母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想知道你地bb而家幾大?共病過幾多次?

我個女而家18個月大,17.5個月大前算係全人奶餵哺,加過大約10餐奶粉.而家早晚埋身食+1餐奶粉.共病了6次.唔知算唔算病得多呢?

大宅

Re: 想知道你地bb而家幾大?共病過幾多次?

My BB is 全人奶BB (only add less than 5 meal of formula when there is no place for breastfeeding). She is 9-months-old now, never sick.....Touchwood

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

仔仔依家16個月(就17啦)...發過2次燒(出牙)...之後都冇乜唔舒服過啦...佢食人奶食到一歲

男爵府

he is 10 months old now and
has never been sick.

Thanks God!

大宅

兩歲。
一次。

禁止訪問

別墅

我仔仔一歲,共病過二次.
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

大宅

我個仔仲有幾日就6個月, 自佢5個月大起我開始PUMP唔出咁多奶留比佢食, 一日只有14安到, (佢每餐食8安, 所以我每日最少要有16安先夠比佢食) 依家每日其中一餐會加2安奶粉。但我諗我個仔都算比其他人奶BB多病, 佢出世到依家, 唔計打完針發燒, 總共病過兩次, 兩次都係感冒傷風同咳, 要睇E生, 但睇唔好, 依家仲有D咳同鼻水, 我唔諗住再同佢睇LU, 等佢自己好返啦! 反正佢都仲好精靈!

伯爵府

我囝囝差唔多20個月大,一直都係人奶b,
NEVER SICK(touch wood)!!

珍珠宮

好媽媽勳章

十五個月大,病過一次--玫瑰疹

男爵府

我個b就快7個月大,一直全人奶,病了兩次,算多吧,但兩次都是被兄/姐傳染的,冇睇醫生,自己好番.

大宅

14個月大。全人奶BB。病過兩次。一次感冒,被我同老公傳染。一次係玫瑰疹。

大宅

乜野係玫瑰疹?

大宅

gigiso,
玫瑰疹係一種常見的bb疾病,bb會無端端發高燒,不過活動能力唔會太差,即唔會呆哂,仲會玩的。三至四日後會自動退燒及出紅疹,紅疹不會痕的,不用擔心bb會抓。疹出二至三日左右就會退。跟住就一天都光哂!即係好番哂!
詳細你可去yahoo 搜索器打<玫瑰疹>search下,都可以揾倒不少資料的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊