在職全職

跳至
[全職媽媽] 如何幫bb仔戒尿片

首頁

尾頁

民房

如何幫bb仔戒尿片

我bb 仔己23個月大, 想同佢戒片, 但用了很多方法都
唔得, 希望各位提供戒片心得及有效方法.

感謝
濃濃媽上

民房

Re: 如何幫bb仔戒尿片

出街唔好用尿片,多幾次就何以懂得!

男爵府

我個仔24個月先開始戒片,..不過而家仲未算好成功..因為仲要湊埋個細佬..

初初開始戒片就唔好比佢著片幾日,到佢賴濕左就同佢講痾尿尿要話比媽媽知(不過我個仔成日濕左先話我聽,唉!)..我而家記錄左佢大約每日尿尿既時間(我個仔早奶後個半鐘前要尿一次,之後大約個半鐘又去一次,午飯後半小時又去一次大大..等)..記錄左定時定侯帶佢去,都ok!至於午睡同夜片就仲未介...可以遲多小小先~

大宅

我開始個左無耐
初時就同佢一齊去toilet
坐比佢看
每次食完飯飲完奶就同佢坐
都有d成績

學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

男爵府

我囡囡巳學左三星期,(我在她13/14個月大時,巳間中比她坐一會兒厠所仔,她有怕,每次坐一兩分鐘)一開始時巳不怕厠所仔,在家唔穿褲,頭一星期要叫她坐厠所仔,但好多時坐十多分鐘都無尿尿,一走開就在地上尿尿,有時坐一坐就走左去,一日清潔8,9次,(唔叫就唔識尿尿). 第二個星期,一兩日可以有一次叫我尿尿,之後在厠所仔尿尿,好多時一路叫一路尿,有時唔出聲,在地上尿尿,之後玩尿尿. 第三個星期,這三日,開始學識尿尿,大多會叫尿尿(大/小)但有時一講巳尿尿,(有時會尿完一,兩分鐘有尿,一,兩分鐘有尿,幾次,每次少少,這樣就會容易地上尿尿)如果一次多尿尿,就可以兩,三小時一次. 她學識大大先,可能大大沒這麼快出. 不過出街,有時唔講,有時在沒有厠所時講,就叫她在尿片去,去左一次,她就不會叫尿尿,(第二個星期,一在尿片去,到回家後就好似忘記晒,要學過,)這時好担心,之後姑娘話正常,唔好比#力她,我開始比她自然地學,每次尿尿後,一兩小時沒尿尿就提她,"尿尿就叫媽媽",到現在在家都可以,只是一時失誤一兩次.

男爵府

好媽媽勳章

我個女剛剛18mths,教佢點樣尿尿,佢好抗拒呀!!
我老公話我太心急呀,可以等佢2歲戒片都唔遲,但我怕到佢讀書時,仲要用尿片.......
唉......真係好煩惱呀!!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

男爵府

囡囡這幾日巳可在家戒片,不過今日只要玩,所以唔講尿尿???

民房

我個女而家18個月大,今日開始同佢戒片大行動,由起床至12點都好好,我每隔半小時會比佢坐佢自己個塔,不過唔係次有得痾,有陣時係無,跟往食完粥佢就大大(佢由7個月大開始已習慣食完粥去大大),點知跟住係我講緊電話時(重要講d重要野唔可以即刻收線)佢突然痾左督好大督口既尿尿,攪到水塘咁,佢重坐埋係地用隻手係咁掃d尿,好鬼開心咁,真比佢激死,好啦跟住我整乾淨灑d野,點知在我又打緊電話時佢又repeat一次(與上次時間不過30mins),都唔知好嬲定好笑。

重有佢唔識分開大同開小,總之開大、開小、放屁或經過廁所門口時都會不停咁叫 "屎呀"。重要講得好鬼大聲。

禁止訪問

大宅

我囝囝30個月才介了片片,不過日,夜,出街一齊介清.
介片時每天在家一定不要穿尿片,由佢瀨濕然後話比佢聽應該要去toilet先啱,另外又半小時左右要去一次toilet,每次成功了必要立即大反應讚揚,等佢意識到自己做到了,有了自信心及意識之後便很快介到.如果要大大時,他的表情自會告訴你,便立即放他坐上廁所,那麼囝囝便會習慣大大時是坐著,尿尿時是企著. 介片期間不要怕弄污地方或衣服而給他穿學習褲,那會延長介片進度,因為給他的意識不夠清晰.
以上只是個人經驗,只提供作給大家參考,希望大家的bb快快成功介片.

民房

但出街唔用尿片,會唔會經常瀨濕公眾場所,因為我那
個是囡囡,如附近無厠所又該如何訓練如厠呢?謝謝回答!

大宅

Aoi,
My son is 3yrs old+ but he still wears diaper at night. Please advise how to toilet train him for night time as it's difficult to (1) wake him up to the toilet; or (2) train him not to pee through out the night! Even if he wears diaper, sometimes his wee wee is so much it overflows & makes his clothes wet!

首頁

尾頁

跳至