意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77708

BB幾多個月可以唔駛抱住餵奶﹖

大宅

國民生產總值:3014

BB幾多個月可以唔駛抱住餵奶﹖

如題﹗

別墅

國民生產總值:582

Re: BB幾多個月可以唔駛抱住餵奶﹖

my bb's progress for your reference.
5個月大學自已揸step 1 training cup飲水。
7個月大自己坐rocking chair自己揸training cup飲水。
10個月大時搶左我杯麥記Iced tea玩,自己學識用飲管。
12個月大自己捧住飲管杯飲湯飲奶。
14個月大仲喺公園草地一路行一路用飲管杯飲奶!!

12個月大前全breast feeding,所以我其實抱住餵奶都抱左1年!而家回想竟然有d懷念!!
只係飲水飲湯佢鐘意自己飲...

大宅

Cat,

我BB而家3個月大, 唔係咁鍾意人抱住佢食奶, 鍾意訓係度食, 出街就訓住車仔食, 唔知有冇BB係咁既呢﹖

男爵府

國民生產總值:5639

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

到佢自己識揸奶瓶,你就可以試下俾佢自己訓住飲,但你最好唔好俾佢太細就開始啦!佢唔識遷就自己,會好容易"濁親"

子爵府

國民生產總值:10647

畀面勳章

通常七個月大之前都唔好俾佢自己訓係度飲
因為會好濁親...濁親果時仲要訓係度會窒息架!!!!!
同埋萬一佢嘔奶, 仲要佢訓係度, 真係好危險...
如果bb可以咁細個就訓得係度飲, 我地又駛乜同佢掃完風仲要俾佢坐十五至卅分鐘先放得低佢呢.....
唔好咁心急啦你

別墅

國民生產總值:683

Dear KX,

My little girl is 5-month old now, she can hold the bottle herself sometimes. She also likes lying down on my legs and sofa to drink milk.

大宅

我BB訓係度係挨住個抌頭, 唔係訓平架喎﹗

別墅

國民生產總值:772

個個bb發展唔同好難講幾多月大, 總之我都係覺得到佢自己識揸奶瓶,你就可以試下俾佢自己訓住飲唔駛抱住餵, 我bb到6個月多dd大我就開始唔抱佢比佢自己瞓係抌頭到自己飲! 但當然要係身邊睇住佢啦!

別墅

國民生產總值:567

我開頭都係買個奶樽手柄俾仔仔試下拎住黎飲....用手抦會好拎d , 因為個奶樽咁肥大 , 開頭會比較難拎d

大宅

國民生產總值:3082

但朋友bb因訓低食有中耳炎,小心!

男爵府

國民生產總值:6373

三個月大坐rocking chair自己食(之前要每次將佢對手放在奶樽上, 等佢學個動作), 但要大人在旁, 不可有奶流入耳仔.

大宅

ophelia,

點解訓低食奶會有中耳炎既﹖

大宅

kx
因平訓食奶.奶奶好易倒流入耳仔,所以變成中耳炎

大宅

ophelia,

係口腔入面流入耳仔, 定係外面流入耳仔呀﹖我BB訓低飲奶我會睇住佢架﹗

大宅

係口腔入面流入耳仔

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.