾濕件衫, 佢唔同我講, 就咁包番俾番我, 自此個仔一見佢個影就大喊又尖叫, 我同老公諗完又諗, 雖然佢態度還好, 但係見個仔好似失控咁喊, 我返左工就得佢地兩個, 怕佢遲早都失控, 可能對做出傻事, 傷害bb, 所以都炒左.

而家回想, 當時唔知係太緊張, 定係產後抑鬱, 我當時一心只係想保護個仔, 唔想有萬一, 如果以現在係心情, 或者佢都唔一定要走.

我諗你同太太商量下, 如果真係要俾多一次機會, 就要密切監視, 一有唔妥, 就一於炒, 不過到時你地唯一o既出路, 就只好請約滿的了.

大宅

琛爸

我覺得最好轉, 因我和你個 case 差不多. 現在工人來了差不多 4 個月, 正煩轉工人.

起初, 個印印來港時, 我和我老公都對她好好, 亦好信任她. 因她本身都有小朋友, 以為她會對bb 好. 但來了4 星期左右, 我bb (當時9個月) 巳俾她撞傷2次. 我以為她不慣,比個機會佢, 到現在才後悔, 因她做野愈來愈求其,對bb 亦好粗魯. 我倆公婆返工後都好担心不知佢怎對bb.

因對bb有無心機和耐性, 真的很難培養, 以免日後担心不知佢怎對bb, 都是早轉早著.

祝你好運!

大宅

琛爸,

唔使諗喇,你個工人一定識左啲衰賓,教佢咁做,希望可以操縱僱主,你唔好畀佢再呃到你喇,一於即刻去搵定人,換左佢啦,唔好諗住壞左會變返好呀,仲有如果你炒佢時,一定要即炒呀,唔好畀一個月通知佢.

下次新工人來,就唔好即刻對佢咁好喇,好易縱壞佢架,佢哋(尤其是啲賓賓)個個都以為自己好醒,香港嘅僱主無佢哋唔得架,初期你應該同個工人保持返賓主關係先,唔好畀咁多福利佢,一定要佢先刻苦,樣樣嘢都要畀佢做吓,等佢習慣多嘢做,如果唔係,佢哋會諗,點解以前唔使做,依家要做.

其實僱主唔使太刻意對個工人好的,只要個工人需要人關心佢時,你去關心吓佢就得喇,如果唔係,好易縱壞.

複式洋房

I think you better change another maid as it is still early in her employment. Remember she is still in debt and she needs this job.
Take your time to find another one.
I regret to fire my maid too late. After i scold her for stealing my personal belonging. She play trick on us.
finding a maid is not easy and it take time.

大宅

如果佢3個月已經係咁,你都唔駛指意佢會改好.
佢係咪新賓賓,要唔要還債?
我當日以為比機會佢,自己又怕煩,亦好心唔想佢未還完債就炒佢.
係囉,初初話完好一兩日啦.佢哋只會越做越差.
如果未到炒的地歩,可以叫 Agent 訓示吓佢.
如果有家人看住或間中 check 吓會好 D.

大宅

Actually I have similiar experience with all the moms shared in this topic. I employed an Indo. maid before my BB born, she pretended to be good and clean up the house tidily.

After I delivered my baby and during the 1st month after baby born, I found her 對家務也愈來愈求奇. By that time, I discussed with my husband and my mom and they both told me to give her change because they both think we all need a period of time to adopt the newborn and the change of daily life. Then I did not fired her.

My baby is 9 months old now and when she is alone with the baby only, my mother-in-law told she is not willing to touch the baby but while we come back home after work, she pretended to be very nice and patient to the baby. What I finally decided is to change another one because my husband and mom recognized her pretending recently.

So, my opinion is you have to change immediately before you wife goes back to work. Leaving a baby home with such kind of people will disturb you emotion much. As far as you don't trust her that she will be good with the baby in future, why not to change. The 1st two year to the development of a baby is very very important, I think you could feel/sense the critical of this point.

Good luck and I am now recommended by my colleague a good maid and I recognized my son behaves more happy recently and more smiles was found on his face. How valuable it was ? Don't let yourself to be in trouble for 2 years (actally I don't believe you can employ her for completly 2 years), the trouble will come again and again and why not you avoid and resolve it now.

Hope this is helpful and good luck.

大宅

eor 寫道:
...... Don't let yourself to be in trouble for 2 years (actally I don't believe you can employ her for completly 2 years), the trouble will come again and again and why not you avoid and resolve it now.
......

Yes, it's very true. The trouble comes again and again ..... never stop. The problem persisted.

eor, you're so lucky that you can get a good maid finally.

子爵府

"賓賓那天用賓話0係度罵,對BB好冇耐性 "-

僱主都敢罵,死罪。
bb這麼少,佢對bb無耐性,怎放心得下。
炒佢換過個喇!

別墅

我個賓賓做左9個月, 其間不斷犯錯, 閙完之後又好小小, 約維持1-2星期, 佢主要犯的是:
1) 無記性兼失雲
2) 做野則則博/扮傻
3) 懶散
而家仲衰, 成日講大話, 有時真係好激氣, 好想抄佢, 但係怕換左工人, 個女(14個月大)唔習慣, 因為最近個女好跟佢.

唔知你地有無類似經驗.

複式洋房

My maid is same as yours, and I also wonder whether should fire me.
Please advise :-(

複式洋房

My maid is same as yours, and I also wonder whether should fire her.
Pease advise
:-(

複式洋房

多謝各位0既意見
悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山

首頁

尾頁

跳至