論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

發現工人早上仲用熱水洗面刷牙

二十幾三十度氣溫, 人工仲咁做? 你地會比工人咁做嗎? 我應該如何?
請指教.

大宅

Re: 發現工人早上仲用熱水洗面刷牙

我唔知我工人會唔會用熱水洗面刷牙,但我成家人一年四季都會用熱水洗面刷牙,但如果你唔鍾意佢用熱水,你可直接同佢講就得啦,你話你成家都唔用熱水,叫佢都唔好用囉.

大宅

好媽媽勳章

Why you don't let her use hot water? It doesn't cost you much money. It's no big deal.

洋房

我自己既經驗唔係比唔比既問題, 而係工人on、off、on、off... 我屋企係水點火式既熱水器, 即係佢用少少水都要開熱水, 跟住又閂、又開、又閂...
頂唔順開聲話佢咁樣好易整壞個熱水爐 (話佢果陣時, 佢竟然話冇喎:-x), 之後就好少少
我發覺好多野如果唔早d出聲, 全屋既野好快都會比佢地整爛哂

大宅

係呀! 係呀! 我同意呀!

AnLi 寫道:
我自己既經驗唔係比唔比既問題, 而係工人on、off、on、off... 我屋企係水點火式既熱水器, 即係佢用少少水都要開熱水, 跟住又閂、又開、又閂...
頂唔順開聲話佢咁樣好易整壞個熱水爐 (話佢果陣時, 佢竟然話冇喎:-x), 之後就好少少
我發覺好多野如果唔早d出聲, 全屋既野好快都會比佢地整爛哂

大宅

之前冬天佢直頭用熱水洗衫(手洗)洗toilet添呀!
仲洗到D口水堅叔左水!
問到佢時佢又話無呀! 無呀!

等待驗證會員

我都覺得唔係咁大件事,冬天咁凍,叫人用凍水洗又係好可憐,係咪?
bk閒人

侯爵府

其實不係錢的問題, 用熱水洗手, 洗面對皮膚不好的, 好易有鄒紋, 因為乾, 所以冬天幾凍都好, 我都一定用凍水, 我對仔女都係, 我不會比佢地用熱水洗面, 擦牙的.

我廁所又無安熱水製係洗面盆, 如果佢想用熱水煲果d熱水洗面, 咪有佢lor.

等待驗證會員

不過個個人都有唔同習慣,正如有人習慣由細到大用凍水,亦有人(如我)就由細到大習慣用暖水(其實我諗唔應該話熱水),冬天仲用凍水我會震晒...菲/印都係來自東南亞國家,佢地當地氣溫比我地熱,叫佢地下下用凍水相信更辛苦,我地做僱主如果睇開d,人情味多d,相信大家相處都會融洽好多吧! 何必太斤斤計較呢?

按:上文唔係針對任何人,係generally speaking only.
bk閒人

大宅

I won't let her use hot water except Winter. I will tell her don't use hot water without my premission.
:-D :-D :-D

大宅

我以前個工人衰到在天寒地凍的冬天, 早上自己就用熱水, 但我個囡就用凍水 :-x 而家諗起都仲係覺得激氣 :-x
好在係都在某個聖誕前夕被遣回家鄉

首頁

尾頁

跳至