時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

【on.cc 東網專訊】 粉嶺法院今日處理23宗涉嫌違反限奶令的案件,包括2名內地人的3位被告,俱被判監2周。裁判官表示,對自己國家的人不敢食用自己國產的奶粉感到可悲,又認為這是國恥。

政府自2013年3月實施「限奶令」後,違規帶過量奶粉過關而被檢控的個案不斷飆升。粉嶺法院昨日處理27宗涉及限奶令的案件,其中一宗涉及一名47歲內地女子張翠容,她涉今年2月4日於羅湖管制站企圖輸出10.8公斤奶粉往內地,昨日在粉嶺法院被判囚2周。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:官斥不敢食國產奶是國恥

香港係中國一部份,
我想問下,香港有邊間奶粉廠係香港設廠?
有幾多媽媽嘅b飲外國奶粉?

侯爵府

其實除人奶外,香港BB都係食外國奶,咁又係乜恥?

仲有咁多人拍手叫好,真係可悲。
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

翡翠宮

引用:其實除人奶外,香港BB都係食外國奶,咁又係

原帖由 SillyU 於 15-02-06 發表
其實除人奶外,香港BB都係食外國奶,咁又係乜恥?
係呀,我唔知香港賣緊咩奶粉係香港製造,所以問下囉
裁判官咁講,真係好多人可悲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其他個宮係話唔飲自己國家奶粉係國恥,
定係走私係國恥,
因為句說話2個可能性都有。

翡翠宮

引用:其他個宮係話唔飲自己國家奶粉係國恥,定係

原帖由 littlecar 於 15-02-06 發表
其他個宮係話唔飲自己國家奶粉係國恥,
定係走私係國恥,
因為句說話2個可能性都有。 ...
裁判官表示,對自己國家的人不敢食用自己國產的奶粉感到可悲,又認為這是國恥。

照字面睇咋

翡翠宮

MsBusy 發表於 15-2-6 18:33
裁判官表示,對自己國家的人不敢食用自己國產的奶粉感到可悲,又認為這是國恥。

照字面睇咋

頭先有人大大聲同我講走私果D係港人,
又話個官話走私先係國恥

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-6 18:33 裁判官

頭先有人大大聲同我講走私果D係港人,
又話個官話走私先係國恥
下,係唔係第2段新聞?
On.cc 內容唔一樣?

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

翡翠宮

引用:中國奶粉係有問題,呢d大陸民生問題,係咁

原帖由 babie2 於 15-02-06 發表
中國奶粉係有問題,呢d大陸民生問題,係咁自以為政治中立既法庭評論中國國情。。。真係唔適當場合。

咁多 ...
走私係唔啱,但係食外國野就係可悲,國恥,
其實係唔係講野嚴重左d?
香港好多b都係食外國奶粉,食外國米,買外國貨,咁又係乜恥
最奇怪係,香港屬於中國,而家好多人都身處香港,用緊食緊外國野,好多b都食緊外國奶粉,點解仲咁多人讚個官講得好

複式洋房

MsBusy 發表於 15-2-6 18:05
【on.cc 東網專訊】 粉嶺法院今日處理23宗涉嫌違反限奶令的案件,包括2名內地人的3位被告,俱被判監2周。裁 ...
嗰官有問題.......

禁止訪問

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-6 18:05 【on.cc

原帖由 Kawaitung 於 15-02-06 發表
嗰官有問題.......
個官真係攪笑,
就算係香港,好多人都唔港產貨,而去買水貨,咁又叫咩?香港人真可悲

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 Kawaitung 於 15-02-06 發表

原帖由 MsBusy 於 15-02-06 發表
個官真係攪笑,
就算係香港,好多人都唔港產貨,而去買水貨,咁又叫咩?香港人真可悲
電話水貨都平過行貨啦

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-02-06 發表個官

原帖由 小雄維尼 於 15-02-06 發表
電話水貨都平過行貨啦
一丁香港製,都要去買日版一丁,可悲

小雄維尼    發表於 15-2-6 20:57

翡翠宮

香港有班日鬧夜鬧既人真係好煩!

翡翠宮

引用:香港有班日鬧夜鬧既人真係好煩!

香港有班日鬧夜鬧既人真係好煩!
唔好同佢地嘈

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 littlecar 於 15-02-06 發表

原帖由 MsBusy 於 15-02-06 發表
唔好同佢地嘈
無需要嘈,佢地以雙重標準馳名!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MsBusy 於 15-02-06 發表唔好

無需要嘈,佢地以雙重標準馳名!
咪係,總之踩中國,踩政府,踩cy, 踩警察嘅,就一定會出黎趁熱鬧

首頁

尾頁

跳至