親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我仔仔已經有身份証同特區護照咖啦..仲洗唔洗申請點港証呀 ?

伯爵府

唔使

原文章由 yp26 於 08-5-20 21:18 發表
我仔仔已經有身份証同特區護照咖啦..仲洗唔洗申請點港証呀 ?

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

點解果日入境處職員話有d人士可能因為用passport而入唔到澳門境既? 係咩人士呢 ?
同埋佢話用passport的話,澳門絕對有權拒絕bb入境 ...
有無人試過?
可能佢咁講都係兇我,但原則上又好似人地有權咁做bor.

[ 本文章最後由 gion 於 08-5-20 23:12 編輯 ]

男爵府

我每個月都會帶阿b進出香港/澳門一至兩次,都係用特區護照 + id,從來都無試過被拒入境喎!

子爵府

原文章由 wskay 於 08-5-21 00:40 發表
我每個月都會帶阿b進出香港/澳門一至兩次,都係用特區護照 + id,從來都無試過被拒入境喎!

咁我可以唔洗申請回港証啦...聽你咁講都放心d...其實點港証有咩用,返大陸要用嗎 ?

thx~

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用護照及無相身分證就OK~

回港證可以即日申請即日取,而且價錢比護照平,可能有d家庭無諗住呢兩三年同小朋友出國玩,最多只係去大陸同澳門,咁咪會選擇攞回港證~
原文章由 yp26 於 08-5-21 09:28 發表
咁我可以唔洗申請回港証啦...聽你咁講都放心d...其實點港証有咩用,返大陸要用嗎 ?
thx~

子爵府

原文章由 小草 於 08-5-21 10:48 發表
用護照及無相身分證就OK~

回港證可以即日申請即日取,而且價錢比護照平,可能有d家庭無諗住呢兩三年同小朋友出國玩,最多只係去大陸同澳門,咁咪會選擇攞回港證~
...

明白哂啦.多謝大家回答我..thx

洋房

係一定要帶特區護照及無相ID card,缺少一樣都唔得, 必衰
or 淨帶回港証都ok。

伯爵府

咁小童返大陸或MACAU駛唔駛回鄉証??

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

返大陸至需要回鄉卡
原文章由 LoveChild 於 08-5-26 01:47 發表
咁小童返大陸或MACAU駛唔駛回鄉証??

大宅

請問帶3歲小朋友去澳門﹐唔係父母帶得唔得架?
因為我個friend 會早一日帶我個女去澳門先!

原文章由 小草 於 08-5-26 11:29 發表
返大陸至需要回鄉卡

首頁

尾頁

跳至