嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB3個月大已經介左夜奶, 但最近經常5點幾就醒, 要食住奶咀先訓番, 點算﹖

之前都訓到7-8點, 有時8-9點, 但最近5點幾會郁郁下, 扭扭下, 要食住奶咀先訓番, 拎番走個奶咀又郁過, 點算呢﹖

大宅

Re: BB3個月大已經介左夜奶, 但最近經常5點幾就醒, 要食住奶咀先訓番, 點算﹖

D BABY好多時都係咁,佢地鍾意就醒,而食住奶咀先至訓番,係佢需要安全感或肚仔餓,可能夜晚餐奶唔夠飽飽,試下比多D奶佢飲,或者半夜比水佢飲啦!
希望幫到你

水晶宮

2019新春慶豚圓

Re: BB3個月大已經介左夜奶, 但最近經常5點幾就醒, 要食住奶咀先訓番, 點算﹖

my bb also has similar problem. he's now 6mth old. i give one more oz of milk to him for his last meal. he still keeps waking up at 4:00am.
After drinking some water, bb sleeps for a while but wakes up again at 5:00am. so annoying.

what happens to him?

洋房

KX:
妳阿B最夜餐奶幾點飲呀?我諗係過o左要食奶o既時間,所以BB覺得肚餓,於是就會間唔中醒o下,o依o依哦哦咁叫o下,我諗佢o地係好肚餓,但又好眼訓,又或者o個刻賴o左尿,所以要啜奶咀先訓得番o卦。

** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

洋房

我個b都會咁,我通常比支奶佢,佢就會再瞓過囉!

大宅

咁俾番BB食奶, 咁未介唔番夜奶囉﹗

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

其實如果你俾返奶奶佢飲,咁佢介唔到夜奶家,你其實應該可以俾佢飲水,咁怎至可以俾佢食奶咀,因為佢只係需要安全感,我個囡囡兩,三個月都介左夜奶,介夜奶既開頭係會未穩定,係會再有機會飲返夜奶,但我地媽咪應該立定決心,如果唔係你就要晚晚開返夜奶俾佢喇,自己辛苦,你可以俾其他嘢取代奶,奶咀,水,最多你等到佢差不多一歲半或再大d,你再幫佢介咀咀,有d BB可能會自己介咀咀.......
希望可以俾到你參考啦

複式洋房

都話叫做安撫奶咀,bb食了有安全感,你就給bb食吧!!

子爵府

畀面勳章

KX 寫道:
之前都訓到7-8點, 有時8-9點, 但最近5點幾會郁郁下, 扭扭下, 要食住奶咀先訓番, 拎番走個奶咀又郁過, 點算呢﹖

我個女都係咁架, 佢一喊我餵幾啖水俾佢就俾個奶咀佢食. 唔駛專登拎走個咀架. 佢訓霖左自己會吐返出黎

大宅

禽晚BB又係咁, 4點幾要食奶, 奶咀唔肯食, 我老公叫俾番奶佢飲, 結果BB當左係日頭咁玩, 點算﹖

子爵府

畀面勳章

我覺得你恨心小小, 由得佢喊下喇..咁佢喊到累自然會訓架喇
當然你都餵小小水俾佢. 跟住就

別墅

我仔仔醒多數因為"蚊蚊蚊蚊蚊", 真係好煩呀d蚊, 成日嘈醒bb搞到佢好扭計, 明明熟睡都喊醒。佢都係3~5點起身呀, 搞到我要餵多次奶奶。
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我家姐話聽人地講,bb對於電視機既雪花聲敏感,話雪花聲同bb係媽咪既肚裡面既聲差不多,咁bb聽左會好訓,我就未試過,因為我家姐話呢d對一歲下先有用,我都覺得怪怪地,但呢個係有證明既

洋房

biebie,

If that is the case and glad that you know what's keep your bb awake. You should put mosquito repellent or turn on the air conditioner while he is sleeping. As the weather is getting hotter recently...

Jodieholok

大宅

JodieHoLok,

已經開左冷氣都係醒喎﹗

首頁

尾頁

跳至