母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

又有医生係電台話母乳唔夠營養!

大家今朝有無聽"晨光第一線"(大約8,9點左右)有個李xx医生話人奶4個月後唔能滿足BB需要,所以餵4個月已夠(not up to 1 year)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 又有医生係電台話母乳唔夠營養!

乜野醫生呀? 咁冇醫學常識ga?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珊瑚宮

其實好多醫生都係咁話,如果唔方便餵,可以餵人奶4個月就夠,就算係飲奶粉,到左4個月都要加入其他副產品,例如水果,因為人奶/奶粉中,係吸收唔足/唔到維他命C,到左6個月大就更加要食含澱粉質既食物,即要加入固體食品,單一靠飲奶,已經唔可以提供到全面既營養俾BB啦!我諗佢既意思係咁啫。

別墅

我有聽, 佢話4個月後唔可以靠人奶比BB足夠營養, 例如: 鐵質. 我估佢地個年代係學4個月就要餵副食品比BB, 唔係o甘update.
我阿媽keep左張20幾30年前, 我細個時醫院比佢既飲食表, 居然建議1個月比BB飲orange juice, 同食cereal !!!
我都未食死, 應該問題不大 :-P

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

是否那位著名的[李"+"X]的兒科醫生呢? 如果不是, 請PM個名給我.

babysing,

你媽媽為你保存著你細個時醫院給的飲食表, 真是"寶"來啊!
見證你的成長外, 也為醫護界留個歷史之時, 也大力印證人類智慧的限制!

我奶奶還在使用我老公做BB時的奶粉羹, 我都覺得好有紀念價值, 知道以前的奶粉羹同常用的餐用匙羹沒分別.

babysing 寫道:
我阿媽keep左張20幾30年前, 我細個時醫院比佢既飲食表, 居然建議1個月比BB飲orange juice, 同食cereal !!!
我都未食死, 應該問題不大 :-P

如果有問題, 可以做證據嗎? :-P
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

Glad 寫道:

我奶奶還在使用我老公做BB時的奶粉羹, 我都覺得好有紀念價值, 知道以前的奶粉羹同常用的餐用匙羹沒分別.

我媽還KEEP住我細個時刮果蓉給我食的那個鏟型小匙!

男爵府

各位,
唔知你地仲記唔記得我之前post過"有重金屬媽媽可以餵母乳嗎"呢段message呢? 好多謝大家之前post比我既message, 關於反駁我既(姓林)醫生既理論, 但我一直耿耿於懷, 餵母乳是否真的對bb好呢? 我bb呢兩日又傷風了, 今次我睇第二個兒科(姓潘)醫生(呢個醫生係我屋企附近,嚴重時先睇林醫生), 潘醫生反駁林醫生既理論- 用hair test到有無重金屬. 佢話呢d係搵錢既技倆, 根本現在無足夠証據用hair可以test到, 就算真係有重金屬,又有咩影響呢?

講返轉頭, 當日潘醫生度既姑娘見到我bb, 問我飲奶粉飲得好唔好, 食左米糊未呀....? 我話bb好食得,一日食五餐奶(7oz),同埋一餐糊仔,但姑娘話可能bb唔吸收,d肉好"dum",人奶可能唔夠營養, 若陌生人未見過我bb,會覺得ok,但我覺得我bb出生時3.95kg,而家都有長高, 但比較增長援慢, 我知重量唔代表d咩,但bb由出生至而家,成日發燒,傷風, 好差, 我d奶好淡色同埋稀,(以前大女時唔係咁),唔通真係無營養? 我都好想試下餵奶粉,但真係好唔捨得,好唔捨得餵bb既感覺, 好warm, 好鐘意佢張大口,兩頭搖,搵奶飲既樣,睇見佢飲飲下,聽到聲,又周圍望既樣,好可愛, 但我知若放棄餵人奶,就唔會再見到呢d情景. 打到呢度,唔係好想喊,係已經喊左出黎, 真係好鬼無用!
該用戶已被刪除

Re: 又有

男爵府

I THINK WE SHOULD COMPLAIN TO THE HEALTH DEPT AGAIN FOR THIS DR. LEE, THEY MUST FOLLOW UP THIS CASE.
ANY MOM WHO LISTEN TO THE RADIO THIS MORNING, AND KNOW WHAT THE DOCTOR SAID, CAN U CALL HEALTH DEPT - 2961 8868. THANKS.

版主

Littlepigpig,

加油啊! 你的努力和愛, 寶寶一定明白的. 你面對如此的阻困, 依然用心為寶寶, 很感動啊! 給你掌聲無限, 支持你和讚賞你! 在育兒路上所遇到的點點滴滴都是百般滋味, 管它是甜是苦, 都是一個教我們享受的過程!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

洋房

唔好唔開心啦, 或者你試下食多d有營養既食物, 提高d奶ge質量.

加油呀!
我叫璇璇, 英文名係Kyna, 2003-05-31出世. 我全家都係5月生日o架
該用戶已被刪除

別墅

Littlepigpig:

振作d, 唔開心都冇用; 不如好似patlo咁話, 你自己食多d有營養嘅嘢, 飲多d湯水, 同食多d生果. 我自己都發現, 如果自己食得求其, d奶真係會稀d架. 你有冇比bb食水果呀(apple/ banana)? 維他命C好緊要, 會冇咁多病架. 加油呀~~~

大宅

Littlepig

食多d有營養食物, 食多d奶,最多飲孕婦奶粉, 營養夠多,我每日都飲2杯架構

男爵府

小猪,
加油呀!!
Littlepigpig 寫道:
各位,
唔知你地仲記唔記得我之前post過"有重金屬媽媽可以餵母乳嗎"呢段message呢? 好多謝大家之前post比我既message, 關於反駁我既(姓林)醫生既理論, 但我一直耿耿於懷, 餵母乳是否真的對bb好呢? 我bb呢兩日又傷風了, 今次我睇第二個兒科(姓潘)醫生(呢個醫生係我屋企附近,嚴重時先睇林醫生), 潘醫生反駁林醫生既理論- 用hair test到有無重金屬. 佢話呢d係搵錢既技倆, 根本現在無足夠証據用hair可以test到, 就算真係有重金屬,又有咩影響呢?

講返轉頭, 當日潘醫生度既姑娘見到我bb, 問我飲奶粉飲得好唔好, 食左米糊未呀....? 我話bb好食得,一日食五餐奶(7oz),同埋一餐糊仔,但姑娘話可能bb唔吸收,d肉好"dum",人奶可能唔夠營養, 若陌生人未見過我bb,會覺得ok,但我覺得我bb出生時3.95kg,而家都有長高, 但比較增長援慢, 我知重量唔代表d咩,但bb由出生至而家,成日發燒,傷風, 好差, 我d奶好淡色同埋稀,(以前大女時唔係咁),唔通真係無營養? 我都好想試下餵奶粉,但真係好唔捨得,好唔捨得餵bb既感覺, 好warm, 好鐘意佢張大口,兩頭搖,搵奶飲既樣,睇見佢飲飲下,聽到聲,又周圍望既樣,好可愛, 但我知若放棄餵人奶,就唔會再見到呢d情景. 打到呢度,唔係好想喊,係已經喊左出黎, 真係好鬼無用!

男爵府

啱啱同glad傾完,個人開心返d, glad叫我調理下身體先,咁先可以比好質素既奶奶比bb! 等我飲多d奶,湯水,比d好野個仔飲, 睇下有無改善先. 我好想好想再多d同你地分享, 但真係打中文打得慢, 希望下次有gathering,可以join到,比返d演講時間我, 一次過盡訴心中情!

glad,
好多謝你開解我! 你把聲好溫柔呀! 仲有唔好意思,唔知你係返緊工, 下次有時間再傾過!

我仲未去law hair test既report,有消息再post比大家!

版主

你想下次的聚會在那區舉行呢? 大家一定細心聆聽你的演講!
開懷了! 真太好! 我都好開心!
我將放假三天, 希望在家的日子, 可以偷空上來! 上班用電話和上網自由過在家啊, 所以你放心吧.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊